2007 - Αλποχώρι (12ο)

4 Αυγούστου 2007

12ο Αναπτυξιακό Συνέδριο

Εμείς οι εκπρόσωποι των Τοπικών Διαμερισμάτων και των συλλόγων των 17 χωριών της Βορειοδυτικής Δωρίδας που ανήκουν στους Δήμους Βαρδουσίων και Λιδορικίου πραγματοποιήσαμε σήμερα, 4 Αυγούστου 2007, το 12ο αναπτυξιακό – πολιτιστικό μας συνέδριο στο Αλποχώρι. Αφού λάβαμε υπ’ όψιν μας όλα τα δεδομένα, ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ, πως θα αγωνισθούμε, ζητώντας τη συνδρομή όλων των επιπέδων εξουσίας για τα παρακάτω:

Α! ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ

• Αναβάθμιση – ανάδειξη θέσης Πραττά Λάκκος
• Αξιοποίηση μελέτης μονοπατιών
• Ανάδειξη κοιλάδας Κόκκινου ποταμού, όπου διαπιστωμένα ενδημούν οι νυχτοπεταλούδες, με τη χάραξη μονοπατιών, αύξηση πληθυσμού τους, με στόχο την ήπια τουριστική ανάπτυξη.
• Προώθηση κατασκευής χιονοδρομικού κέντρου Βαρδουσίων σύμφωνα με την αρχική μελέτη, ενιαία και συνδετήριο δρόμο από Αρτοτίνα.
• Κατασκευή γέφυρας Στενού.
• Ύπαρξη αντισταθμιστικών ωφελημάτων για περιοχή και κατοίκους από εταιρεία κατασκευής Αιολικού Πάρκου στο Ξεροβούνι.
• Αναβάθμιση υπηρεσιών Ο.Τ.Ε για δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο.
• Ασφαλτόστρωση συνδετήριων δρόμων των χωριών Διχωρίου και Κλήματος.
• Επισκευή κεντρικού οδικού άξονα «Φράγμα Μόρνου – Κροκύλειο» και «Φράγμα Μόρνου – Κόκκινο – Πενταγιού – Αρτοτίνα».
• Χαρακτηρισμός οδικού άξονα Πότζιανη – Αγία Παρασκευή – Θεοτόκο – Πραττά Λάκκο ως Νομαρχιακού.
• Διεύρυνση δυνατότητας ζεύξης Ιονίας οδού με ΠΑΘΕ μέσω κοιλάδας Μόρνου.
• Θέσπιση από πολιτεία κινήτρων για παράταση παραμονής παρεπιδημούντων στα χωριά μας.
• Αναβάθμιση υπηρεσιών κέντρου υγείας Λιδορικίου.
• Λειτουργία τηλεϊατρικής μονάδας Πενταγιούς και στελέχωση του ιατρείου με το απαραίτητο ιατρικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό.
• Δημιουργία και λειτουργία σφαγείων.
• Ύπαρξη Δημοτικής συγκοινωνίας.
• Προώθηση προγραμμάτων για παραδοσιακούς οικισμούς.
• Τέλος όσα στα προηγούμενα συνέδρια μας έχουμε αναδείξει και απαιτήσει και δεν αναφέρονται στα παραπάνω.

Β! ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

• Συνέχιση από Ομοσπονδία και Συλλόγους του πολιτιστικού τους έργου με προσπάθειες παραπέρα ανάπτυξης.
• Συνδρομή των αρχών στις προσπάθειες αυτές.
• Θέσπιση από πολιτεία ενιαίου τρόπου χρηματοδότησης συλλόγων και Ομοσπονδιών ανάλογα με τη δράση τους.
• Καταγραφή και ανάδειξη όλων των μνημείων του τόπου.
• Ανάδειξη και ηλεκτροφωτισμός κάστρου Καλλίου.
• Ανάδειξη μορφής Μαρίας Πενταγιώτισσας.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας
Ζήσιμος Κωνσταντόπουλος

Ο Γ. Γραμματέας
Βασίλειος Ζηνόβης

Η Πρόεδρος του Συνεδρίου
Παναγιώτα Τσακατούρα

Ο Γραμματέας του Συνεδρίου
Δήμος Ξανάλατος




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

12ο Αναπτυξιακό – Πολιτιστικό Συνέδριο
Αλποχώρι, 4 Αυγούστου 2007

09.00 – 09.30 Προσέλευση – Εγγραφή συνέδρων 

09.30 – 10.15 Έναρξη – Χαιρετισμοί 

10.15 – 10.45 Απονομή βραβείων
10.45 – 11.10 Απολογισμός 20ετίας
Ζήσιμος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας

11.10 – 11.30 1η Εισήγηση: «Ο ρόλος των Συλλόγων»
Εισηγητής: Μέλος της Ομοσπονδίας

11.30 – 12.00 Διάλειμμα

12.00 – 13.00 Εισηγήσεις με θέμα:
«Χθες – σήμερα – αύριο στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση»
1. Περιφέρεια
2. Νομάρχη Φωκίδας κ. Ν. Φουσέκη
3. Δήμαρχο Βαρδουσίων κ. Β. Νικολέτο
4. Δήμαρχο Λιδορικίου κ. Γ. Κολούλα

13.00 – 14.30 Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις συνέδρων
Τοποθετήσεις Προέδρων Τοπικών Συμβουλίων 
Απαντήσεις εισηγητών

14.30 – 14.45 Προτάσεις – Ψηφίσματα

15.00 Γεύμα

20.00 Μουσική βραδιά στην πλατεία του χωριού
(Οι σύνεδροι είναι φιλοξενούμενοι)

********************




 ********************


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

12ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ




ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Παρακαλώ καθίστε να αρχίσουμε. Καλωσορίσατε στο χωριό μας πρώτα απ' όλα. Καλώ τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, τον κύριο Ζήσιμο Κωνσταντόπουλο, το Γραμματέα Βασίλη Ζηνόβιο και τον Ταμία Γιώργο Κάππο, να έρθουν στην έδρα.
Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, κυρίες και κύριοι προσκεκλημένοι μας, αγαπητοί και αγαπητές συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, σας καλωσορίζουμε σήμερα στο Αλποχώρι, στο 12ο Συνέδριο της εικοσαετούς πορείας μας. Ευχόμαστε καλή παραμονή εδώ και γόνιμη συζήτηση για τον τόπο μας.
Ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας, θα ανακοινώσει πέρα από τους συνέδρους που είναι εδώ, τους προσκεκλημένους μας. Παρακαλώ, Γραμματέα.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:
Καλημέρα και από εμένα και καλώς ήλθατε. Μαζί μας είναι ο κύριος Μπούγας Ιωάννης, βουλευτής του Νομού μας, ο Πρόεδρος του Δημαρχιακού Συμβουλίου, ο κύριος Μανδρέκας, ο Δήμαρχος Βαρδουσίων κύριος Νικολέτος Βασίλειος, περιμένουμε το Δήμαρχο Λιδωρικίου εντός ολίγου, η κυρία Αφροδίτη Παπαθανάση, Νομαρχιακός Σύμβουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βαρδουσίου, κύριος Μητρόπουλος Χρήστος. Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Βαρδουσίου, κύριος Μπρούμας Γεώργιος. Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο κύριος Κουτσομίχος. Ο κύριος Καλιαντέρης, ο Δασάρχης.
Από το Δήμο Αποδοτίας, εκπρόσωπος είναι ο κύριος Βήττας Σπύρος και από τις εταιρίες ΘΕΜΕΛΙΟ Α.Ε. είναι οι κύριοι Τσαγκαράκης Δημήτριος και Κατσούβας Νίκος και την FC, ο κύριος Μποτίτσης Φώτης.
Αν ξεχάσαμε κάποιον, μας συγχωρείτε, θα το πούμε στη συνέχεια. Ο κύριος Παπαλεξίου, με συγχωρείτε, Νομαρχιακός Σύμβουλος. Ήρθε και ο κύριος Κουλούλας, ο Δήμαρχος Λιδωρικίου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Να πούμε κάποια πράγματα, μέχρι να ανέβει και ο Δήμαρχος Λιδωρικίου. Να θυμίσουμε πως το βράδυ υπάρχει εδώ μια μουσική βραδιά και οι σύνεδροι όλοι είναι προσκεκλημένοι του Συλλόγου Αλποχωριτών.
Να θυμίσουμε ότι από 11 έως 14 Αυγούστου γίνεται η εορτή των Μακρυγιαννείων και θα παρακαλούσαμε να είμαστε όλοι εκεί, όλες τις ημέρες, έτσι που να λαμπρύνουμε με την παρουσία μας έτι περαιτέρω την εορτή αυτή, την εκδήλωση.
Να θυμίσω ότι ο Σύλλογος Διακοπίου στις 13 Αυγούστου έχει χοροεσπερίδα, στις 15 μια εκδήλωση νεολαίας και στις 17 μια εκδήλωση του λουκουμά.
Το Αλποχώρι στις 12 γιορτή νεολαίας. Η Αρτοτίνα από τις 24-25 Αυγούστου την εκδήλωση των Διακείων. Δε λέμε για τα πανηγύρια, τα ξέρουν όλοι. Τέλος, να θυμίσω ότι στις 18 Αυγούστου έχουμε το Αντάμωμα στου Πραττά το Λάκκο. Ο καθένας μας ας γίνει κήρυκας για την προσέλευση των συμπατριωτών μας στο αντάμωμα στον τόπο εκεί πάνω.
Ήδη ο Δήμαρχος ανεβαίνει, μπορούμε Γραμματέα να αρχίσουμε και να καλέσουμε το Τοπικό Συμβούλιο για τους χαιρετισμούς. Να καλέσουμε, για να μην χρονοτριβούμε.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:
Ας έρθει ο κύριος Υφαντής Γεώργιος, εκπρόσωπος του Τοπικού Συμβουλίου.
Κος ΥΦΑΝΤΗΣ:
Καλημέρα σας. Εκ μέρους του Τοπικού Συμβουλίου του χωριού μας, σας καλωσορίζουμε εδώ, σας ευχόμαστε καλή διαμονή και μέχρι το επόμενο Συνέδριο, να έχουν υλοποιηθεί οι αποφάσεις που θα παρθούν στο 12ο Συνέδριο που γίνεται στο χωριό μας.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:
Παρακαλούμε την κυρία Τσακατούρα Γιώτα, Πρόεδρο του Συλλόγου Αλποχωριτών.
Κα ΤΣΑΚΑΤΟΥΡΑ:
Αιδεσιμότατοι, αγαπητές και αγαπητοί σύνεδροι, αγαπητοί φίλοι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Βορειοδυτικής Λωρίδας. Εκ μέρους του Συλλόγου Αλποχωριτών, σας καλωσορίζουμε στο όμορφο για εμάς και πιστεύουμε και για εσάς, χωριό μας, που φιλοξενεί το 12ο Αναπτυξιακό, Πολιτιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Βορειοδυτικής Δωρίδας.
Πέρασαν 20 χρόνια, νέοι οι πιο πολλοί από εμάς, που το 1987 βρεθήκαμε στο 1ο Συνέδριο στο Κροκύλειο. Δε γνωριζόμασταν μεταξύ μας κι όμως, ήμασταν από τον ίδιο τόπο, με κοινά προβλήματα, κοινά οράματα για τη Δωρική γη. Ξεκινήσαμε 11 έλατα, 11 χωριά και κάθε φορά που προστίθεται ένα είχαμε γιορτή, γιατί η οικογένειά μας αποκτούσε ένα καινούριο μέλος και καταλαβαίναμε ότι όσο πιο πολλοί, τόσο πιο δυνατοί. Έχοντας αυτό σαν αποτέλεσμα να μη μπορούν να μας λυγίσουν οι αντιξοότητες που συναντήσαμε και θα συναντήσουμε στο μέλλον.
Το Αλποχώρι σήμερα αγκαλιάζει τα υπόλοιπα 16 χωριά, γιατί σήμερα η οικογένειά μας αποτελείται από 17 μέλη και εύχεται καλή δύναμη στο συλλογικό τους έργο και γενικότερα στο έργο για τον τόπο μας. Και να μείνουμε πάντα ενωμένοι γιατί ένωση ίσον δύναμη.
Σας περιμένουμε όλους, πάλι στο χωριό μας, με τις παρέες σας, στις 27 Οκτωβρίου στη Γιορτή του Τσίπουρου και σας ζητούμε συγνώμη για τα τυχόν λάθη μας. Είχαμε προγραμματίσει το Συνέδριο να το κάνουμε στο Φτερούσι, αλλά επειδή οι καιρικές συνθήκες χθες ήταν άσχημες, γι' αυτό το κάναμε σε αυτό το χώρο.
Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς του Συνεδρίου μας. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας, Δήμο Βαρδουσίων, Θεμέλη Α.Ε., Γρηγόρης Αρμενάκος 'Η Γωνιά του Καφέ', Κουνανδρέας Κωστής 'Φωτιστικά Κωστής', Βαρδαβάς Γιάννης 'Οπτικά Βαρδαβάς', Τσακατούρας Γιώργος.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ και θα θέλαμε να μας δηλώσετε ποιοι θα μείνετε το βράδυ, για να ξέρουμε για τη φιλοξενία. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και ευχόμαστε καλή επιτυχία, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Καλωσορίζουμε το Δήμαρχο Λιδωρικίου.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:
Μόλις έφτασε ο κύριος Κουλούλας, ο Δήμαρχος Λιδωρικίου. Ο κύριος Κοκμοτός Αθανάσιος, Αντιπρόεδρος του Δήμου Λιδωρικίου και ο κύριος Φλώρος Αναστάσιος, πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Τώρα, παρακαλούμε τον κύριο Ζήσιμο Κωνσταντόπουλο, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, να μας απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Κυρίες και κύριοι, όταν ένας θεσμός αντέχει και γιγαντώνεται στο πέρασμα των χρόνων και μπαίνουμε σε μία νέα εικοσαετία, το μόνο που θα ευχηθώ αφού ευχαριστήσω τον Τοπικό Σύλλογο και το Τοπικό Συμβούλιο και τους κατοίκους του χωριού για την άψογη διοργάνωση και συνεργασία που έχουμε, να ευχηθώ να βρεθούμε στην επόμενη εικοσαετία εδώ και να ξαναγιορτάσουμε μαζί.
Καλή επιτυχία στο Συνέδριό μας.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:
Θα παρακαλέσω τον κύριο Μπούγα Ιωάννη, Βουλευτή του Νομού Φωκίδας και εκπρόσωπο της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, να μας απευθύνει ένα χαιρετισμό.
Κος ΜΠΟΥΓΑΣ:
Καλημέρα σε όλους. Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, κύριοι Δήμαρχοι, κύριοι σύνεδροι.
Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που ως Βουλευτής του Νομού βλέπω τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν κίνητρο την αγάπη και το ενδιαφέρον των μελών του Συλλόγου για τον τόπο τους. Νομίζω ότι τέτοιου είδους συνέδρια, τέτοιου είδους παρεμβάσεις, καθιστούν τους Συλλόγους όχι μόνο αρωγούς στο έργο της κεντρικής διοίκησης, αλλά και της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά κυριολεκτικά συνεργάτες αυτών.
Γι' αυτό το λόγο, κύριε Πρόεδρε επιτρέψτε μου να εκφράσω εξ αρχής τα συγχαρητήριά μου για αυτού του είδους την πρωτοβουλία σας για τη διεξαγωγή των συνεδρίων, αλλά και για όλες τις άλλες εκδηλώσεις τις οποίες ενεργείτε, εκδηλώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλά ποιοτικά στάνταρ και συμβάλλουν όχι μόνο στη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, αλλά και στη δημιουργία εναυσμάτων προκειμένου να χαράξουμε την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.
Αυτά σαν χαιρετισμό. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του Συνεδρίου, θα μου επιτρέψετε να τοποθετηθώ στο πέρας των εργασιών. Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι καλή επιτυχία.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:
Παρακαλούμε την κυρία Αφροδίτη Παπαθανάση, Νομαρχιακό Σύμβουλο και εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ.
Κα ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ:
Καλή σας ημέρα. Ευχαριστώ πολύ που μου κάνετε την τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, στα 17 αυτά χωριά, με τους ανθρώπους που πονούν τον τόπο τους και αγαπούν τη γη τους.
Θα ξεκινήσω από τα συμπεράσματα αυτό που ήθελα να πω, ότι είναι μεγάλη ανάγκη σήμερα να υπάρχει διαβούλευση, συνεργασία και έλεγχος των αποφάσεων. Εύχομαι από το Συνέδριο αυτό να βγουν αποφάσεις που να αφορούν τόσο τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της επόμενης δεκαετίας, όσο και αποφάσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων.
Εμείς, σαν ΠΑΣΟΚ, θα είμαστε μαζί σας και θα καταθέσουμε την αναπτυξιακή μας πρόταση στο τέλος των εργασιών του Συνεδρίου. Ευχαριστώ πολύ.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:
Τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κύριο Μανδρέκα. Παρακαλώ.
Κος ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ:
Σας ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου και εκείνο το οποίο μπορεί να πει κανείς αυτή τη στιγμή, είναι ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Νομάρχης συμπαρίσταται σε αυτές τις εκδηλώσεις και σας βεβαιώνω ότι θα είναι αρωγοί σε κάθε προσπάθειά σας. Εύχομαι ευόδωση των εργασιών του Συνεδρίου και θα περιμένουμε, κύριε Πρόεδρε, τα αποτελέσματα για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε όπου είναι δυνατόν. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή επιτυχία.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:
Παρακαλούμε το Δήμαρχο Βαρδουσίων, κύριο Νικολέτο Βασίλειο.
Κος ΝΙΚΟΛΕΤΟΣ:
Σα Δήμαρχος της έδρας όπου διεξάγεται το Συνέδριο, καλωσορίζω τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, το Βουλευτή και τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου και τους άλλους εκλεκτούς προσκεκλημένους που ήρθαν εδώ να μας τιμήσουν με την παρουσία τους, καθώς επίσης και τους συνέδρους.
Κύριε Πρόεδρε, κύριοι σύνεδροι, εύχομαι στο Συνέδριό μας μία καλή επιτυχία και τα συμπεράσματα θα τα πούμε στο τέλος. Καλή επιτυχία.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:
Ο Δήμαρχος Λιδωρικίου, κύριος Κουλούλας Γεώργιος.
Κος ΚΟΥΛΟΥΛΑΣ:
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βουλευτά, κύριοι εκπρόσωποι της Νομαρχίας, κύριε συνάδελφε Δήμαρχε, κύριοι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, κύριε πολιτευτά Κώστα Κουτσομίχο, κύριε Φλώρο Τάσο Βουλευτά, αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να συγχαρώ, την πρωτοβουλία αυτή που αναπτύσσει πράγματι με τα υψηλά της στάνταρ η Ομοσπονδία της Βορειοδυτικής Δωρίδας και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο Συνέδριο. Εδώ θα είμαστε, θα τα πούμε, με τη σειρά μας θα μιλήσουμε. Να είστε καλά.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:
Ο εκπρόσωπος του Δήμου Αποδοτίας, ο κύριος Βήττας Σπύρος.
Κος ΒΗΤΤΑΣ:
Κύριε Πρόεδρε του Συνεδρίου, κύριε Βουλευτά και εκπρόσωποι των κομμάτων, κύριοι εκπρόσωποι του κυρίου Νομάρχη, κύριοι Δήμαρχοι Βαρδουσίων και Λιδωρικίου, κυρίες και κύριοι σύνεδροι.
Ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αποδοτίας, σας μεταφέρω τις θερμότερες ευχές του Δημάρχου Βασίλη Σούζα και του Δημοτικού Συμβουλίου και ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας και οι στόχοι σας να πραγματοποιηθούν σύντομα.
Θα τονίσω εδώ ότι αρκετοί στόχοι και επιτεύξεις που προβληματίζουν το Συνέδριο και την εδαφική περιοχή της Ομοσπονδίας σας με αυτές του Δήμου μας είναι το ίδιο και θα πρέπει η συνεργασία μας να είναι πιο στενή, πιο συχνή και με ενισχυμένους στόχους.
Τελειώνοντας, θα περιμένουμε τα αποτελέσματα του Συνεδρίου σας και από κοινού να εναρμονίσουμε τους στόχους μας και να συντονίσουμε τον κοινό μας αγώνα. Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας. Ο αγώνας είναι κοινός. Σας ευχαριστώ.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:
Ο κύριος Κουτσομίχος Κώστας, Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ.
Κος ΚΟΥΤΣΟΜΙΧΟΣ:
Κύριε Πρόεδρε του Συνεδρίου, κυρία Πρόεδρε του τοπικού χωριού εδώ και του Συλλόγου σας, φίλες και φίλοι είμαι ευτυχής που είμαι ανάμεσά σας. Ευχαριστώ για την πρόσκληση που μου δώσατε, να έχω την τύχη να παραστώ κι εγώ στο Συνέδριό σας.
Θέλω από καρδιάς κι εγώ να πω καλή επιτυχία στο Συνέδριο, τα πορίσματα με ενδιαφέρουν και θα τα περιμένω κι εγώ και με όλες μου τις δυνάμεις θα είμαι αρωγός όσο μπορώ και θα βοηθήσω στο πρόγραμμα που θα τεθεί από πλευράς Συνεδρίου. Καλή επιτυχία, να είστε καλά.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:
Και ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κύριος Φλώρος Αναστάσιος.
Κος ΦΛΩΡΟΣ:
Κύριε Βουλευτά, κύριε Πρόεδρε της Ομοσπονδίας, κύριε εκπρόσωπε της Νομαρχίας, κύριοι συνάδελφοι, κύριοι εκπρόσωποι και νομαρχιακοί σύμβουλοι, κύριοι Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πάνω από όλα αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι, ειλικρινά χαίρομαι που βρίσκομαι και πάλι μαζί σας. Χαίρομαι που βρισκόμαστε εδώ μετά από 20 χρόνια και αυτό δείχνει ότι η προσπάθεια την οποία ξεκινήσαμε, συνεχίζεται.
Δείχνει ότι μπορεί να είχαμε διαφωνίες σε κάποια πράγματα, αλλά αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα. Βέβαια, δε μπορώ να μην αναφέρω και τη συγκίνησή μου για κάποιους που λείπουν σήμερα. Για το φίλο μου το Άκη Τριανταφύλλου, για το Σπύρο Σούκο, για τον Κάνο από την Κερασιά, για πάρα πολλούς φίλους με τους οποίους ξεκινήσαμε μαζί την προσπάθεια για την πρόοδο της περιοχής μας.
Όμως, όλοι οι υπόλοιποι συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή, με το Προεδρείο, με τον Πρόεδρο, με το Συμβούλιο, με τους συνέδρους, με όλους τους κατοίκους των χωριών. Μπορεί να έχουν μείνει λίγοι κάτοικοι, αλλά όσο πιο λίγοι είναι στα χωριά μας, τόσο πιο μεγάλη είναι η αγάπη για τον τόπο μας, τόσο πιο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και αυτό φαίνεται από όλες τις εκδηλώσεις και από την προσπάθεια, την οποία γίνεται.
Βέβαια, είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι προσπάθειες και οι αγώνες και για τη βελτίωση των συνθηκών αλλά και στη ζωή γενικότερα συνεχίζονται, δε σταματάνε ποτέ. Πετύχαμε αρκετά πράγματα, έχουμε πάρα πολλά ακόμα να πετύχουμε και το βασικότερο είναι να κάνουμε τα παιδιά μας, τους νέους, να πάρουν τη σκυτάλη και να συνεχίσουν κι αυτοί τον αγώνα τον οποίο κάνουμε.
Ευχαριστώ πάρα πολύ, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και θεωρώ δεδομένο ότι η αρωγή μου είναι αυτονόητη και για τα συμπεράσματα που θα προκύψουν και για τις θέσεις τις οποίες θα χρειαστεί να καταθέσω για την επιτυχία του Συνεδρίου μας. Ευχαριστώ πάρα πολύ και καλή επιτυχία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, ένα μέρος του Συνεδρίου μας, καταλαμβάνει αυτοδίκαια η τιμή σε αυτούς που προσπάθησαν, σε αυτούς που δεν υπέστησαν κόπου, χρημάτων και προσπαθειών για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Αρκετοί από αυτούς δυστυχώς έχουν αποδημήσει, υπάρχουν όμως και άλλοι οι οποίοι επί μία εικοσαετία δεν έλειψαν από καμία προσπάθεια της Ομοσπονδίας, των Συνεδρίων, για την προκοπή του τόπου.
Για τους τεθνώντες, τον Τριαντάφυλλο Τριανταφύλλου, πρωτεργάτη της ίδρυσης των Συνεδρίων, το Σπύρο Σούκο, το Δήμο Αλούπη, τον Βασίλη Σαράμπαλο, τον Θανάση Κάνο, τον Βασίλη Τσατούχα, που δυστυχώς δεν είναι μεταξύ μας, θα παρακαλέσω στη μνήμη τους ενός λεπτού σιγή.
Ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας θα διαβάζει τα ονόματα και θα παρακαλέσουμε να έρχονται να τα παραλαμβάνουν οι κύριοι των αποδημήσαντων, ή αλλιώς οι εκπρόσωποι των χωριών εάν δεν υπάρχει κανείς, προσπαθήσαμε να τους βρούμε όλους. Τέλος, θα τιμήσουμε και αυτούς που εδώ και μια εικοσαετία είναι μαζί μας και σήμερα εδώ, γι' αυτό και ευχήθηκα και την άλλη εικοσαετία να είμαστε εδώ.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:
Οικογένεια του αείμνηστου Τριαντάφυλλου Τριανταφύλλου ή αλλιώς κάποιος από το Σύλλογο Κροκυλείου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου, ο κύριος Μαδραγάνης.
Οικογένεια του αείμνηστου Σπύρου Σούκου.
Οικογένεια του αείμνηστου Βασίλη Τσατούχα.
Οικογένεια του αείμνηστου Δήμου Αλούπη.
Οικογένεια του αείμνηστου Βασίλη Σαράνταλου.
Οικογένεια του αείμνηστου Αθανάσιου Γκάνου.
Τον κύριο Αθανάσιο Τσόρη.
Τον κύριο Κωνσταντίνο Κοντζιλέλο.
Τον κύριο Δήμο Ξανάλατο.
Τον κύριο Κομνηνό Ανδρίτσο.
Την κυρία Γιώτα Τσακατούρα.
Τον κύριο Κωνσταντίνο Καλμαμπή.
Την κυρία Ειρήνη Βενιζέλου.
Τον κύριο Ευστάθιο Κωνσταντινίδη.
Τον κύριο Αναστάσιο Φλώρο.
Τον κύριο Κωνσταντίνο Πενταγιώτη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Αλλάζουμε το Προεδρείο, ο Στάθης να ανέβει πάνω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Για να μη χρονοτριβούμε, μέχρι να έρθει και το τρίτο μέλος του Προεδρείου και εκ μέρους του νέου Προεδρείου, ευχόμαστε καλή συνέχεια στο Συνέδριό μας.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:
Μαζί μας παρευρίσκονται ο κύριος Κάρμας και ο κύριος Ξυλάγκουρας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Κυρίες και κύριοι προσκεκλημένοι, φίλες και φίλοι, σύνεδροι, συμπατριώτες. Θα προσπαθήσω να είμαι πολύ σίγουρος, για την οικονομία του χρόνου μας.
Και φέτος, όπως διαβάσατε και στην εφημερίδα μας, γιορτάζουμε την εικοσαετία των συνεδρίων μας, μιας εικοσαετίας που δεν πέρασε απαρατήρητη, τη συμπληρώσαμε φέτος με έναν αγώνα συνεχή, συνεπή, συστηματικό και μία συγκροτημένη παρουσία στη γεωγραφική αυτή ενότητα και μία αδιάλειπτη προσπάθεια να συνεισφέρουμε πολύτροπα, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην αναπτυξιακή και πολιτιστική πορεία.
Όλα άρχισαν το Μάρτη του 1987, όταν ο αείμνηστος Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου είχε την ιδέα πραγματοποίησης και εδώ αναπτυξιακών συνεδρίων, ήταν λιγάκι μετά το παν-Φωκικό πολιτιστικό συνέδριο που είχε γίνει στους Δελφούς, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, από εκεί είχαν αρχίσει οι κουβέντες.
Η ιδέα βρήκε υποστηρικτές και το πρώτο συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Κροκύλειο, τον Αύγουστο του 1987. Εκεί αποφασίστηκε και η συνέχεια των συνεδρίων ανά διετία, ενώ έμπαινε το ζήτημα συγκρότησης ομοσπονδίας συλλόγων.
Δυσκολίες και αντιδράσεις υπήρχαν από την αρχή. Ξεπεράστηκαν όμως, χάρη στην αγάπη για τον τόπο πολλών επιφανών συμπατριωτών μας. Οι άτυπες επιτροπές των συνεδρίων, παραχώρησαν τη θέση τους νομοτελειακά στην Ομοσπονδία Συλλόγων Βορειοδυτικής Δωρίδας, με σύνολο μελών 17.
Από το 1987 έως σήμερα, πέρασε αρκετός χρόνος που ήταν ικανός να φέρε αυτά τα αποτελέσματα. Ξεκινήσαμε διστακτικά, με αμφιβολίες, αμφισβητήσεις, φόβους, καχυποψίες κι όμως μπορέσαμε. Ξεκινήσαμε όπως όλοι από τη μίμηση και ενώ ξεκινήσαμε από τη μίμηση, δεν παραμείναμε στον πιθηκισμό, αλλά προσπαθήσαμε και γίναμε πρωτότυποι.
Στα χρόνια που πέρασαν, μπορέσαμε ενώνοντας τις δυνάμεις μας, να δημιουργήσουμε μία μεγάλη δύναμη που εκφράζεται από την Ομοσπονδία. Και ενώ αποκτούσαμε δύναμη παρέμβασης, ποτέ δε μας κατέβαλε η αλαζονεία των ισχυρών, ούτε η αδιαλλαξία των περιφερειακών. Στην αλαζονεία αντιτάξαμε την ταπεινοφροσύνη, τη μετριοφροσύνη, τη σεμνότητα και στην αδιαλλαξία τη σεμνότητα και τη συμφιλίωση.
Ο τρόπος σκέψης μας, διαλεκτικός. Και οι σχέσεις μας με τους άλλους διαλλακτικές. Ποτέ δε μπερδέψαμε αιτία και αποτέλεσμα και μέσα από θέσεις, αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, φθάναμε στις αναγκαίες συγκρίσεις που ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της πορείας μας.
Σεβαστήκαμε την ιδιαιτερότητα των άλλων, αναγνωρίσαμε τη διακριτότητα των ρόλων και τη μη υποκατάσταση αρχών. Ήμασταν συναγωνιστές και όχι ανταγωνιστές, με κοινότητες τότε, Δήμους τώρα, νομαρχία, κράτος. Γίναμε δύναμη προόδου και προσφοράς και όχι δύναμη στείρας αντίδρασης. Δύναμη ενότητας και όχι δύναμη διαίρεσης.
Σεβόμαστε τις αρχές, το πολίτευμά μας. Εκφραζόμαστε μέσα από κόμματα και έχουμε τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές πίστες μας. Όμως, ο τρόπος σκέψης, η αγάπη για τον τόπο, μας βοήθησαν να μη γίνουμε όργανα κανενός. Μολονότι προς τούτο κατεβλήθησαν πολλές προσπάθειες. Μείναμε ακέραιοι, κρατώντας ο καθένας για τον εαυτό του αυτά που είχε, αλλά σαν έκφραση πέρα και έξω από αυτά, ζητώντας και συνυπάρχοντας με αυτά.
Η δράση μας είναι ενιαία και ήταν ενιαία, αλλά θα μπορούσαμε να τη χωρίσουμε σε δύο τμήματα. Στο αναπτυξιακό κομμάτια και στη συνεισφορά μας την εικοσαετία που πέρασε και στο πολιτιστικό.
Στο διάβα της εικοσαετίας θέσαμε, αναπτύξαμε και προωθήσαμε ζητήματα υποδομών για την ανάπτυξη της περιοχής. Οδικό δίκτυο καταρχήν. Και συνεχίζουμε να επιμένουμε για μία νέα χάραξη του οδικού δικτύου, για τους οδικούς άξονες, τη ζεύξη της Ιωνίας οδού από το Αντίρριο, με ΠΑΘΕ Θερμοπύλες μέσω της κοιλάδας του Μόρνου ποταμού.
Καταγράψαμε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, ιστορικά και άλλα μνημεία. Ζητήσαμε ανεπιτυχώς τη δημιουργία αθλητικού κέντρου και δασικού χωριού στην περιοχή μας. Θέσαμε πρώτοι το θέμα των αντισταθμιστικών οφελών από τον Όρμο και ζητήσαμε την κατασκευή γέφυρας στο στενό. Συμβάλαμε αποφασιστικά, συνεργαζόμενοι με το Δήμο Βαρδουσίων, στη δημιουργία τηλεϊατρικής μονάδας, στην Πενταγιού και χαιρόμαστε που βλέπουμε ένα υπέροχο ιατρείο στην Πενταγιού και πιστεύουμε ότι αυτό θα στελεχωθεί με όλο το απαραίτητο ιατρικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό.
Εξετάσαμε, μέσω των συνεδρίων, δυνατότητες ανάπτυξης του τόπου. Αναδείξαμε την ύπαρξη νυχτοπεταλούδων στην κοιλάδα του Κόκκινου Ποταμού. Εναπόκεινται στους Δήμους τα υπόλοιπα, στους δύο Δημάρχους μας που είναι εδώ.
Επίσης, τη μορφή της Μαρίας Πενταγιώτισσας. Ζητήσαμε από πολλά χρόνια τη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου στα Βαρδούσια και τη δημιουργία ρεζέρβας θηραμάτων. Μας κυνήγησαν τότε, υπάρχουν ακόμα τα συνθήματα γραμμένα στους τοίχους.
Μπορέσαμε και χρηματοδοτήσαμε δύο μελέτες. Μία μελέτη για τα μονοπάτια, μήκους 67 χιλιομέτρων, την οποία και παραχωρήσαμε στο Δήμο Βαρδουσίων και φαντάζομαι ο Δήμαρχος θα έχει να μας πει κανένα καλό νέο. Και μία μελέτη για την αναβάθμιση του Πραττά Λάκκου, που έχουμε δώσει στη Νομαρχία από δύο-τρία χρόνια.
Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς πάμπολλα ακόμα, αλλά προχωρώ στα πολιτιστικά, λέγοντας ότι η αντίληψή μας στα πολιτιστικά είναι πως δε μπορεί να αρχίζει η πολιτιστική ζωή στον τόπο μας, στα χωριά μας, την 1η Αυγούστου και να τελειώνει στις 30 Αυγούστου.
Έτσι, στόχος μας ήταν και παραμένει, η πολιτιστική παρουσία μας στην περιοχή να εκτείνεται σε όλο το εύρος του έτους. Δημιουργήσαμε εκδηλώσεις που άντεξαν στο χρόνο, αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο και καθιερώθηκαν.
Για το χειμώνα, έχουμε τη γιορτή του γουρουνιού, με όλες τις αντίξοες συνθήκες. Την άνοιξη, την Πρωτομαγιά και την ανάβαση στα Βαρδούσια. Το καλοκαίρι, στο κάστρο του Καλλιού που κάναμε προχθές και το αντάμωμα στου Πραττά το Λάκκο. Το φθινόπωρο, στηρίζουμε τη γιορτή του τσίπουρου, που γίνεται στο Αλποχώρι. Στηρίζουμε επίσης κάθε άλλη εκδήλωση μέλους μας, που μας ζητείται.
Η θέλησή μας είναι να συνεχίσουμε αυτή την πορεία. Να συνεχίσουμε να ενδιαφερόμαστε για τα δρώμενα, αναπτυξιακά και πολιτιστικά του τόπου μας. Και φυσικά, μιας και ήρθε και η Αιτωλική Αναπτυξιακή, θα γίνουμε πολύ σύντομα μέλος της Αιτωλικής Αναπτυξιακής, ως Ομοσπονδία και καταπώς έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε.
Με τον απολογισμό αυτόν, το συντομότατο, που ήταν αναγκαίος γιατί χαρακτηρίζει και το εύρος των δραστηριοτήτων μας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, πιστοποιείται το έργο της Ομοσπονδίας και αναγορεύεται η Ομοσπονδία σε παράγοντα σημαντικό της περιοχής.
Επιτρέψτε μου δε, πριν αναφερθώ στο φετινό Συνέδριο, να μιλήσω για τις συνεργασίες μας και τον τρόπο έκφρασής μας. Η συνεργασία μας με τα επίπεδα διοίκησης της χώρας. Όταν αρχίσαμε ήταν άλλη η διοικητική μορφή της χώρας, σήμερα είναι άλλη και δε ξέρω ποια θα είναι σε τρία-τέσσερα χρόνια. Με τα επίπεδα διοίκησης λοιπόν, τους Δήμους, τη Νομαρχία, τις αρχές του κράτους, το ίδιο το κράτος, την κυβέρνησή του, τους τοπικούς Βουλευτές μας όταν είχαμε δύο, έναν τώρα, ήταν καλή. Κάθε μέρα καλυτερεύει και πιστεύω ότι σε μία κοινωνία συνοχής, τα επίπεδα εξουσίας πρέπει να λαμβάνουν και λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις οργανωμένες ομάδες, ακόμα-ακόμα και τα άτομα. Έτσι συγκροτείται και έχουμε κοινωνική συνοχή.
Ευχαριστώ θερμά τους Δημάρχους που εκπροσωπούν τους Δήμους, τον κύριο Νικολέτο και τον κύριο Κουλούλα, που ήταν και είναι αρωγοί και σύντροφοί μας στις προσπάθειές μας. Τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, τον κύριο Μανδρέκα και στο πρόσωπό του όλο το Νομαρχιακό Συμβούλιο και τον κύριο Νομάρχη, ο οποίος δυστυχώς για λόγους ανωτέρας βίας δε μπόρεσε να παρευρεθεί σήμερα. Για όλα όσα έχετε κάνει, για τη συνεργασία, για τη βοήθεια την οικονομική, αλλά δεν είναι μόνο η οικονομική βοήθεια, είναι και χίλια-δυο άλλα πράγματα.
Η Ομοσπονδία επίσης, από εννέα χρόνια τώρα ανελλιπώς, εκδίδει ένα έντυπο το οποίο το έχετε όλοι στο φάκελό σας, δεν ισχυριζόμαστε πως είναι κάτι σπουδαίο, άλλωστε εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες δημοσιογράφοι. Προσπαθούμε να διαδώσουμε τις ιδέες μας, να προβάλλουμε το έργο μας, να συνενώσουμε, να φυσήσουμε πνοή αγάπης για τον τόπο στους συμπατριώτες μας.
Το φετινό Συνέδριό μας είναι συνέδριο απολογισμού, προοπτικής και απόδοσης τιμής, η οποία ήδη έχει γίνει. Θα γίνει απολογισμός γενικότερος και εκτίμηση της πραγματικότητας και φυσικά, οι προτάσεις για το μέλλον. Να θυμίσω, πως εμείς την ανάπτυξη την αντιλαμβανόμαστε σαν ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον, την παράδοση και δε θα βιάζει τη φύση. Μια ανάπτυξη που θα επιτρέπει στις φυσικές ομορφιές του τόπου μας, να παραμένουν και στους ανθρώπους να τις χαίρονται.
Κυρίες και κύριοι, η ζωή προχωρά. Έχουμε σήμερα την τιμή να φιλοξενούμε τους εκπροσώπους της εταιρίας Θεμέλη και της FC, της γερμανικής αν δε με απατά η μνήμη μου, οι οποίες και θα κατασκευάσουν το Αιολικό πάρκο στο βουνό από πάνω μας. Είναι πηγές ενέργειας οι οποίες δε βλάπτουν το περιβάλλον και χαιρόμαστε που είναι εδώ και να συμβάλλουμε και να βοηθήσουμε στην προσπάθεια αυτή, παίρνοντας ό,τι καλύτερο ως αντισταθμιστικό όφελος για τον τόπο μας και πιστεύω ότι ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν προνοήσει για αυτά τα πράγματα.
Τέλος, θα ήθελα να πω ότι η συνεργασία και ο αγώνας μας καταγράφεται και μένει πίσω. Ο ιστορικός του μέλλοντος, που θα είναι σκληρός και αυτός ο ιστορικός δε θα είναι άλλος από τα παιδιά μας και τους απογόνους μας, δε θα μας κρίνει για τις κομματικές, θρησκευτικές, φιλοσοφικές ή άλλες διαφορές. Θα μας κρίνει για το έργο το οποίο έχουμε αφήσει. Θα μας αποδώσει εύσημα ή θα μας καταγράψει στη μαύρη σελίδα, εάν έχουμε αποδώσει ή δεν έχουμε αποδώσει. Γι' αυτό, ένα μένει σε εμάς. Ο καθένας στην πίστη του ελεύθερος να ζει, για τον τόπο να τρέξουμε όλοι μαζί.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την παρουσία των κομμάτων εδώ, της Νέας Δημοκρατίας στο πρόσωπο του κυρίου Μπούγα, του Βουλευτή μας και του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο της κυρίας Παπαθανάση, των πολιτευτών, των Δημάρχων μας, των Δημοτικών Συμβούλων, Αντιδημάρχων και Νομαρχιακών Συμβούλων, των εκπροσώπων κρατικών οργανισμών, όπως ο κύριος Κουτσομίχος, όπως οι Δήμαρχοι των γύρω περιοχών μας. Εάν παραλείπω κάποιον, ζητώ πραγματικά συγνώμη.
Τέλος, να ευχαριστήσω θερμά το Νομάρχη Φωκίδας και τους δύο Δημάρχους μας που ανέβαλαν να κάνουν τις εισηγήσεις στο Συνέδριο. Και βέβαια, να ευχαριστήσω εκ μέρους της Ομοσπονδίας τους φιλόξενους και εργατικούς Αλποχωρίτες. Το Τοπικό Συμβούλιο με τον Πρόεδρό του, τον Τάκη τον Μπρούμα και φυσικά, το Σύλλογο και την Πρόεδρό του, τη Γιώτα την Τσακατούρα και στο πρόσωπό της το σύνολο των μελών του Συλλόγου, για τον κόπο, τα έξοδα, τις προσπάθειες που κατέβαλαν στις προσπάθειες, είναι το δεύτερο Συνέδριο που διεξάγεται εδώ, πριν 10 χρόνια ήταν το πρώτο που διεξήχθη εδώ, για να έχουμε ένα άρτια οργανωμένο Συνέδριο, το 12ο. Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ πολύ.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:
Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας για τον απολογισμό του. Μαζί μας ευρίσκεται ο κύριος Μπουλές, Δήμαρχος Πυλλήνης και Διευθύνων Σύμβουλος της Αιτωλικής Αναπτυξιακής, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της Αιτωλικής Αναπτυξιακής, Νίκος Δημητρόπουλος.
Και τώρα, μπαίνουμε στο πρώτο θέμα της εισήγησης, στο ρόλο των συλλόγων, με εισηγητή το μέλος της Ομοσπονδίας και Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου του (...), τον κύριο Στέλιο Παπαθανάση.


ΘΕΜΑ 1ο
Ρόλος Συλλόγων.

Κος ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ:
Αγαπητοί συμπατριώτες, ήθελα ξεκινώντας να ευχαριστήσω την οργανωτική επιτροπή του 12ου Συνεδρίου και το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας, για την τιμή που μου έκαναν να είμαι εισηγητής στο Συνέδριό μας.
Ο Σύλλογος Αλποχωριτών είναι ένας δραστήριος Σύλλογος με μεγάλη προσφορά, ανταποκρινόμενος στους σκοπούς της ίδρυσής του. Απόδειξη η διοργάνωση του φετινού Συνεδρίου μας. Πότε όμως και γιατί οι συμπατριώτες μας ίδρυσαν τους Συλλόγους; Ποιά ανάγκη επέβαλε τη δημιουργία τους; Τι ρόλο έπαιξαν στην περιοχή μας, στον ένα περίπου αιώνα ζωής τους;
Οι συνθήκες διαβίωσης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, υποχρέωσαν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της υπαίθρου να μετακινηθεί στα αστικά κέντρα, κυρίως δε στην Αθήνα. Στη μεγάλη πόλη, οι συνηθισμένοι στην καθημερινότητα της ζωής στην επαρχία συμπατριώτες, αναζητώντας ένα σημείο αναφοράς που θα τους έδεναν με τη γενέθλια γη, προχώρησαν στην ίδρυση του ιστορικού Συλλόγου της Δωρικής Αδελφότητας, την προσφορά της οποίας γνωρίζουμε.
Η επίσκεψη στα χωριά σχεδόν αδύνατη, λόγω απόστασης και ανυπαρξίας μέσων. Μόνη παρηγοριά, οι επαφές στις συγκεντρώσεις της Αδελφότητας. Οι πολεμικές περιπέτειες που ταλάνισαν τη χώρα τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, καθώς και το μεγάλο κύμα των προσφύγων του 1922, με όλες τις συνέπειές του στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, οδήγησε πολλούς να επιστρέψουν στα χωριά τους. Στις απογραφές, αποτυπώνεται καθαρά η μετακίνηση αυτή των πληθυσμών.
Στα τέλη της δεκαετίας του '20, η κατά κάποιο τρόπο ομαλοποίηση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, οδήγησε και πάλι αρκετές οικογένειες ή και μεμονωμένα άτομα, νέους κυρίως, στη φυγή για λόγους καθαρά επιβίωσης. Η ολοκλήρωση αυτής της φυγής θα έρθει ολοκληρωτικά με ένα μικρό διάλειμμα, λόγω του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, στα τέλη της δεκαετίας του '40, με τον Εμφύλιο Πόλεμο. Σκορπώντας έτσι τους Δωριείς στα πέρατα της οικουμένης.
Στη διάρκεια του μεσοπολέμου, οι συμπατριώτες μας ζώντας κυρίως στην Αθήνα, βίωναν την ανάγκη της επαφής με τους τόπους γέννησης μέσα στην απρόσωπη πόλη. Τόποι συνάντησης, συνήθως καφενεία, γαλακτοπωλεία και οικογενειακές γιορτές. Αναμνήσεις, ανταλλαγή των νέων και προσπάθεια επαφής με το χωριό, που ζούσαν ακόμα οι γονείς και τα αδέλφια.
Εκεί ακριβώς, κάποιοι Δωριείς απεφάσισαν την ίδρυση των Συλλόγων, ώστε οι συγκεντρώσεις, κυρίως στις κοντινές εξοχές της Αθήνας, να έχουν οργάνωση και οι επαφές των συμπατριωτών να είναι πιο συστηματικές. Οι περισσότεροι σύλλογοι της περιοχής, ιδρύθηκαν στη δεκαετία του '30, με αποκλειστικό σκοπό να γίνουν σημείο αναφοράς για κάθε συγχωριανό. Αλλά παράλληλα, όσο αυτό ήταν δυνατό, πιο συστηματική βοήθεια προς τα χωριά, κυρίως σε είδη επιμόρφωσης αλλά και είδη πρώτης ανάγκης.
Οι δραστηριότητες αυτές θα διακοπούν λόγω του πολέμου. Η δράση τους θα φανεί όμως στη μεγάλη πείνα της κατοχής, αλλά και κυρίως στην υποδοχή των συμπατριωτών μας κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.
Στις δεκαετίες του '50 και του '60 η κατάσταση ομαλοποιείται και οι σύλλογοι δραστηριοποιούνται ξανά. Παράλληλα, στέκονται δίπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση, βοηθώντας τις κοινότητες με τις επαφές τους, με τα κέντρα αποφάσεων στην Αθήνα. Είναι άπειρα τα παραδείγματα παρεμβάσεων των συλλόγων για το καλό της κοινότητας, λόγω αδυναμίας του Κοινοτάρχη να κατέβει στην Άμφισσα ή και στην Αθήνα.
Η ορεινή Δωρίδα χρωστάει πολλά στη δραστηριότητα αυτή, στην καλή συνεργασία και στην αποδοχή της κοινότητας στην παρεμβατική ικανότητα του Συλλόγου στα αστικά κέντρα. Περνώντας τα χρόνια, οι ιδρυτές και εμπνευστές των συλλόγων έφυγαν από τη ζωή. Έφυγαν με τη βεβαιότητα πως παρά τις πίκρες που δοκίμασαν, είχαν προσφέρει μια μεγάλη υπηρεσία στον τόπο τους.
Τα παιδιά τους, γεννημένα μακριά από τα χωριά, άρχισαν να χαλαρώνουν τους δεσμούς με αυτά. Οι σύλλογοι, πληθυσμιακά αυξήθηκαν. Οι παρουσίες όμως συρρικνώθηκαν. Τελικά, σήμερα ποιός είναι ο ρόλος των συλλόγων;
Ταξιδεύοντας τον Οκτώβριο του 2006 για Θεσσαλονίκη, σε όλη τη διαδρομή συναντούσα ξεχασμένα από το καλοκαίρι πανό. Γιορτή Τσίπουρου, Γιορτή Κάστανου, Ρίγανης, Τσαγιού, Πέστροφας, Σαρδέλας, Καλαμποκιού και όλων των προϊόντων της ελληνικής γης. Διοργανωτές όλων αυτών των εκδηλώσεων, πολλές από τις οποίες διοργανώνουμε και εμείς στα ορεινά χωριά μας, ήταν οι τοπικοί σύλλογοι.
Τι είναι εκείνο όμως που παρακινεί κάποιους ανθρώπους, να αφιερώνουν ό,τι πολυτιμότερο έχει κάποιος, το χρόνο του, για να τρέξουν, να οργανώσουν εκδηλώσεις, να αναβιώσουν έθιμα, να δημιουργήσουν καινούρια, με μοναδικό σκοπό να ξαναζωντανέψουν τα χωριά και κυρίως, να ξαναμαζέψουν τους νέους στον τόπο της καταγωγής τους, φέρνοντάς τους σε επαφή με τη γη τους, να σφίξουν περισσότερο τους δεσμούς που χαλάρωσαν, στους δεύτερης και τρίτης γενιάς συμπατριώτες μας.
Για όσους βιαστούν να δώσουν γρήγορες απαντήσεις, όπως συμφέρον, προσωπική προβολή ή κάτι άλλο, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως πρώτα και πάνω απ' όλα είναι η αγάπη για αυτόν τον τόπο. Πώς αλλιώς δικαιολογείται να χάνει κάποιος χρόνο ξεκούρασης, διασκέδασης, ακόμα και οικογενειακές στιγμές, για να παίρνει μέρος σε συγκεντρώσεις ωρών, σε ημερήσια συνέδρια και σε άλλες εκδηλώσεις, με πίκρα και ψυχικό κόστος;
Το συμφέρον του καθενός μας προωθείται και με άλλους τρόπους. Όσον αφορά την προσωπική προβολή, είναι θέμα προσωπικότητας. Η αγάπη και μόνο αυτή, ωθεί όλους μας να συμμετέχουμε στους συλλόγους και να αγωνιζόμαστε μέσα από αυτούς για τους τόπους μας.
Η νέα πραγματικότητα με την ένωση των κοινοτήτων, έκανε το ρόλο των συλλόγων πιο σημαντικό, γιατί μόνο αυτοί πλέον έχουν την υποχρέωση να αγωνιστούν για την επιβίωση και την πρόοδο των χωριών. Μέσο για να ακουστεί η φωνή τους, βρήκαν τη δημιουργία Ομοσπονδιών-Συλλόγων, που με ισχυρότερη παρέμβαση αγωνίζονται για τον τόπο μας, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια ενός χωριού.
Τα κοινά προβλήματα, όπως έχουν καταγραφεί τόσα χρόνια, απαιτούν ισχυρότερη φωνή και πιο συλλογική δραστηριότητα από όσο ένα τοπικό σωματείο μπορεί να προσφέρει. Η δύναμη βρίσκεται στην ενότητα. Πώς όμως αντιμετωπίζονται οι σύλλογοι και οι εκπρόσωποί τους;
Πολλές φορές στα χωριά, οι ασχολούμενοι με τα σωματεία αντιμετωπίζονται με καχυποψία, περιφρόνηση και εχθρότητα. Δεν είναι σπάνιο να τους αποκαλούν 'Αθηναίους'. Ευτυχώς από λίγους. Το γιατί, ας το αναρωτηθεί ο καθένας συζητώντας λίγο με τον εαυτό του. Η Πολιτεία, το επίσημο κράτος και τα όργανά του, για να μην κρυβόμαστε η απάντηση είναι: Σαν φτωχούς συγγενείς που ζητούν ελεημοσύνη.
Οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τους συλλόγους για κομματική εκμετάλλευση, μέσω των χρηματοδοτήσεων, ακόμα και σε όχι ιδιαίτερα ενεργούς συλλόγους. Κάποιες από αυτές τις προσπάθειες ποδηγέτησης δε βρήκαν πρόσφορο έδαφος. Γιατί πολλά σωματεία αποφάσισαν να κρατηθούν μακριά από πολιτικά παιχνίδια. Μπορώ μάλιστα να τονίσω πως οι σύλλογοι αυτοί έχουν και τη μεγαλύτερη δραστηριότητα.
Νομίζω πως ήρθε η στιγμή να αναγνωρισθεί ο πραγματικός ρόλος των συλλόγων από την Πολιτεία και η προσφορά τους. Να κατοχυρωθεί ο τρόπος χρηματοδότησής τους, καθορίζοντας ένα ελάχιστο ποσό και συνεχίζοντας την ενίσχυσή τους ανάλογα με τις δραστηριότητές τους, αποφεύγοντας τις όποιες κομματικές παρεμβάσεις.
Κάθε σωματείο δηλαδή, να χρηματοδοτείται ανάλογα με τις πραγματικές του δραστηριότητες και όχι να εξαρτάται από την καλή ή την κακή άποψη κάποιου οργάνου της Πολιτείας. Παρ' όλα αυτά, με όλες τις δυσκολίες που όλοι γνωρίζουμε, οι τοπικοί σύλλογοι συνεχίζουν την προσπάθειά τους, με τη βοήθεια των Δήμων, της Νομαρχίας.
Η διατήρηση των δεσμών μεταξύ των συμπατριωτών μας, καθώς και η βοήθεια προς τα χωριά, η δημιουργία λαογραφικών μουσείων, η δημιουργία των πρώτων ξενώνων, η ανοικοδόμηση και συντήρηση των εκκλησιών, η ανέγερση μνημείων, οι πέτρινες βρύσες, οι πλατείες, είναι λίγα από τα έργα που έγιναν στα χωριά από τους συλλόγους, σε συνεργασία με τις κοινότητες πρώτα και με τα τοπικά συμβούλια σήμερα.
Οι εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν τη δημιουργία ενδιαφέροντος, κυρίως για τους νέους που κατάγονται από τα χωριά, είναι ίσως η πιο αξιόλογη ενέργεια όλων των συλλόγων, μαζί με την έκδοση των εφημερίδων, εργασία κοπιαστική και δαπανηρή. Αθλητικές εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές. Και όλα αυτά, από αγάπη και μεράκι για τη γη των προγόνων μας.
Δε θέλουμε να την εγκαταλείψουμε. Διώχνουμε μακριά τη μιζέρια που μας ταλανίζει και μας εμποδίζει να δούμε καθαρά το μέλλον. Θέλουμε όλους μας τους συμπατριώτες μας μαζί. Ας θυσιάζουμε το χρόνο μας. Το αξίζει ο τόπος μας. Το αξίζει η Δωρίδα.
Αναγνώριση του έργου των συλλόγων είναι η ορθή αντιμετώπισή τους από την Πολιτεία, στην πιο επίσημη μορφή της, τη Βουλή. Δεν είμαστε ζητιάνοι, είμαστε περήφανοι και περήφανα ζητάμε τη χρηματοδότηση όλων των συλλόγων ισομερώς, με νομοθετική ρύθμιση. Για να έχουν συνέχεια τα ιστορικά σωματεία μας, για να έχουν πάντα ζωή τα χωριά της Δωρίδας. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Επειδή έχουμε ένα πεντάλεπτο μέχρι να πάμε στο πρώτο μας διάλειμμα, υπάρχει κάποιος που θέλει κάτι να συμπληρώσει ή να ρωτήσει τον εισηγητή σε κάτι που δεν καταλάβαμε στα όσα μας είπε; Η κυρία Αλούπη.
Κα ΑΛΟΥΠΗ:
Εγώ θα ήθελα να συγχαρώ τον κύριο Παπαθανάση. Κάλυψε ένα πάρα πολύ σπουδαίο θέμα, πάρα πολύ σπουδαίο. Και πιστεύω ότι το κατάλαβαν όλοι. Τον συγχαίρω, γιατί όλη η ουσία είναι αυτή. Οι σύλλογοι και το μεγάλο τους έργο. Εάν αυτό ξεχαστεί, η Δωρίδα θα πάει πίσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Κάποιος άλλος από τους συνέδρους ή παρατηρητές; Οι κύριοι Δήμαρχοι; Τότε είμαστε αρκετά σωστοί στο πρόγραμμά μας. Θα κερδίσουμε λίγο χρόνο παραπάνω στο διάλειμμά μας. Έχουμε διάλειμμα μέχρι τις 12, οπότε θα μπούμε στο κύριο θέμα, με τις εισηγήσεις της Πολιτείας και των Δημάρχων μας. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Όλα είναι σημαντικά, ό,τι συζητάμε εδώ, αλλά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι εκείνος ο χώρος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που μπορεί να δώσει προοπτική στον τόπο και τίποτα άλλο.
Θα καλέσω τον κύριο Μπουλέ, Δήμαρχο Πυλλήνης, αντί της περιφέρειας που λείπει, δεν εκπροσωπείται η περιφέρεια. Γιατί θα φύγει, μας παρακάλεσε. Επειδή είναι από πολύ μακριά, έρχεται από άλλο Δήμο και επειδή ο τόπος μας είναι φιλόξενος, θεωρώ ότι πρέπει να του παραχωρήσουμε για λίγο το μικρόφωνο και για τη φιλοξενία αλλά και για να ακούσουμε τι γίνεται και κάπου αλλού.
Κος ΜΠΟΥΛΕΣ:
Θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση. Είμαι εδώ με την ιδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου της Αιτωλικής Αναπτυξιακής, στην οποία είναι μέτοχος ο Δήμος Βαρδουσίου, όπως και ο Δήμος Ευπαλίου.
Πραγματικά, ζητάω συγνώμη γιατί πρέπει να φύγω, φιλοξενώ στο Δήμο μου κάποιους ανθρώπους από τη Μεσόγειος S.O.S., είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση, είναι μια ομάδα 10 ατόμων, σε συνεργασία με το Δήμο να κάνουμε κάτι χρήσιμο. Και το χρήσιμο αναφέρεται στην προστασία του περιβάλλοντος. Γι' αυτό το λόγο λοιπόν ζήτησα να μου επιτρέψετε να προηγηθώ για να μπορέσω να φύγω, γιατί έχω κι εγώ κάποια προβλήματα να αντιμετωπίσω.
Ξανά έχω έρθει στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας και χαίρομαι ιδιαίτερα που επαναλαμβάνεται και χαίρομαι ιδιαίτερα που αναδεικνύονται προβλήματα από την τοπική κοινωνία, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί τα θέματα της αποκέντρωσης, της δημοκρατίας στην ουσία, της τοπικής ανάπτυξης, δε μπορούν να λυθούν εάν οι τοπικές κοινωνίες δεν πάρουν τις πρωτοβουλίες που πρέπει.
Η δημοκρατία, δια εξουσιοδοτήσεως πάσχει εάν μένει μόνο στην εκπροσώπηση που κάθε τέσσερα χρόνια, είτε σε επίπεδο Δήμου, είτε σε εθνικό επίπεδο εκλέγουμε, επιλέγουμε τους εκπροσώπους μας και στη συνέχεια περιμένουμε την επόμενη τετραετία. Λέμε ότι ο ενεργός πολίτης πρέπει σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας να συμμετέχει στα προβλήματα και να επεμβαίνει, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις.
Θα πω δύο κουβέντες για το θέμα της Αιτωλικής, που νομίζω πως είναι και το κυριότερο σημείο που θα αναφέρω. Κλείνει η Αιτωλική ένα κύκλο ζωής και σε αυτόν το σύντομο απολογισμό, δεκαετίας περίπου, έχουμε να πούμε δύο-τρία βασικά πράγματα. Θα αναφερθώ σε αυτά για να μη σας κουράσω.
Το πρώτο είναι ότι η Αιτωλική Αναπτυξιακή έκανε μία καινοτομία σε ό,τι αφορά την οργάνωση της ίδιας της μετοχικής της βάσης. Είπαμε δηλαδή ότι σαν περιοχή έχουμε κοινά προβλήματα και ιδιαιτερότητες, άσχετα εάν μας χωρίζει ένα ποτάμι που λέγεται Μόρνος. Και εμείς είμαστε στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, οι περισσότεροι Δήμοι και οι άλλοι είναι στο Νομό Φωκίδας. Νομίζουμε και αυτό φαίνεται ότι είναι σωστό, ότι οι όμοροι Δήμοι της βορειοδυτικής Φωκίδας και του Ευπαλίου, μαζί με τους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας που είναι από την άλλη πλευρά του ποταμού, έχουν κοινά προβλήματα, πρέπει να έχουν κοινούς στόχους και πρέπει να έχουν και συνεργασία για να πετύχουν τους στόχους αυτούς. Η συνεργασία αυτή περνάει μέσα από την Αιτωλική.
Αυτό κάνουμε. Τόσο με την εντολή LEADER+, που είναι ένα πρόγραμμα που είναι πλέον στο τέλος του και αναμένουμε από την επόμενη φάση, το 2008, το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τότε θα αρχίσει περίπου, όπως επίσης και τα προγράμματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνική πλέον πλευρά των θεμάτων. Έχω διαχειριστεί το Οίκον, που σημαίνει παρέμβαση της κοινωνίας για την προστασία αδύνατων κοινωνικών ομάδων. Όπως είναι το ΤEΑΠΕΠ, τα προγράμματα που διαχειρίζονται οι περιφέρειες, στα οποία βέβαια εδώ μένει το ζήτημα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.
Ο απολογισμός της Αιτωλικής, για να έχετε μια εικόνα, λέει το εξής. Στην περίοδο που διαχειριζόμαστε τα προγράμματα αυτά, έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή μας 105 επενδύσεις και έχουν δαπανηθεί στην περιοχή, γύρω στα 5 δις δραχμές, που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι εάν δεν ήταν η Αιτωλική Αναπτυξιακή, αυτοί οι πόροι δε θα ερχόντουσαν στην περιοχή, γιατί έρχονται μόνο μέσα από αυτούς τους μηχανισμούς.
Το ποιοι μπορούν να είναι χρήστες αυτών των προγραμμάτων είναι κάτι που αφορά την τοπική κοινωνία. Πρέπει να υπάρξει επίσης και ενδιαφέρον των πολιτών, για να μπορέσουν να ενταχθούν σε προγράμματα όποιοι θέλουν και να βοηθήσουν έτσι και τον τόπο μας. Η πόρτα λοιπόν είναι ανοιχτή. Αυτή την έκκληση κάνουμε, γιατί έχουμε περιορισμένο αριθμό αιτήσεων. Από περιοχές και χωριά που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσφέρονται για αγροτουρισμό. Δε χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να πούμε ότι η Πενταγιού, το Κροκύλειο, η Αρτοτίνα, είναι ξεχωριστά κομμάτια της περιοχής που θα μπορούσαν πραγματικά να ηγηθούν στον αγροτουρισμό.
Η έκκληση λοιπόν είναι αυτή. Σαν εταιρία τι μπορούμε να κάνουμε; Σαν εταιρία μπορούμε να πάρουμε τον ενδιαφερόμενο χέρι-χέρι και να διεκδικήσουμε αυτό το οποίο δικαιούμαστε. Να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές διαδικασίες, προβλήματα, αντιστάσεις κλπ. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Και το κάνουμε, γι' αυτό και αναφερόμαστε στις επενδύσεις που σας είπα.
Η ορεινή Ναυπακτία έχει γίνει τουριστικός προορισμός και νομίζουμε ότι ένα σημαντικό μερίδιο σε αυτή την προσπάθεια ανήκει στην Αιτωλική Αναπτυξιακή. Δεν τελειώσαμε, αρχίσαμε. Νομίζω ότι στην επόμενη φάση, την επόμενη προγραμματική περίοδο, μπορούμε να κάνουμε πολλά και σε αυτό θέλουμε την αρωγή όλων σας και κυρίως και της Ομοσπονδίας.
Άκουσα με πολλή προσοχή και ενδιαφέρον ότι το Συμβούλιο σκέφτεται να γίνει μέτοχος. Με πολλή χαρά να το κάνουμε αυτό. Να το κάνουμε και η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας είναι μέτοχος στην Αιτωλική, με ένα συμβολικό ποσό. Το θέμα δεν είναι να γίνει κανείς μέτοχος για να δώσει χρήματα στην Αιτωλική, δεν είναι το θέμα μας αυτό. Σας λέω έτσι για να έχετε μια εικόνα, 300 € είναι, αλλά όμως σημασία έχει η παρουσία και η έκφραση των απόψεων και των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και περιοχής, σε αυτό το όργανο που αποφασίζει για τη διαχείριση των προγραμμάτων και την ανάπτυξη.
Με αυτή την έννοια λοιπόν, θα καλωσορίσουμε και την Ομοσπονδία Συλλόγων Βορειοδυτικής Δωρίδας στους μετόχους της Αιτωλικής Αναπτυξιακής.
Θέλω να πω ότι είμαστε σε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία με όλους τους Δήμους. Όπου μπορούμε βοηθάμε, γιατί έχουμε ένα προσωπικό 15 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, που έχει ανάγκη ο τόπος. Μιλάμε για γεωπόνους, οικονομολόγους, αυτή είναι η δυνατότητα που έχουμε και αυτό κάνουμε και αυτό απαιτείται.
Κλείνοντας, να πω ότι θα είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση, βοήθεια, σε ό,τι χρειαστεί στον τομέα που μας αφορά. Να ευχηθώ σε όλους σας καλό καλοκαίρι, καλή διαμονή και καλή επιτυχία στους στόχους της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και ζητώ συγνώμη για την παρέμβαση.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Κος ΜΠΟΥΛΕΣ:
Είπα ότι ο Δήμος Βαρδουσίων και ο Δήμος Ευπαλίου είναι μέτοχοι. Τους Δήμους γενικά και αόριστα, δε λέει τίποτα. Αν υπάρξουν δημότες που θέλουν να καταθέσουν μία πρόταση για κάποια επένδυση, μπορούμε να το κάνουμε. Αν υπάρχουν δημόσια έργα, του Δήμου – και υπάρχουν και τέτοια, το καταφύγιο που έχουμε εδώ ή κάποια μονοπάτια, αυτά εντάσσονται στα δημοτικά έργα και αυτά αντιμετωπίζονται.
Κυρίως όμως, το θέμα των υποδομών, του αγροτουρισμού, περνάει μέσα από ιδιώτες, από ιδιωτική πρωτοβουλία. Σε αυτό αναφέρθηκα κυρίως. Όποιος θέλει να κάνει μια επένδυση, σαν ιδιώτης, για να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Και είπα για την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί όλους τους συλλόγους, να έχει μια φωνή η περιοχή στο σύνολό της.
Επειδή είμαι και Δήμαρχος στο Δήμο Πυλλήνης, μου λένε κάποιοι "Τι έκανε η Αιτωλική για το Δήμο;". Δεν έκανε τίποτα. Η απάντηση είναι η εξής. Όταν δεν υπάρχει μία αίτηση για επένδυση από ιδιώτη, τι να κάνει η Αιτωλική; Να βάλει τα χρήματα στην τσέπη του καθενός; Επειδή η ανάπτυξη είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά και οι σύλλογοι και όποιοι θέλουν πράγματι, με επιδοτήσεις της τάξης του 60%-70% που θα είναι σε λίγο, είναι μεγάλες ευκαιρίες για τον τόπο να αξιοποιήσουμε κάποιους πόρους.
Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 40 αναπτυξιακές που διαχειρίζονται πρόγραμμα Leader. Μία από αυτές είναι η Αιτωλική και άλλη μία είναι η Φωκική στην περιοχή μας και άλλη μία, η Τριχωνίδα στην άλλη πλευρά. Δεν έχουμε αντικείμενο κοινό, για τη διαχείριση κάνουμε. Εκείνοι κάνουν διαχείριση στα δικά τους κομμάτια, εμείς κάνουμε στα δικά μας. Η συνεργασία όμως υπάρχει και πρέπει να υπάρχει, σε επίπεδο στρατηγικής, πού θέλουμε να πάμε. Ώστε εδώ έχουμε συμπόρευση, όχι ο ένας από εδώ και ο άλλος από εκεί.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ

ΟΜΙΛΗΤΗΣ:
Να προτείνω ότι υπάρχει ένα θέμα κοινής δράσεως και της Αιτωλικής και της Φωκικής. Είναι η αξιοποίηση της λεκάνης του Μόρνου, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της λεκάνης του Εύηνου. Αυτά τα δύο ποτάμια είναι σε μια περιοχή, που πρέπει να συνεργαστείτε οι δύο αναπτυξιακές και να προχωρήσετε με συνεργασία των Δήμων και των συλλόγων και της Ομοσπονδίας, να έχουμε μία ανάπτυξη του χώρου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Εν συντομία, αν είναι δυνατόν. Είναι πολλοί οι ομιλητές, υπεύθυνα η Νομαρχία, οι Δήμαρχοι, να μη φάμε πολύ χρόνο. Τα ζητήματα που βάζετε είναι πράγματι πολύ σημαντικά, όπως τα έβαλε και ο Δήμαρχος. Ωστόσο, ο χρόνος να είναι λιγάκι, αν καλύπτεται, καλύπτεται. κάποιος
ΟΜΙΛΗΤΗΣ:
ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ
Κος ΜΠΟΥΛΕΣ:
Το θέμα της συνεργασίας. Νομίζω ότι το κεντρικό θέμα που έβαλε ο φίλος μας, είναι το θέμα του περιβάλλοντος, με όποια μορφή κι αν είναι αυτό. Και αυτό δε διαχωρίζεται κατά Δήμο, ούτε κατά Νομό.
Το περιβάλλον έχει μία τέτοια διάσταση και νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη προσοχή από εδώ και πέρα και για τη διαχείριση των υδάτων, που είναι το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και γενικότερα του τι συμβαίνει και τι πρέπει να συμβαίνει στην περιοχή, γιατί το περιβάλλον είναι το κεφάλαιο που έχουμε σαν περιοχή. Αυτό πουλάμε.
Αν αυτό το χάσουμε ή το πουλήσουμε φτηνά, θα βγει εις βάρος του μέλλοντος. Εγώ είχα και πυρκαγιά στο Δήμο μου, σε ένα απίστευτο σημείο που δεν προβλεπόταν ποτέ, μία η ώρα τη νύχτα. Μας οδήγησε στην κινητοποίηση των ανθρώπων και σήμερα – και έτσι πρέπει να το δει κάθε χωριό πλέον – έχουμε πυρασφάλεια κάθε βράδυ. 12 με 3 μία ομάδα, 3 με 6 άλλη ομάδα. Κάθε βράδυ. Αυτό, με τη συναίνεση των κατοίκων, που πραγματικά αντιμετώπισαν τον κίνδυνο να καούν όλοι. Ό,τι και να λέμε από τις υπηρεσίες τα ξέρετε, δε θα πω τίποτα, δε λύνει το πρόβλημα εάν η ίδια η κοινωνία δεν ενεργοποιηθεί.
Σε ό,τι αφορά τις προκαταβολές και τη διαχείριση των προγραμμάτων, εμείς δε βάζουμε τους κανόνες. Εμείς υλοποιούμε τους κανόνες. Δηλαδή, αυτά βγαίνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συνεργασία της κυβέρνησης και εμείς απλώς τα υλοποιούμε. Έχετε δίκιο πάντως. Εμείς τα μεταφέρουμε αυτά και προσπαθούμε να τα πάμε προς την κατεύθυνση που αναφέρεστε, αλλά δεν περνάει από το δικό μας χέρι. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Εμείς ευχαριστούμε τον κύριο Μπουλέ και Δήμαρχο. Προσκαλούμε στο βήμα τον κύριο Μανδρέκα, εκ μέρους της Νομαρχίας.
Κος ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ:
Θα είμαι πολύ σύντομος. Κύριε Πρόεδρε της Ομοσπονδίας Συλλόγων Βορειοδυτικής Δωρίδας. Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, από μέρους του κυρίου Νομάρχη, αλλά και ολοκλήρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φωκίδος, χαιρετίζω το 12ο Αναπτυξιακό Πολιτιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας σας και σας εύχομαι καλή επιτυχία.
Ο πανηγυρικός και απολογιστικός χαρακτήρας του Συνεδρίου, αποτυπώνουν και υπογραμμίζουν ότι σε όλα αυτά τα 20 χρόνια της δραστηριότητάς σας, έχετε να επιδείξετε πολύ μεγάλο έργο και να πείτε σε όλους εμάς ότι έχετε πετύχει τους σκοπούς και τους στόχους, για την αναβάθμιση της περιοχής σας και τη βελτίωση συνθηκών διαβιώσεως των κατοίκων της.
Σας βεβαιώνω ότι η σημερινή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις δραστηριότητές σας και θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και γενικότερα του Νομού Φωκίδος.
Κατά το παρελθόν, έγιναν αρκετά θετικά βήματα προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης και ανάπτυξης του Νομού μας, τα οποία πρέπει να συμπληρωθούν και να επιταχυνθούν, διότι οι καιροί δεν περιμένουν. Η σημερινή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδος, ιεραρχώντας τις ανάγκες και παράλληλα με τα έργα τα οποία βρίσκονται εντεταγμένα στο 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ή σε άλλα προγράμματα και ιεραρχώντας τις ανάγκες σήμερα, ετοιμάζει την κατάρτιση και ψήφιση εντός των προσεχών ημερών, το τεχνικό πρόγραμμα της Νομαρχίας, το οποίο χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της Νομαρχίας, από τους λεγόμενους ΚΑΠ.
Το πρόγραμμα αυτό έχει τρεις στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι να συντηρήσουμε, να βελτιώσουμε όλο το επαρχιακό δίκτυο. Στο στόχο αυτό, για την περιοχή του Δήμου σας εντάσσονται οι επαρχιακοί δρόμοι (...), Κροκύλειο, Ζοριάνος, Κουπάκι, Αλποχώρι, μέχρι τα όρια Νομού.
Δεύτερον, ασφαλτικά σεντόνια κατά τμήμα και ασφαλιστικό προς τη Θεοτόκο, που είναι περίπου 200 μέτρα.
Και τρίτον, ο δρόμος Κονιάκου-Πενταγιών-Αρτοτίνας, καθώς και ο δρόμος από το νούμερο 8, Διχώρι-Δάφνο, 18 χιλιόμετρα.
Ο δεύτερος στόχος είναι η προετοιμασία και εκπόνηση των μελετών, για ένταξη στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αλλά και στα άλλα υποστηρικτικά προγράμματα για την περίοδο 2007-2010, τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν. Θα υπενθυμίσω ότι αυτό είναι ένας μεγάλος παράγοντας, να υπάρχουν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά και στους Δήμους θα έλεγα αγαπητοί συνάδελφοι, μελέτες ώριμες για να μπορέσουμε να εντάξουμε τα έργα, τόσο στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, όσο και στα άλλα προγράμματα, που θα βρεθούν καθ' οδόν.
Στο στόχο αυτό, για την περιοχή μας εδώ θα ενταχθούν οι μελέτες: 1) Εξωτερικό δίκτυο ύδρευση δημοτικού διαμερίσματος Κόκκινου. 2) Η βελτίωση δρόμου προς περιφερειακό Ιατρείο Πενταγιών και η αναμόρφωση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Κριάτσι. Ο τρίτος στόχος είναι η ένταξη νέων έργων ανά Δήμο του Νομού Φωκίδος, σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουν τεθεί επιτόπου από τις Δημοτικές Αρχές και τους κατοίκους, κατά τις επισκέψεις που έκανε ο Νομάρχης σε όλους τους Δήμους του Νομού μας.
Η συνολική δαπάνη που θα βαρύνει τους ΚΑΠ για τους στόχους αυτούς, θα ανέλθει στο ποσό των 7,4 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Εκείνο όμως το γεγονός που μας δίνει αισιοδοξία ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες για τη Φωκίδα μας, είναι το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Φωκίδα, που συντάχθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας Υπουργού, κυρίου Γιώργου Αλογοσκούφη και του τοπικού μας Βουλευτή, του κύριου Γιάννη Μπούγα.
Ήδη, με την υπό αριθμόν 30617 της 9/7/2007 απόφαση του κυρίου Υπουργού, Αλογοσκούφη, συστάθηκε επιτροπή διαχείρισης και διοίκησης ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης των ορεινών όγκων του Νομού Φωκίδος. Στην επιτροπή αυτή συμμετέχει ο Νομάρχης μας, ο κύριος Νίκος Φουσέκης.
Στη συνέχεια θα εκδοθούν και άλλες αποφάσεις και όπως σήμερα μας πληροφόρησε ο παριστάμενος Βουλευτής, ο κύριος Μπούγας, εκδόθηκε και η επόμενη απόφαση, η οποία αφορά την ανάπτυξη των παραλιών του Νομού Φωκίδος.
Επίσης, εντός των ημερών θα εκδοθεί και η σχετική ΣΑΕ, στην οποία θα ενταχθεί το ποσόν για το οποίο θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα αυτό, που κατά πληροφορίες μας είναι περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ.
Με αυτά τα ολίγα και την αισιοδοξία μου ότι θα πάει καλύτερα ο Νομός μας στα προσεχή χρόνια, σας εκφράζω και πάλι τα συγχαρητήριά μου για την οργάνωση του Συνεδρίου σας, από το οποίο θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για την ανάπτυξη της περιοχής και του Νομού, τα οποία και σας παρακαλούμε να μας αποστείλετε.
Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και την προσοχή σας και σας βεβαιώνω ότι ο κύριος Νομάρχης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο είναι πάντοτε αρωγοί στις προσπάθειές σας. Σας ευχαριστώ πολύ, καλή επιτυχία και ευόδωση των σκοπών του Συνεδρίου σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ευχαριστούμε τον κύριο Πρόεδρο και καλούμε στο βήμα το Δήμαρχο Βαρδουσίων, τον κύριο Νικολέτο.
Κος ΝΙΚΟΛΕΤΟΣ:
Αιδεσιμότατοι ιερείς μας, κύριε Βουλευτά, κύριε Πρόεδρε του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κύριοι συνάδελφοι Δήμαρχοι, κύριε Δήμαρχε Λιδωρικίου κύριε Κουλούλα, θέλω να χαιρετίσω ιδιαίτερα τους συναδέλφους των γειτονικών Δήμων. Τον κύριο Γιάννη Μπουλέ, που μας έκανε την τιμή και ήρθε και μας μίλησε και τον κύριο Βασίλη Σούζα, το Δήμαρχο του παράλληλου Δήμου, που μας έστειλε τον εκπρόσωπό του εδώ, τον κύριο Σπύρο Βήτα. Θέλαμε να δούμε τον ίδιο, διότι δεν τον βλέπουμε τακτικά, αλλά εν πάση περιπτώσει τον αγαπάμε εξίσου.
Λέω "παράλληλο Δήμο" το Δήμο Αποδοτίας, διότι τα σύνορά μας πορεύονται σε όλο του το μήκος, από την Ελατόβρυση μέχρι τη Γραμμένη Οξιά και το χειμώνα μπερδεύονται τα δίχτυα μας. Στο ξεχιόνιασμα ο ένας στέλνει τα μηχανήματα τα δικά του στα άλλα διαμερίσματα για ξεχιόνιασμα, τα μηχανήματα του Δήμου Αποδοτίας περνάνε από εδώ υποχρεωτικά. Και έτσι, έχουμε μία πολύ στενή συνεργασία με τον παράλληλο Δήμο, το Δήμο Αποδοτίας και λυπούμαστε που δεν είναι ο ίδιος ο Δήμαρχος εδώ.
Να καλωσορίσω και τους άλλους εκλεκτούς προσκεκλημένους του Συνεδρίου μας. Τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, κύριο Κώστα Κουτσομίχο. Τον πρώην Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και πολιτευτή Φωκίδας, τον κύριο Τάσο Φλώρο. Τη Νομαρχιακή Σύμβουλο, Αφροδίτη Παπαθανάση και όλους τους άλλους εκλεκτούς προσκεκλημένους.
Κύριε Πρόεδρε της Ομοσπονδίας, κύριε Πρόεδρε του Συνεδρίου, αγαπητοί σύνεδροι, κυρίες και κύριοι, εφόσον το φετινό Συνέδριο της Ομοσπονδίας είναι επετειακό και άρα απολογιστικό του έργου της, θα προσπαθήσουμε και εμείς να είμαστε απολογιστικοί και προγραμματικοί, όπως μας το ζητάει άλλωστε και η Ομοσπονδία.
Ο Δήμος Βαρδουσίων φέτος άγει το 9ο έτος του βίου του. Στη διάρκεια των 8 ετών που πέρασαν, πιστεύουμε ότι συνεισέφερε πολλά στον τόπο. Πρώτον, συμμάζεψε τις υπηρεσίες των διάσπαρτων 13 κοινοτήτων και οργάνωσε μία αυτοτελή και συγκροτημένη υπηρεσία, η οποία εξυπηρετεί τους κατοίκους και τους δημότες. Για τη βελτίωση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών, ανοίξανε και γραφεία εξυπηρέτησης δημοτών, σε Αρτοτίνα και Πενταγιού.
Οργάνωσε το πρόγραμμα 'Βοήθεια στο Σπίτι', που εξυπηρετεί τους ανήμπορους κατοίκους. Οργάνωσε την υπηρεσία καθαριότητας και πραγματικά, η καθαριότητα στα χωριά μας είναι σαφώς καλύτερη από ό,τι παλαιότερα.
Οργάνωσε την υπηρεσία ύδρευσης των χωριών, τόσο με την καθαρότητα, όσο και με τον έλεγχο της ποιότητας του νερού, αλλά και με έργα βελτίωσης της ύδρευσης των κατοίκων.
Πήρε από τον ΕΟΤ τους ξενώνες Αλποχωρίου και Πενταγιών και έθεσε στη διάθεση των επισκεπτών και όλων των κατοίκων τους ξενώνες αυτού, καθώς και τους ξενώνες Διχωρίου και Κροκυλείου, με αποτέλεσμα η δυναμικότητα των δημοτικών μόνο ξενώνων, να ξεπερνά τις 60 κλίνες.
Συμμετέχει στο πρόγραμμα λαϊκής απασχόλησης, με στόχο την απασχόληση των νέων μας και των ανέργων. Αλλά και την ασφάλεια των δασών, τη βελτίωση της κυκλοφορίας των οχημάτων και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων μας.
Συμμετέχει σε δύο αναπτυξιακές δημοτικές εταιρίες. Στην Αναπτυξιακή Φωκική και την Αιτωλική Αναπτυξιακή, με στόχο την παροχή δυνατότητας στους νέους να αναπτύξουν κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα και πράγματι γίνεται αυτό.
Συμμετέχει σε δύο Συνδέσμους. Στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Φωκίδος και στο Σύνδεσμο Κατασκευής Σφαγείων Λιδωρικίου, με στόχο την περαιτέρω καθαριότητα του χώρου, των ζωικών τροφών και την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων.
Συμμετέχει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου, ενισχύοντας τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα παραδοσιακά, θρησκευτικού χαρακτήρα, πανηγύρια των χωριών μας.
Συμμετέχει στη συντονιστική επιτροπή, για τη δημιουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Βαρδουσίων και του οδικού άξονα Αντίρριο-Αρτοτίνα-Γραμμένη Οξιά-Σπερχειάδα-ΠΑΘΕ, στα πλαίσια του οποίου θα αξιοποιηθεί και το οροπέδιο Πραττά Λάκκος.
Πέρα των ανωτέρω, γενικών υπηρεσιών, ο Δήμος κατασκεύασε και πολλά έργα, όπως: Έργα βελτίωσης ύδρευσης σε όλα τα χωριά, έργα εσωτερικής οδοποιίας σε όλα τα χωριά, αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων κλπ στα περισσότερα χωριά, ανέγερση σύγχρονου κτιρίου περιφερειακού ιατρείου στην Πενταγιού, ασφαλτόστρωση του συνδετήριου δρόμου Κριατσίου, ασφαλτόστρωση του συνδετήριου δρόμου Τριστένου, ασφαλτόστρωση του συνδετήριου δρόμου Υψηλού Χωριού, γήπεδα πετοσφαίρισης και καλαθοσφαίρισης Πενταγιών.
Προγραμματισμός. Για την τετραετία 2007-2010, έχουν προγραμματισθεί διάφορα έργα, κυρίως βελτίωσης ύδρευσης και οδοποιίας, τα σπουδαιότερα των οποίων είναι: Ασφαλτόστρωση του συνδετήριου δρόμου Διχωρίου, υπάρχει μελέτη. Ασφαλτόστρωση του δρόμου Πραττά Λάκκο-Χαρατσί, συντάσσεται μελέτη. Ανέγερση δημαρχείου στο Κροκύλειο, συντάσσεται μελέτη. Ανέγερση ξενώνα στην Αρτοτίνα, συντάσσεται μελέτη.
Ανέγερση ξενώνα στο Υψηλό Χωριό. Βελτίωση πρόσβασης στο περιφερειακό ιατρείο Πενταγιών, υπάρχει μελέτη. Ολοκλήρωση αθλητικού κέντρου Πενταγιών, συντάσσεται μελέτη. Ανάδειξη περιβάλλοντα χώρου Μουσείου Αρτοτίνας, συντάσσεται μελέτη. Αποκατάσταση κτιρίων και περιβάλλοντα χώρου έξι πρώην δημοτικών σχολείων, υπάρχει μελέτη. Αποκατάσταση οριστική των τριών (...) του Δήμου, υπάρχουν μελέτες.
Πέραν των ανωτέρω στόχων, βεβαίως θα προσπαθήσουμε τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων των χωριών μας και για την ανάπτυξη του τόπου. Βελτιώνοντας και ενισχύοντας τα δίκτυα ύδρευσης, βελτιώνοντας την οδοποιία μας, αναπλάθοντας κοινόχρηστους χώρους, συμμετέχοντας στα Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα, προσπαθώντας για τη δημιουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Βαρδουσίων και του οδικού άξονα Αντίρριο-ΠΑΘΕ.
Εγώ ήθελα να εκφράσω το παράπονό μου, διότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι οι οποίοι εναντιώνονται στην κατασκευή των έργων, για λόγους που εγώ δεν τους καταλαβαίνω. Ένα παράπονο είναι από την ΘΕΜΕΛΙΟ Α.Ε. που θέλει να κάνει το αιολικό πάρκο, ενάμιση χρόνο έχει να ενημερώσει το Δήμο για οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Αξιοποίηση των ορεινών όγκων της Φωκίδας, το οποίο εκπόνησε το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας Υπουργού, Γιώργου Αλογοσκούφη. Εμείς, έχουμε ζητήσει εγγράφως και ζητάμε και εδώ, εκτός από το Χιονοδρομικό Κέντρο που περιλαμβάνεται σαφώς μέσα σε αυτό το πρόγραμμα, εμείς ζητάμε και την ασφαλτόστρωση του συνδετήριου δρόμου του Διχωρίου. Ζητάμε την ασφαλτόστρωση, κύριε Βουλευτά και κύριε Πρόεδρε, να μπει αυτό το έργο σε εμάς γιατί είναι ζωτικής σημασίας. Του συνδετήριου δρόμου προς το Διχώρι. Έχουμε ολοκληρωμένη, έτοιμη μελέτη και στον κατάλληλο χρόνο θα την υποβάλουμε.
Τελειώνοντας, θέλω να κάνω δύο προτάσεις. Οι φορείς, σύλλογοι κλπ, που θέλουν να οργανώσουν μία εκδήλωση, καλό θα είναι να συνεννοούνται με το Δήμο, με στόχο τη χρονική αποκέντρωση των εκδηλώσεων, δηλαδή να μη γίνονται όλες μαζί το Δεκαπενταύγουστο. Και δεύτερον, να τονίσω ξανά ότι η καλύτερη προσφορά μας στον τόπο, είναι η φυσική μας παρουσία εδώ. Να μην εγκαταλείπουμε τον τόπο μας.
Κύριε Πρόεδρε, κύριοι σύνεδροι, σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ευχαριστούμε τον κύριο Δήμαρχο και καλούμε στο βήμα τον κύριο Κουλούλα, Δήμαρχο Λιδωρικίου.
Κος ΚΟΥΛΟΥΛΑΣ:
Κύριοι, κατά κόρον έχουν δοθεί οι προσφωνήσεις. Το καινούριο Προεδρείο εδώ, το Βουλευτή μας, τον εκπρόσωπο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τον κύριο Μανδρέκα, των Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, τον κύριο Κουτσομίχο, τον κύριο Φλώρο τον πολιτευτή, τους κυρίους Νομαρχιακούς Συμβούλους, Αφροδίτη Παπαθανάση και Παπαλεξίου Γεώργιο και όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους.
Εκτός κειμένου, θα ήθελα να τοποθετηθώ μια και είμαι και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αναπτυξιακής Φωκικής, στο θέμα που αναφέρθηκε ο Δήμαρχος, αλλά εδώ ήταν σαν Διευθύνων Σύμβουλος της Αιτωλικής, πως υπάρχει η Αναπτυξιακή Φωκική. Είμαστε μικρότερος Νομός και οι ευκαιρίες είναι περισσότερες και πιο εύκολες για εμάς, γιατί η Αιτωλοακαρνανία είναι πολύ μεγάλος Νομός. Και πιστεύω πως αυτές οι τάσεις, τη στιγμή που υπάρχει η Αναπτυξιακή Φωκική με μεγάλο έργο και πραγματικά με τα ίδια προγράμματα που τα χειρίζεται πολύ σωστά μέχρι τώρα, δε ξέρω Πρόεδρε εάν είχε καλεστεί η Αναπτυξιακή Φωκική ή η Διευθύνων Σύμβουλός της για να είναι εδώ σήμερα, να πει και τις δικές της απόψεις. Δε θα συνεχίσω άλλο σε αυτό, δεν έχει νόημα άλλωστε, θα μπω κατευθείαν στην εισήγησή μου.
Θεωρώ χρέος μου να συγχαρώ τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Βορειοδυτικής Δωρίδας και όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του σημερινού, 12ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου. Θέλω να σας ευχαριστήσω, τόσο για την ευκαιρία που μου δίνετε να είμαι πάλι μαζί σας, καθώς και για το χρόνο που μου διαθέσατε για να παρουσιάσω το έργο της κοινοτικής μας αρχής και τους στόχους μας για το μέλλον, όσο και για το ότι κάθε φορά οι συνεργάτες μου και εγώ παίρνουμε πολλά από την εμπειρία σας και τους προβληματισμούς σας.
Πιστεύω ότι οι δράσεις που έχετε αναπτύξει κατά τη διάρκεια της θητείας σας υπήρξαν σημαντικές, κύριε Πρόεδρε. Η προσφορά σας στον πολιτισμό, αλλά και στην ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή της περιοχής μας, δε μπορεί να αμφισβητείται. Γι' αυτό, σας καλώ να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος τους αγώνες για τον τόπο μας, που πράγματι αξίζουν και να είστε σίγουροι ότι πιάνουν τόπο.
Η προσπάθειά μας αυτή, άρχισε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου και συνεχίζεται. Ήταν και είναι μία προσπάθεια δύσκολη, που προϋποθέτει διαρκή, επίμονη εργασία. Μία προσπάθεια που απαιτεί συνδυασμό γνώσεων και εμπειρίας και στηρίζεται στις θεμελιώδεις και απαράβατες για εμάς αρχές του σεβασμού στους δημοκρατικούς, αυτοδιοικητικούς δεσμούς της ειλικρίνειας, της εντιμότητας και της διαφάνειας.
Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για όσους διαχειρίζονται τα κοινά, είναι να μπορούν να κοιτούν στα μάτια τους συμπολίτες τους που τους εμπιστεύτηκαν, να νιώθουν περήφανοι ότι ένωσαν όλες τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια για την ευημερία του τόπου τους και ανταποκρίθηκαν με συνέπεια στις υποσχέσεις τους αλλά και στις προσδοκίες των συμπολιτών τους.
Με συνεχή εργασία και με γνώμονα πάντα το συμφέρον του δημότη, κατορθώσαμε σε σύντομο χρόνο να βγάλουμε το Δήμο και τα τοπικά διαμερίσματα από την υπανάπτυξη και την περιθωριοποίηση και να βάλουμε το Δήμο σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.
Αγαπητοί σύνεδροι, επιτρέψτε μου πολύ σύντομα να αναφερθώ ενδεικτικά σε ορισμένα έργα της Δημοτικής Αρχής, τους σημαντικότερους κατά την άποψή μας τομείς δράσης.
Στον τομέα της διοίκησης και της οργάνωσης των υπηρεσιών του Δήμου, πετύχαμε την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου, που έχει ως αποτέλεσμα την άμεση διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων και την ταχύτατη εξυπηρέτηση των δημοτών μας, με την ίδρυση του ΚΕΠ, τη δημιουργία υποδομής για τη γρήγορη εκπόνηση αναγκαίων μελετών, την εκτέλεση έργων που αφορούν το Δήμο μας, καθώς και την ολοσχερή απορρόφηση των πιστώσεων που δικαιούται.
Αυτά επιτεύχθηκαν χάρη στην αξιοποίηση των σχετικών ευνοϊκών προγραμμάτων, βάσει των οποίων προσλήφθηκε και νομιμοποιήθηκε επιστημονικό προσωπικό, που στελέχωσε τις διοικητικές, οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, την πλήρη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών αυτών, την εγκατάσταση σύγχρονου τηλεφωνικού κέντρου και τη σύσταση της Αμιγούς Δημοτικής Επιχείρησης.
Μέσω του προϋπολογισμού του Δήμου, προμηθευθήκαμε επιπλέον ικανό μηχανολογικό εξοπλισμό. Γκρέιντερ, ανατρεπόμενο φορτηγό όχημα, πυροσβεστικό συγκρότημα, δεύτερο εκσκαφέα, δύο αυτοκίνητα, απορριμματοφόρο όχημα.
Στον τομέα της καθαριότητας, συντάξαμε και ψηφίσαμε νέο κανονισμό καθαριότητας, του οποίου προσπαθούμε να πετύχουμε τη συνολική τήρησή του από όλους τους δημότες μας. Αξιοποιήσαμε τα απορριμματοφόρα οχήματα του Δήμου. Φροντίζουμε για την τακτική αποκομιδή και την εναπόθεση των απορριμμάτων, σε χώρο τον οποίο διαμορφώσαμε κατάλληλα, περιφράξαμε και συντηρούμε ανελλιπώς. Φροντίζουμε ακόμα για την καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων και συμμετέχουμε σε κάθε προσπάθεια για την κατασκευή χυτά, όπου θα μεταφέρονται τα απορρίμματα του Νομού, για να πάψει επιτέλους η αναχρονιστική μέθοδος της επίχωσης αυτών.
Στον τομέα της ύδρευσης, λύσαμε οριστικά το οξύ πρόβλημα της ύδρευσης Αμυγδαλιάς, των Καρουτών, του Διακοπίου, του Κλήματος, του (...). Αντικαταστήσαμε τον καταθλιπτικό αγωγό ύδρευσης Λιδωρικίου, καθώς και τις αντλίες ύδρευσης Μαλανδρίνου, Λιδωρικίου, ενώ ταυτόχρονα επεκτείναμε ή εγκαταστήσαμε τμήματα του υφισταμένου αγωγού των τοπικών διαμερισμάτων Διακοπίου, Μαλανδρίνου, Λιδωρικίου, εξωτερικού δικτύου Αμυγδαλιάς, Λεύκας και όπου αλλού κρίθηκε αναγκαίο.
Κατασκευάσθηκαν νέες δεξαμενές στη Σώταινα, Λεύκα, Δωρικό, Βραϊλα. Υλοποιήσαμε το έργο ύδρευσης των φυλακών Μαλανδρίνου, με την αντικατάσταση τμήματος του αγωγού ύδρευσης, καθώς και ολοκλήρου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του αυλοστασίου και πετύχαμε εγκατάσταση διυλιστηρίου μεγάλης δυναμικότητας, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Έργα που έλυσαν οριστικά το πρόβλημα.
Στον τομέα της δημοτικής οδοποιίας, κατασκευάσαμε νέους οδικούς άξονες και βελτιώσαμε τους υπάρχοντες που συνδέουν την πρωτεύουσα του Δήμου με τα τοπικά διαμερίσματα. Προβήκαμε σε τσιμεντοστρώσεις, ασφαλτοστρώσεις και έργα αντιστήριξης σε όλα σχεδόν τα διαμερίσματα, διευκολύνοντας έτσι τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των κατοίκων, την ευχερή προσπέλαση των δημοτών μας στα χωριά τους, τη γρήγορη επικοινωνία τους με την έδρα του Δήμου.
Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκε ο δρόμος Αντώνη μέχρι Λάκκες, δρόμος προς κέντρο Υγείας, Α και Β φάση. Έργο ζωτικής σημασίας, που συνέβαλε αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση του κεντρικού άξονα της έδρας του Δήμου, προϋπολογισμού 470.000 €. Πρόγραμμα ΕΠΤΑ και ΘΗΣΕΑΣ.
Ασφαλτοστρώθηκε ο κεντρικός δρόμος Λιδωρικίου, προϋπολογισμού 155.000 €. Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ. Βελτιώθηκε, ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος Πεντάπολης-Σκαλούλας, προϋπολογισμού 140.000 €. Ολοκληρώθηκε η βελτίωση δημοτικών δρόμων Δήμου Λιδωρικίου, που αφορά τους δρόμους από Παραλίμνη έως Βρικό, Βραϊλα-Σώταινα, από Σκαλούλα έως διασταύρωση Καρουτών, προϋπολογισμού 2.050.000 €.
Επίσης, ολοκληρώθηκε το έργο δημοτική οδοποιία Δήμου Λιδωρικίου, που αφορά σε παρεμβάσεις στα περισσότερα τοπικά διαμερίσματα: Κονιάκου, Λευκαδίτι, Λιδωρίκι, Πεντάπολη, Μαλανδρίνο, Βραϊλα, Αμυγδαλιά, Στύλια, προϋπολογισμού 300.000 €, πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.
Βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης το έργο ασφαλτόστρωσης δημοτικών δρόμων στα διαμερίσματα Διακοπίου, Λιδωρικίου, Καρουτών, Λεύκας, Πεντάπολης, Σκαλούλας, Μαλανδρίνου, Βραϊλας, Αμυγδαλιάς, Δωρικού. 295.000 € ο προϋπολογισμός του.
Ολοκληρώθηκε το έργο ασφαλτόστρωση δρόμου προς Περιθιώτισσα, Β΄ φάση, προϋπολογισμού 360.000 €, πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.
Στον τομέα της δημιουργίας χώρων αναψυχής, αναπλάσεων και εξωραϊσμού των κοινοχρήστων χώρων, μεγάλο είναι το έργο της Δημοτικής Αρχής και στον τομέα νέων κοινοχρήστων χώρων, καθώς επίσης και στη διαμόρφωση, ανάπλαση και εξωραϊσμό των υφισταμένων χώρων αναψυχής.
Χαρακτηριστικά αναφέρω τη διαμόρφωση του χώρου των πλατειών των τοπικών διαμερισμάτων Δωρικού και Πεντάπολης, την ανάπλαση των πλατειών Βραϊλας, Διακοπίου, Καρουτών, Μαλανδρίνου, Σταυρού Παπά Βρύση στη Συκιά, καθώς και την ανάπλαση των χώρων αλσυλλίου Ζωοδόχου Πηγής και στις Βρύσες, Αντώνι, Σερντέλι, Κατρέλι, Λιδωρικίου, Αμυγδαλιάς και Στύλιας.
Επιπλέον, προβήκαμε στην κατασκευή και στην ανάπλαση πολλών μέτρων μαντρότοιχων, επεκτείναμε και βελτιώσαμε το δημοτικό φωτισμό σε όλα σχεδόν τα τοπικά διαμερίσματα. Ήδη, ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός σημαντικού έργου και αναφέρομαι στην ανάπλαση της Συκιάς, προϋπολογισμού 285.000 €, χρηματοδοτούμενα από τα ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδος. Έργο για το οποίο είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος, διότι αποτέλεσε την προσπάθεια πολλών ατόμων και επιτέλους καταφέραμε την υλοποίησή του.
Επίσης, ολοκληρώθηκε το έργο ανάπλασης των πλατειών Αλωνάκι Λιδωρικίου, καθώς και η επέκταση και η ολοκλήρωση των πλατειών Μαλανδρίνου και Πεντάπολης, προϋπολογισμού 250.000 €.
Στον τομέα της κτηνοτροφίας, κατασκευάσαμε νέες ποτίστρες και ομβροδεξαμενές, στις θέσεις Παλαιοχώρι, Πουρναρίτσα, Κορομηλιές, Μακρυλάκκος, Βαθυλάκκος, Μαυρούλη Λάκκος, Τσουκαλάκι, Έκλιτος και Ρετσού. Ήδη έχει δημοπρατηθεί και θα υλοποιηθεί άμεσα η μετασυσκευή ακόμα της ομβροδεξαμενής στη θέση Μακρυτάκι Μαλανδρίνου.
Συντηρήσαμε τις ήδη υπάρχουσες δεξαμενές και ποτίστρες. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των κτηνοτρόφων μας, μεταφέρουμε κατά τους θερμούς μήνες νερό με βυτιοφόρα οχήματα σε απομακρυσμένες δεξαμενές. Επίσης, διανοίξαμε νέους αγροτικούς δρόμους και συντηρήσαμε υφισταμένους.
Επιπλέον, υπό την αιγίδα του Δήμου πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια, για ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους του Δήμου, συνέπεια των οποίων ήταν η ένταξη αρκετών σε επιδοτούμενα προγράμματα, 'Βιολογική Κτηνοτροφία', 'Νέοι Αγρότες', κλπ.
Τέλος, ολοκληρώθηκε η κατασκευή των δικτύων άρδευσης Συκιάς και Διακοπίων.
Στο σημείο αυτό, θέλω να αναφερθώ σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό και αναπτυξιακό έργο στην περιοχή μας και μιλώ για την κατασκευή από το Σύνδεσμο Διαχείρισης Σφαγείων Λιδωρικίου, το οποίο ως γνωστόν αποτελείται από τους Δήμους Βαρδουσίων, Καλλιέων, Λιδωρικίου και Τολοφώνος, στον οποίο έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος. Το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 1.500.000 €, με συστηματικές προσπάθειες, επίπονη εργασία και αρωγό τον συντοπίτη μας Υφυπουργό Εσωτερικών, κύριο Απόστολο Ανδρεουλάκο, καταφέραμε να ενταχθεί στο μέτρο 1-2 ανασυγκρότησης υπαίθρου του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης. Και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για την κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωσή του. Βρισκόμαστε στο στάδιο της δημοπράτησης.
Επίσης, για την υδροδότηση των σφαγείων, εξασφαλίσαμε από τα δημοτικά έργα του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, πρόσθετη πίστωση 350.000 €. Το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί.
Στον τομέα της παιδείας, του αθλητισμού, του πολιτισμού και της καινοτομίας, με ενέργειες της Δημοτικής Αρχής αναβαθμίσαμε τις υπάρχουσες σχολικές μονάδες του Δήμου, κατασκευάσθηκαν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση νέες αίθουσες διδασκαλίας στο δημοτικό και γυμνάσιο και αναβαθμίσθηκε το Δημοτικό Σχολείο Λιδωρικίου σε εξαθέσιο.
Εξοπλίστηκαν και εμπλουτίστηκαν οι βιβλιοθήκες Λιδωρικίου, Πεντάπολης. Αντικαταστάθηκαν οι στέγες των δημοτικών σχολείων Λιδωρικίου, Αμυγδαλιάς, Δωρικού και έχει υποβληθεί για ένταξη σε σχετικό πρόγραμμα, μελέτη για την αντικατάσταση της στέγης και συντήρησης των σχολείων Καρουτών Περιθιώτισσας.
Επίσης, από το πρόγραμμα 'Αύλιοι Χώροι', εξασφαλίστηκε πίστωση 88.000 €, για τη βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου του Σχολείου Λιδωρικίου.
Σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό, ολοκληρώθηκαν οι κατασκευές των εγκαταστάσεων του γηπέδου Λιδωρικίου, περίφραξη, αποδυτήρια, υδροδότηση κλπ και επιχορηγείται οικονομικά ο τοπικός Αθλητικός Σύλλογος 'Αετός'. Επίσης, από το πρόγραμμα 'Αθλητικές Υποδομές 2004', ολοκληρώθηκε η κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου Πεντάπολης.
Στον τομέα του πολιτισμού, της διατήρησης και μετάδοσης της παράδοσής μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προβήκαμε στον εξοπλισμό του Λαογραφικού Μουσείου και σε ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου αυτού, ενώ καθιερώσαμε ετήσιο τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων στην έδρα του Δήμου και σταθήκαμε αρωγοί, προσφέροντας όπου είναι δυνατόν και οικονομική βοήθεια στο έργο των πολιτιστικών συλλόγων, για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στα χωριά μας.
Όπως σας είναι γνωστό, πετύχαμε τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, για την κατασκευή του Λαογραφικού Μουσείου στην έδρα του Δήμου, με το ποσό των 175.000 €, του οποίου μουσείου η ανέγερση έχει ήδη συντελεστεί.
Από συγκεκριμένο μέτρο του ΟΠΑΧ, πετύχαμε χρηματοδότηση για την προβολή των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής μας και στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, εκδώσαμε έντυπο υλικό, το οποίο κάπου διανεμήθηκε κιόλας σε κάποιους από εσάς σήμερα. Καταχωρήσεις σε έντυπα ευρείας κυκλοφορίας διαφημιστικού υλικού, με το οποίο καταστήσαμε γνωστή την περιοχή μας και τα προϊόντα μας στο ευρύ κοινό.
Ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε τον αγώνα για τον επαναπατρισμό των ευρημάτων της αρχαίας Καλλίπολης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λιδωρικίου.
Στον τομέα της καινοτομίας, πετύχαμε τη χρηματοδότηση και κατασκευή του πολιτιστικού πολυχώρου στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου-Λυκείου Λιδωρικίου, από το πρόγραμμα (...), καθώς και τη δημιουργία κέντρων πρόσβασης στο διαδίκτυο, συνολικού προϋπολογισμού 45.000 €. Τέλος, δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα του Δήμου.
Αγαπητοί σύνεδροι, αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση ότι ο Δήμος μας έχει εισέλθει σε μία νέα εποχή. Στην προσπάθεια οικοδόμησης του ισχυρού Δήμου στη νέα τετραετία, έχουμε προγραμματίσει έργα σε όλους τους τομείς, που θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής μας και θα κάνουν το Δήμο μας ακόμα πιο λειτουργικό και ανθρώπινο.
Ιδιαίτερα, θα ασχοληθούμε με την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των φυσικών καλλονών του Δήμου μας, ώστε να πετύχουμε την τουριστική προβολή του και να τον καταστήσουμε κέντρο τουριστικού ενδιαφέροντος, εκμεταλλευόμενοι ιδίως τις σύγχρονες μορφές τουρισμού και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, που είναι οι πανέμορφοι ορεινοί όγκοι της Γκιώνας και των Βαρδουσίων και φυσικά, η λίμνη του Μόρνου.
Θα συνεχίσουμε με αμείωτο ενδιαφέρον την προσπάθεια που ξεκινήσαμε για τη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου στα Βαρδούσια, καθώς και αθλητικού, προπονητικού κέντρου.
Έχουμε ήδη ολοκληρωμένες μελέτες για τη βελτίωση των δρόμων από Άγρο έως διασταύρωση Μηλιάς Στύλιας, προϋπολογισμού 2.700.000 €. Από Παραλίμνη έως Κλήμα, από Παραλίμνη έως Τριβίδι και από Κονιάκου έως διασταύρωση Μουσουνίτσας, μία μελέτη, προϋπολογισμός 2.900.000 €. Βελτίωση του δρόμου Λιδωρικίου-Καρουτών, προϋπολογισμού 1.000.000 €, αυτό ήδη εντάχθηκε στα υπόλοιπα του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και δημοπρατείται μέσα στο Σεπτέμβριο. Και τις ασφαλτοστρώσεις του αγροτικού δρόμου Αμυγδαλιάς-(...), προϋπολογισμού 450.000 €, από τα ΟΠΑΧ, έχει ήδη δημοπρατηθεί.
Επίσης, μελέτες αποκατάστασης των (...) Λιδωρικίου, προϋπολογισμού 450.000 €, μέχρι τέλος του μηνός θα έχουμε πάρει την έγκριση, με διαβεβαίωση χθες η περιφέρεια. Ήδη βρίσκονται υπό εκπόνηση οι μελέτες βελτίωσης συνδετήριου δρόμου Μαλανδρίνου με την Εθνική Οδό Άμφισσας-Λιδωρικίου και της δημιουργίας περιβαλλοντικού πάρκου στη λίμνη του Μόρνου, στα πλαίσια του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο εντάχθηκε ο Δήμος μας απευθείας από τις Βρυξέλλες και θα συμβάλει αποφασιστικά στην αξιοποίηση της λίμνης και την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Με λίγα λόγια, το πρόγραμμα αυτό προβλέπει την εκπόνηση μελετών και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των ετέρων, για τη δημιουργία περιβαλλοντικών πάρκων στις εμπλεκόμενες περιοχές, με τελικό σκοπό την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, μέσω της αύξησης του τουρισμού. Ο προϋπολογισμός του έργου για το Δήμου Λιδωρικίου είναι 180.000 € και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Πέραν των πιο πάνω, βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης μελέτες για την περαιτέρω βελτίωση των υποδομών ύδρευσης των οικισμών μας, καθώς και αναπλάσεις των δημοτικών χώρων των πανέμορφων χωριών μας. Οι πιο πάνω μελέτες, θα υποβληθούν για χρηματοδότηση και υλοποίηση των κατεξοχήν αναπτυξιακών αυτών έργων, σε ανάλογα προγράμματα που θα προκηρυχθούν από τα υπόλοιπα του 3ου και από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τον αναπτυξιακό νόμο για τη Φωκίδα και βεβαίως, το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.
Στη νέα τετραετία, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας του Δήμου μας και να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες υποδομές για την ανάπτυξη όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου μας. Θα συνεχίσουμε ιδιαίτερα να στηρίζουμε την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μας, με την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και συγχρόνων σφαγείων, την παροχή κινήτρων για την αύξηση του αριθμού των ζωικών μονάδων και τη βοήθεια προς τους κτηνοτρόφους μας, για να ενταχθούν όσοι από αυτούς επιθυμούν, σε σχετικά προγράμματα.
Εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία μας και τα κίνητρα που παρέχει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για επενδύσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές, επιδιώκουμε να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις στην περιοχή μας, ώστε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και απασχόλησης, με σκοπό να εμποδίσουμε το κύμα φυγής των δημοτών μας και ιδίως των νέων από τον τόπο μας και να αναστρέψουμε τη σημερινή κατάσταση.
Προς τούτο, οι Δήμοι μας, με έγκυρες και συντονισμένες ενέργειες κατάφεραν να ενταχθούν από τους πρώτους στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης αγροτικών χώρων. Αναφέρομαι στο ΟΠΑΚ και είναι και ο Δήμος Λιδωρικίου και ο Δήμος Βαρδουσίων ενταγμένοι, που περιλαμβάνει πληθώρα δράσεων και ευκαιριών και θα συνεχίσουν αυξημένα κατά την 4η προγραμματική περίοδο. Η πληροφορία είναι πως πράγματι θα είναι ενισχυμένα, τη στιγμή που δεν είμαστε στο στόχο 1 θα ανταποδοθούν τα χρήματα, αλλά αυτά αφορούν πρώτα ιδιώτες και κάποια δημοτικά έργα που προβλέπονται μέσα.
Με πρωτοβουλία του Δήμου, δρομολογήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την ΤΕΔΚ, ως γνωστόν, η εκπόνηση μελέτης που γνωστοποίησε τις επιπτώσεις της δημιουργίας της λίμνης του Μόρνου στην περιοχή μας, η οποία αποτελεί το βασικό εργαλείο για την περαιτέρω διεκδίκηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, με τεκμηριωμένα πλέον στοιχεία. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί πρωταρχικό μας στόχο κατά την καινούρια τετραετία, καθόσον πιστεύουμε ότι η περίοδος ανοχής για τις εκάστοτε κυβερνήσεις, έχει εξαντληθεί.
Ακόμη, ο Δήμος θα εντείνει τις διεκδικήσεις του προς την εταιρία Εξόρυξης Βωξιτών, που νέμεται την περιοχή μας, τόσο για ανταποδοτικότητα όσο και για σεβασμό προς το περιβάλλον.
Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών υποδομών και την ποιοτική ανάπτυξη της παιδείας, την ανάπτυξη του πολιτισμού και αθλητισμού, συμμετέχοντας και βοηθώντας ουσιαστικά όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στην επίτευξη των σκοπών αυτών.
Από τους βασικούς μας στόχους στη νέα τετραετία, είναι η περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών του Δήμου, με σκοπό την πληρέστερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών μας, αλλά και τη δημιουργία του απαραίτητου διοικητικού πλαισίου που θα επιτρέπει να προχωρήσουν οι αναπτυξιακές διαδικασίες.
Τέλος, θα συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατότητα του προγράμματος 'Βοήθεια στο Σπίτι', που υλοποιείται σχεδόν πέντε χρόνια τώρα, του οποίου η συνέχεια χρηματοδότησης ήδη είναι εξασφαλισμένη. Το πρόγραμμα αυτό, όπως σας είναι πλέον γνωστό, στοχεύει στην κοινωνική στήριξη ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, την παροχή οργανωμένης και συστηματικής βοήθειας σε ηλικιωμένους και άτομα που έχουν ανάγκη τέτοιας βοήθειας και έχει τύχει καθολικής αποδοχής.
Ως δημοτική αρχή, παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να σταματήσουμε την κατρακύλα και το μαρασμό της ορεινής Δωρίδας και πιστεύουμε ότι το Λιδωρίκι μπορεί να γίνει και πάλι κέντρο μιας ζωντανής επαρχίας. Και για τούτο, υπάρχουν οι προϋποθέσεις, όπως η επιδίωξη της λύσης του προβλήματος των λυμάτων της λεκάνης απορροής του Μόρνου, έργο που έχει ήδη προταθεί για ένταξη στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και μετά από συνεχείς και επίμονες προσπάθειες εμού προσωπικά, μαζί με το Βουλευτή μας κύριο Ιωάννη Μπούγα, στα αρμόδια γραφεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και τον ίδιο τον Υπουργό κύριο Σουφλιά, τον οποίο τελικά πείσαμε για την αναγκαιότητα του έργου και όπως ενημερωθήκαμε αρμοδίως, η πρόταση του πιο πάνω έργου στο ταμείο συνοχής είναι γεγονός.
Ενεργοποίησης της (...), που απαγορεύει κάθε συναπτυξιακή δραστηριότητα εντός των 1.500 μέτρων από την ανωτέρω στάθμη της λίμνης του Μόρνου. Λύση του προβλήματος στερεών αποβλήτων, σε συνδυασμό με την εκπόνηση μελέτης και αξιοποίησης της λίμνης του Μόρνου, το χωροταξικό σχεδιασμό, την κατασκευή του δρόμου Άμφισσας-Λιδωρικίου, τη βελτίωση των καθέτων αξόνων Ναυπάκτου-Λιδωρικίου-Σκαμνού και Ναυπάκτου-Κροκυλείου-Πενταγιού-Αρτοτίνας-Γραμμένη Οξιά, την ασφαλτόστρωση του δρόμου Δάφνη-Διχωρίου, τη δημιουργία σφαγείων του συνδέσμου της περιοχής, την εκμετάλλευση των αναπτυξιακών προγραμμάτων του ΟΠΑΧ για αγροτουρισμό, βιοτεχνίες, αναπλάσεις, προβολή.
Τη λειτουργία της εμπλουτισμένης αρχαιολογικής συλλογής του Λιδωρικίου. Την ανάδειξη των κάστρων Καλίου, Αιγυπτίου κ.ά. Την αποκατάσταση των φυσικών διόδων που κατέκλυσαν από τα νερά της λίμνης του Μόρνου, γέφυρα Στενού-Κόκκινου, σε συνάρτηση με τη θετική εξέλιξη στο Χιονοδρομικό Κέντρο των Βαρδουσίων, η αξιοποίηση του αναρριχητικού κέντρου της Συκιάς, η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, μονές Κουτσουρού, Προδρόμου, η ανάπτυξη της ύπαρξης των νυχτοπεταλούδων στην κοιλάδα του Κόκκινου και τόσες άλλες ομορφιές που διαθέτει η περιοχή μας, πιστεύω ότι είναι ικανές να ανατρέψουν τα σημερινά δεδομένα της ορεινής Δωρίδας.
Τελειώνοντας, επιτρέψτε μου να συγχαρώ και πάλι τους διοργανωτές του Συνεδρίου και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ευχαριστούμε τον κύριο Δήμαρχο. Μια κουβέντα ο Πρόεδρος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Έβαλε ένα εύλογο ερώτημα ο Δήμαρχος Λιδωρικίου, εάν καλέσαμε και τη Φωκική Αναπτυξιακή. Δήμαρχε, καλέσαμε όλους. Όλα τα κόμματα κατ' αρχήν, να μην παρεξηγηθούμε. Καλέσαμε όλα τα κόμματα, παρίστανται τα δύο. Δε φταίμε εμείς. Καλέσαμε όλους τους φορείς της Φωκίδας. Καλέσαμε όλους τους Δημάρχους και τους όμορους Δημάρχους, δεν κάναμε εξαίρεση σε κανέναν. Πολλοί οι κλητοί, να μην προχωρήσω παρακάτω, όπως είπε ο Ιησούς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Καλούμε στο βήμα τη Νομαρχιακή Σύμβουλο, κυρία Παπαθανάση, ως εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ στο Συνέδριό μας. Κύριε Βουλευτά, προηγείται ώστε να έχετε την ευχέρεια σαν κυβερνητικός Βουλευτής να εκφραστείτε μετά.
Κα ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ:
Γεια σας και πάλι. Θα είμαι σύντομη. Θέλω να πω ότι το Συνέδριό σας έρχεται σε ένα χρονικό ορόσημο που μπορεί να πάρει κάποιες μεταβλητές υπόψη.
Μία μεταβλητή είναι ότι πρέπει να σχεδιάσουμε σε έναν ορίζοντα δεκαετίας και αυτό επειδή έχουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, μπαίνουμε σε μία νέα φάση σχεδιασμού της χώρας, το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο που ακούγεται συνέχεια. Μετά, πρέπει να σκεφτόμαστε ότι σε λίγα χρόνια, μέσα στη δεκαετία αυτή, ίσως έχουμε έναν νέο Καποδίστρια. Οπότε, είναι δύο μεταβλητές τις οποίες πρέπει να έχουμε σταθερά στη σκέψη μας, όταν μιλάμε για την ανάπτυξη μίας περιοχής.
Εγώ θεωρώ ότι την ανάπτυξη πρέπει να τη δούμε σε δύο επίπεδα. Να δούμε πρώτα τα επίπεδα δεκαετίας, τι θέλουμε να σχεδιάσουμε από τώρα στην επόμενη δεκαετία. Χρησιμοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.
Και ένα δεύτερο θέμα, τι άμεσα μπορεί να κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων και να μπορέσει να τρέξει μία επιχειρηματικότητα στον κόσμο.
Θέλω να πω ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη στον τόπο μας για διαβούλευση, συνεργασία και έλεγχο σε ζητήματα που θα κρίνουν τη μελλοντική επί τροχιά ανάπτυξη του τόπου. Τα θέματα αυτά είναι η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η προστασία του περιβάλλοντος, οι νέες μορφές επικοινωνίας, οι υποδομές και τέλος η επιχειρηματικότητα.
Ανάπτυξη στην περιοχή μας, στην περιοχή σας, χωρίς επιχειρηματικότητα, χωρίς να έρθει κάποιος να επενδύσει, δε θα συμβεί. Για να συμβεί αυτό, για να έρθει ένας επιχειρηματίας εδώ, πρέπει να υπάρχουν κάποια κίνητρα. Για χρόνια τώρα, δίνονται κίνητρα, δηλαδή υπάρχουν αναπτυξιακά προγράμματα, παρ' όλα αυτά βλέπουμε ότι η περιοχή υστερεί. Θα πρέπει στο νέο σχεδιασμό μας, να καλύψουμε το κενό αυτό.
Θέλω να πω ότι πρέπει να μιλήσουμε συγκεκριμένα, τόσο οριζόντια, όσο και ανά γεωγραφική περιοχή. Οφείλουμε να ιεραρχήσουμε και να διεκδικήσουμε όσο δυνατό μεγαλύτερη χρηματοδότηση, τόσο από εθνικούς όσο και από κοινοτικούς πόρους. Επίσης, πέρα από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ας λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν και νέα καθεστώτα. Δηλαδή, υπάρχει το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό, το νέο χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτά τα πράγματα πόσο μας επηρεάζουν; Αυτά τα πράγματα, κακώς, δεν έχουν συζητηθεί σε Νομαρχιακό Συμβούλιο. Καλώς, θεωρώ, έχουν συζητηθεί και συζητούνται αυτή τη στιγμή σε επίπεδα πάνω από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, χωρίς όμως το Νομαρχιακό Συμβούλιο να έχει γνώση για αυτά τα πράγματα.
Το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη, οφείλει να έχει και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και λόγο στην αναπτυξιακή πορεία της Φωκίδας. Προσέφερε έργο, υλοποίησε επιχειρηματικά προγράμματα και καταθέτει τώρα εκ νέου αναπτυξιακές προτάσεις.
Ένας Νομός σαν το δικό μας έχει ειδικά χαρακτηριστικά, οικονομικά και κοινωνικά. Έχει προβλήματα που εστιάζουν από την έλλειψη ή τη μη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, υστερούμε σε νέες θέσεις εργασίας. Και έχουμε το φαινόμενο της ερήμωσης των χωριών.
Όσοι λοιπόν ασχολιόμαστε με τα κοινά, οφείλουμε να ακούμε όχι μόνο τους τεχνοκράτες, να μη βλέπουμε μόνο τα νούμερα. Οφείλουμε να ακούμε και τις φωνές που συνεχίζουν να ελπίζουν. Οφείλουμε να ακούμε τους ανθρώπους, εσάς. Δηλαδή θα ήθελα σήμερα να ακούσω προτάσεις από την Ομοσπονδία.
Η ανάπτυξη ενός τόπου δε γίνεται πλέον χωρίς συνεργασία της κεντρικής διοίκησης με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς. Επαναλαμβάνω την παρατήρηση ότι στη νέα χρηματοδοτική περίοδο που έχουμε μπροστά μας, έχουμε κάνει ένα λάθος. Δεν έχουμε συζητήσει σαν Νομαρχιακό Συμβούλιο, σαν Νομός και σαν κοινωνικός, παραγωγικός και οικονομικός ιστός.
Θεωρώ ότι το μεγάλο στοίχημα για την περιοχή σας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχουμε το παράδειγμα στο Πάπιγκο. Το Πάπιγκο αναπτύχθηκε, γιατί όλα τα χωριά μπήκαν σε μια ομπρέλα προστασίας. Εδώ είναι ένα στοίχημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσετε και να απαντήσουμε σαν Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Επίσης, το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, της διαχείρισης των απορριμμάτων, τα έργα προστασίας των φυσικών πόρων, κυρίως των υδάτινων πόρων. Μια νέα οικονομία που θα μπορούσε να δημιουργηθεί εδώ, γιατί το λέμε συνέχεια να καταγράψουμε και να αναδείξουμε την πολιτιστικής μας κληρονομιά. Αυτό γίνεται εδώ και δεκαετίες. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να φέρουμε επιστήμονες από όλο τον κόσμο, να φέρουμε λαογράφους, να φέρουμε αρχαιολόγους, να δημιουργήσουμε μία νέα οικονομία. Οι άνθρωποι αυτοί να μείνουν εδώ για κάποια χρόνια, μια πενταετία, μια δεκαετία, να καταγράψουν, να αναστηλώσουν, να αναπαλαιώσουν.
Υπάρχει ένα πολύ ωραίο παράδειγμα στην Κρήτη, όπου πήγε το Πολυτεχνείο, έκανε σε μία περιοχή ολόκληρη μία μελέτη αρχιτεκτονική και προσάρμοσε όλη την περιοχή. Είναι ένα μοντέλο το οποίο θα μπορούσαμε και το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μέσα από τα ΠΕΠ, να τρέξουμε στην περιοχή μας εδώ.
Επίσης, μπορούμε να αναπτύξουμε αθλητικές, τουριστικές υποδομές, με χρήσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Δε ξέρω τι γίνεται με την ΚΥΑ σχετικά με το χωροταξικό. Αυτή η ΚΥΑ που είχα δει εγώ σαν ιδιώτης, έλεγε ότι δε γίνεται να έχει χιονοδρομικά κέντρα. Πιθανά εδώ στην περιοχή να μπορούσε να γίνει χιονοδρομικό κέντρο για ορειβατικό σκι. Να μη χάσετε το κέντρο, να χάσετε απλά τους πυλώνες οι οποίοι ανεβάζουν τους σκιέρ.
Πρέπει να προβάλλουμε τη μοναδικότητά μας χωρίς φόβο, με δυναμικές προτάσεις, νέες προτάσεις. Δεν πρέπει να θυσιάσουμε την αναπτυξιακή μας πρόταση, περιμένοντας γενικόλογες υποσχέσεις με μηδενικές πιστώσεις και κυρίως, να μην κάνουμε κατάτμηση έργων και σχεδίων ανά χωριό. Να δούμε την περιοχή ως σύνολο.
Θέλω να πιστεύω ότι δε θα είναι προεκλογικό πυροτέχνημα η εξαγγελία για το αναπτυξιακό πρόγραμμα. Μέχρι στιγμής έχει μηδενικές πιστώσεις. Ελπίζω αυτό και πριν τις εκλογές, μάλλον στον προϋπολογισμό, θα φανεί αυτό. Ελπίζω μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, όποια κυβέρνηση κι αν έχει κερδίσει τις εκλογές, να έχει καταθέσει αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περιοχή, όπως το χρειάζεται.
Θέλω να πω ότι χρειαζόμαστε ειδικό σχέδιο για την επιχειρηματικότητα. Το είπα και νωρίτερα, χωρίς επιχειρηματικότητα και χωρίς νέους επιχειρηματίες δε μπορούμε να κάνουμε βήματα προόδου στην περιοχή. Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί και είναι μία πρόταση που θα καταθέσω και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, είναι μέσα από τα ΠΕΠ, πέρα από τα Leader που θα πάρουμε για τον αγροτουρισμό, θα μπορούσαμε να πάρουμε προγράμματα ειδικά για την περιοχή, που να αφορούν νέους και γυναίκες. Ειδικά σχεδιασμένο, ένα μίνι ΠΕΠ για την περιοχή. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσα από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Χρειαζόμαστε επέκταση, συντήρηση και νέες υποδομές. Πρέπει να σας πούμε αλήθειες. Οι οδικοί άξονες δύσκολα θα χρηματοδοτηθούν από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, εκτός αν έρθει η Πολιτεία, που καλώς θα κάνει να έρθει και καλύψει τους πόρους για να γίνουν οι άξονες αυτοί.
Δεν είναι όμως μόνο το οδικό δίκτυο. Χρειαζόμαστε τη γέφυρα στο Στενό, χρειαζόμαστε δίκτυα επικοινωνιών, πλέον η γενιά που έρχεται μετά από εμάς θα επικοινωνεί μέσω δικτύων, μέσω υπολογιστών. Η δουλειά που κάνουμε καθημερινά, θα γίνεται μέσω υπολογιστών. Δε μπορούμε να αποκόψουμε από την περιοχή εδώ, από το Λιδωρίκι και πάνω, από ευρυζωνικά δίκτυα και νέες τεχνολογίες.
Κάτι άλλο που θα ήθελα να προτείνω και δεν είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, έχει γίνει για τα νησιά, έχει γίνει για ορεινές περιοχές και θα μπορούσε να γίνει με έναν ορίζοντα πενταετίας ή εάν οι ευρωβουλευτές μας σχεδιάσουν με άλλους πέντε ευρωβουλευτές από διαφορετικές χώρες ένα πρόγραμμα το οποίο θα έχει κοινά χαρακτηριστικά, δηλαδή να βρούμε πέντε απομονωμένες περιοχές στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, σε μεσογειακές χώρες, θα μπορούσαμε να πάρουμε ένα ειδικό πρόγραμμα για την περιοχή. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο δε γίνεται, έχει γίνει σε πάρα πολλές περιοχές και ήδη έχει ξεκινήσει κάτι για τα νησιά. Είναι μία πρόταση που καταθέτω και θεωρώ ότι πρέπει να τη βάλουμε μπροστά σιγά-σιγά, σε έναν ορίζοντα πενταετίας, που μπορεί να κερδίσουμε κάτι.
Θέλω να πάλι να σας βάλω στον προβληματισμό ότι έρχεται νέος Καποδίστριας και ίσως να μην έχουμε μόνο τη διοικητική δομή στους Δήμους αλλά και στις Νομαρχίες. Οπότε, ο ρόλος σας, ο ρόλος της Ομοσπονδίας πρέπει να δυναμώσει και θα πρέπει να το βοηθήσουμε και εμείς να δυναμώσει.
Ήδη σας είπα πολλά, θεωρώ ότι πρέπει εμείς πιο πολύ να ακούμε παρά να μιλάμε. Δύο είναι τα ουσιαστικά συμπεράσματα για εμένα. Ότι η ανάπτυξη δε μπορεί να γίνει εξ ουρανού, χωρίς πολιτικές, δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς συμμετοχή. Και το μεγαλύτερο όπλο μας για να χτίσουμε καλύτερα χρόνια είστε εσείς, εσείς οι άνθρωποι που ζείτε εδώ και η μοναδικότητα του τόπου σας. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ευχαριστούμε την κυρία Παπαθανάση και καλούμε στο βήμα το Βουλευτή του Νομού μας, τον κύριο Μπούγα και εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας.
Κος ΜΠΟΥΓΑΣ:
Είναι δύσκολο κανείς στις 1 και 5 και με τις μυρωδιές που έρχονται από έξω να προσέξει το Βουλευτή, μιλώντας για πολιτικά θέματα. Θα προσπαθήσω να είμαι πάρα πολύ σύντομος.
Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να πω ότι ο ρόλος και των συλλόγων και των ομοσπονδιών, κυρίως όμως όλων ημών που ασχολούμαστε, έχουμε την τιμή και την ευθύνη να ασχολούμεθα με τα κοινά στη Φωκίδα, έχει μία πολύ μεγάλη πρόκληση. Η οποία πρόκληση ξεκινάει από το γεγονός ότι έχουμε την πολύ μεγάλη, έναντι των συμπολιτών μας, ευθύνη να ανατρέψουμε μία δυσμενέστατη κατάσταση, η οποία επικρατούσε εδώ και αρκετές δεκαετίες στο Νομό Φωκίδας.
Δεν είμαι από αυτούς που αρέσκονται στο να περιγράφουν την παρελθούσα κατάσταση. Αρκετές φορές όμως είναι αναγκαία η περιγραφή μίας κατάστασης του παρελθόντος, την οποία ασφαλώς και θυμούνται οι πολίτες, προκειμένου να είναι εφικτή η σύγκριση αλλά και η αξιολόγηση και η δυναμική για το μέλλον.
Πρέπει λοιπόν να σας πω ότι πριν από λίγα χρόνια, η Φωκίδα είχε το δυσμενές προνόμιο να είναι τελευταία στην κατάταξη των Νομών της χώρας σε ανάπτυξη. Όλοι οι επιμέρους δείκτες οι οποίοι αφορούσαν το Νομό ήταν αρνητικοί. Αυτή λοιπόν την κατάσταση, τη δυσμενή κατάσταση για το Νομό και για τους πολίτες που κατοικούσαν σε αυτόν, αλλά και σε όσους αγαπούν το Νομό αλλά δεν έχουν το προνόμιο να μένουν στις πόλεις και τα χωριά της Φωκίδας, έχουμε αναλάβει την ευθύνη να ανατρέψουμε και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις τέτοιες οι οποίες πολύ σύντομα θα φέρουν το Νομό μας στη θέση που του αρμόζει, μεταξύ των προηγμένων Νομών της χώρας.
Η προσπάθεια αυτή, θα προσπαθήσω πολύ σύντομα να σας περιγράψω σε ποια επίπεδα περιγράφεται και σε ποια επίπεδα κινείται. Κατ' αρχάς θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όλοι μας, που σήμερα διαχειριζόμαστε τα κοινά του τόπου, οικοδομούμε σε αυτό το οποίο βρήκαμε. Αξιοποιούμε ό,τι θετικό υπάρχει, όποια θετική πρόταση μας έχουν εισηγηθεί και προσπαθούμε να βελτιώσουμε έτι περαιτέρω την κατάσταση.
Αυτή η προσπάθειά μας, ξεκινάει από το πρώτο και βασικό επίπεδο, που είναι η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Θεωρούμε ότι η Τοπική κυρίως Αυτοδιοίκηση, είναι το κύτταρο της δημοκρατίας που βρίσκεται πλησιέστερα στον πολίτη που μπορεί, έχει τη δύναμη και την ικανότητα να αντιμετωπίσει τις καθημερινές, πιεστικές, βιοτικές του ανάγκες.
Με βάση λοιπόν αυτή την πεποίθησή μας, πρέπει να σας πω ότι και η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά βρίσκομαι αρωγός, προσπαθούμε να χρηματοδοτήσουμε και τους Δήμους και τη Νομαρχία, έτσι ώστε να κάνουν τα έργα εκείνα τα οποία είναι αναγκαία προκειμένου να βελτιώνονται οι συνθήκες ζωής των συμπολιτών μας στους τόπους τους.
Ακούσατε από τους Δημάρχους και από τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, τα έργα εκείνα τα οποία είτε με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, είτε με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς όρους, έχουν εκτελεσθεί και συνεχίζουν να εκτελούνται στο Νομό μας.
Περαιτέρω, θα θωρακίσουμε και θεσμικά τόσο την Τοπική, όσο και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται πληρέστερα και με όση το δυνατόν μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την κεντρική εξουσία προς το ρόλο τους, που δεν είναι άλλος από την υπηρέτηση του πολίτη, από την υπηρέτηση του δημότη.
Νομίζω ότι και οι δώδεκα Δήμοι και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στη Φωκίδα έχουν να επιδείξουν ένα σημαντικό όγκο, μία σημαντική ποσότητα έργων και υπάρχουν και άλλα τα οποία έχουν με μεθοδικότητα σχεδιασθεί και πολύ σύντομα θα βρίσκονται στη διάθεση και προς εξυπηρέτηση των πολιτών. Πρόκειται για έργα οδικών αξόνων, έργα υποδομής, αλλά και έργα τα οποία τονώνουν την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα την τοπική.
Το δεύτερο επίπεδο παρέμβασης αφορά στην απορρόφηση από τα περιφερειακά προγράμματα, πόρων του 3ου και του επερχόμενου 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Και εδώ, οι παρεμβάσεις μας ήταν σημαντικές. Παραλάβαμε την απορρόφηση για το Νομό στο 8,5% με 9% περίπου το 2004 και σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι η απορρόφηση αυτή ξεπερνά το 65%. Θα μνημονεύσω, πέραν των επιχειρηματικών προγραμμάτων στα οποία αναφέρθηκαν οι Δήμαρχοι, του Leader, του Leader Plus και του ΠΑΑΧ, που θα καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια της Φωκίδας, θα μνημονεύσω δύο μεγάλης σημασίας οδικούς άξονες που εκτελούνται αυτή την περίοδο στο Νομό.
Ο πρώτος είναι ο οδικός άξονας Αθανασίου Διάκου-Καστριώτισσας, έχει υπαχθεί και χρηματοδοτείται από τα ΠΕΠ και ο δεύτερος είναι ο οδικός άξονας Αγίας Ευθυμίας-Μαλανδρίνου, με προοπτική συνέχισης μέχρι το Λιδωρίκι. Το συνολικό κόστος αυτών των σημαντικής σημασίας, ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας, οδικών αξόνων, ανέρχεται στα 23 εκατομμύρια ευρώ. Ένα κόστος ιδιαίτερα σημαντικό για τα Φωκικά δεδομένα.
Στον προγραμματισμό μας και το τρίτο επίπεδο αυτού, αφορά τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων έτσι ώστε να μπορέσουμε να βλέπουμε και να δημιουργήσουμε με αισιοδοξία το μέλλον, όχι μόνο για την παρούσα γενεά, αλλά και για τις επερχόμενες γενιές. Διότι, εάν θέλουμε η συμβολή μας να είναι πράγματι σημαντική, θα πρέπει να στοχεύουμε στη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψουν και στα παιδιά μας, αλλά ακόμη και στα παιδιά των παιδιών μας, να επισκέπτονται τη Φωκίδα και να μη γίνει ο Νομός μας η νοσταλγία της λήθης των προγόνων τους, αλλά ένα δυναμικό βήμα που θα μπορούν να ξεκινήσουν τα ίδια τη δική τους ζωή. Και επιτρέψτε μου να πω, αυτή είναι και η προσωπική μου φιλοδοξία, αυτός είναι και ο προσωπικός μου στόχος.
Σε επίπεδο λοιπόν προγραμματισμού, αλλά και αποτελεσμάτων, έχουμε πετύχει αρκετά και κατά την άποψή μου σημαντικά. Θα προσπαθήσω να σας αναφέρω ορισμένα από αυτά. Κατ' αρχάς, πετύχαμε την υπαγωγή του Νομού Φωκίδας στο ιδιαίτερα ευμενές καθεστώς, τόσο του επενδυτικού νόμου όπου ο υποψήφιος επενδυτής έχει ένα bonus 10% επιπλέον εφόσον επενδύσει τα χρήματά του στη Φωκίδα, καθώς επίσης και στο Νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εξαιρετικά φιλικών πηγών προς το περιβάλλον. Και ήδη, εξαιτίας αυτών των ευνοϊκών ρυθμίσεων που αναφέρονται στο Νομό, υπάρχει και νομίζω ότι το γνωρίζουμε όλοι, ένας επενδυτικός ενθουσιασμός, ας μου επιτραπεί η έκφραση καίτοι δεν είναι δόκιμη.
Αυτό είναι το ένας σκέλος. Το δεύτερο σκέλος, το οποίο έχει να κάνει με το Νομό, είναι ότι προσπαθούμε και νομίζω ότι και εδώ το έχουμε καταφέρει, να ξεπεράσουμε αδιέξοδα δεκαετιών. Και αναφέρομαι πολύ συγκεκριμένα στους περιορισμούς οι οποίοι αφορούν το μεγαλύτερο και πιο ζωτικό κομμάτι της Φωκίδος. Οι περιορισμοί αυτοί έχουν να κάνουν με πολεοδομικούς περιορισμούς, που αναφέρονται στην περιοχή της κοιλάδας της Άμφισσας, το περίφημο και διαβόητο δελφικό τοπίο, αλλά και περιορισμούς που αφορούν στην προστασία της ποιότητας του Νομού και αναφέρονται στην πέριξ της λίμνης του Μόρνου περιοχή.
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της Παρνασσίδας, ήδη έχουμε πετύχει μετά από 22 ολόκληρα χρόνια, την εκκίνηση της διαδικασίας αναθεώρησης της ΔΟΕ Δελφών και επειδή η κυρία Παπαθανάση αναφέρθηκε σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία θα αφορούν ειδικά για το Νομό, επιτρέψτε μου να πω ότι πριν από δύο χρόνια εγκρίθηκε για τον Ελαιώνα της Άμφισσας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σύμφωνη γνώμη της κομισιόν και με απόφαση της ΣΤΑΡ, η οποία είναι εκτελεστική επιτροπή, ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης των παραγωγών που έχουν κτήματα στον Ελαιώνα της Άμφισσας, που σε ορίζοντα πενταετίας θα επιτρέψει την απορρόφηση κονδυλίων ευρωπαϊκών πόρων περίπου 35 εκατομμυρίων ευρώ, με προοπτική συνέχισης για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τώρα την κοινή, υπουργική απόφαση η οποία θέτει περιορισμούς στην περιοχή της λίμνης του Μόρνου, που αφορά ιδιαίτερα την περιοχή της Δωρίδας. Αναφέρθηκε ο Δήμαρχος. Χωρίς να μπορέσουμε να άρουμε εκείνες τις προϋποθέσεις οι οποίες θα μας επιτρέψουν να αλλάξουμε το καθεστώς, να ξέρετε ότι η προσπάθειά μας είναι μάταιη. Η βάση των προσπαθειών μας είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τον παραλίμνη αγωγό όλων των οικισμών που βρίσκονται στη γύρω από τη λίμνη περιοχή, έτσι ώστε τα λύματα να μην κατευθύνονται, όπως γίνεται σήμερα, στη λίμνη του Μόρνου. Μόνο εάν επιτύχουμε αυτό, ένα έργο μείζονος για την περιοχή σημασίας, ένα πραγματικό έργο ανάπτυξης, θα καταφέρουμε να άρουμε σιγά-σιγά τα εμπόδια τα οποία δημιουργεί η κοινή υπουργική απόφαση και να μπορέσουμε ο χώρος αυτός, ο τόσο όμορφος, γύρω από τη λίμνη του Μόρνου, να γίνει χώρος ζωτικός, χώρος που θα επιτρέψει δραστηριότητες αλλά και επενδύσεις.
Η προσπάθειά μας αυτή, γίνεται παράλληλα με την προσπάθεια για τη λήψη αντισταθμιστικών ωφελημάτων, εξαιτίας όλων αυτών των επιβαρύνσεων που δε θέλω ασφαλώς και δεν έχω και το χρόνο να αναφερθώ ειδικά. Πάντως, γίνεται μία μεθοδική, μία συστηματική όσο και συλλογική εργασία και προσπάθεια και προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι πάρα πολύ σύντομα, όπως και οι προηγούμενες, θα αποδώσει και η προσπάθεια αυτή καρπούς.
Επιπλέον, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε στο Νομό μας δομές, νέες δομές, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ήδη έχουμε κάνει την προσπάθεια για τη μετεξέλιξη του υφιστάμενου τμήματος ΤΕΙ στη Φωκίδα και τη δημιουργία ενός δεύτερου τμήματος. Τεράστια σημασία όμως και αναφέρθηκε εδώ, έχει και ο προγραμματισμούς του οδικού άξονα Θερμοπύλες-Ιτέα-Αντίρριο, καθώς επίσης και του οδικού άξονα Θήβα-Ιτέα.
Ο πρώτος, ο δρόμος Θερμοπύλες-Ιτέα-Αντίρριο, ξέρετε πολύ καλά ότι μέλει να συνδέσει τη δυτική με την ανατολική Ελλάδα και μέλει να συνδέσει τέσσερις βασικής σημασίας ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους. Αναφέρομαι στο δρόμο Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στον Ε65 ο οποίος ξεκινάει από τα ανατολικά όρια του Νομού μας, διασχίζει την κεντρική και τη δυτική Θεσσαλία και καταλήγει στην Εγνατία Οδό, με την Ιώνια οδό, η σύμβαση της οποίας υπεγράφη και σε πέντε χρόνια θα είναι έτοιμη και τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.
Ο διαγώνιος λοιπόν αυτός άξονας Θερμοπύλες-Ιτέα-Αντίρριο, που περνάει στο σύνολό του από το Νομό, θα είναι ένας δρόμος ανάπτυξης για τη Φωκίδα, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες οι οποίες θα άρουν τη συγκοινωνιακή απομόνωση του Νομού μας και θα μας επιτρέψουν να μπούμε στον κεντρικό σχεδιασμό που αφορά την ηπειρωτική χώρα.
Ήδη, η μελέτη για το δρόμο Θερμοπύλες-Ιτέα-Αντίρριο, προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται. Ελπίζω πολύ σύντομα να είναι έτοιμη και έχει αναγγελθεί η ένταξη του έργου αυτού από τον ίδιο τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Διεκπεραιώνεται επίσης και η δεύτερη μελέτη, για τον άξονα Θήβας-Ιτέας με την παράκαμψη των Δελφών. Επίσης εξαιρετικής σημασίας για το Νομό μας έργο.
Η ευρυζωνικότητα είναι η πρόκληση του μέλλοντος. Είπε ο Δήμαρχος Λιδωρικίου ότι ήδη καλύπτεται η μεγαλύτερη έκταση του Νομού και υπογράφηκε από τον κύριο Λιάπη, τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών, υπογράφηκε η σύμβαση που καλύπτει τέσσερις Νομούς, ακόμα και τη Φωκίδα, προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη των δικτύων ευρυζωνικότητας.
Και όλα αυτά, γίνονται συγκροτημένα και με ένα σχεδιασμό μακροχρόνιο. Βαδίζουμε στις κατευθύνσεις τις οποίες δίδει η Πολιτεία, για ένα γενικό και ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό. Και ο Βουλευτής του Νομού και ο Νομάρχης και οι Δήμαρχοι και όσοι άλλοι έχουν θεσμικό ρόλο και αξίωμα στη Φωκίδα, είμαστε παρόντες σε όλα τα κέντρα λήψης απόφασης. Και τοπικά και περιφερειακά και κεντρικά, προσπαθούμε να επιτύχουμε τις καλύτερες λύσεις για το Νομό, σε όσο το δυνατόν πιο γρήγορο χρόνο.
Επιτρέψτε μου να κάνω και ένα σχολιασμό για το ειδικό καθεστώς στο οποίο προσπαθούμε να υπάγουμε το Νομό. Είναι και το ειδικό καθεστώς που αφορά στις προσλήψεις στο Νομό Φωκίδος, όπου προσπαθούμε να επιτύχουμε το καθεστώς των παραμεθόριων περιοχών, αλλά και την επέκταση σε όλους τους Δήμους του καθεστώτος των ορεινών περιοχών, που γνωρίζετε όλοι τα προνόμια τα οποία έχει.
Εκείνο όμως που μας επιτρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, είναι το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο είχε εκπονηθεί για το Νομό. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει όριο κυβερνητικής χρηματοδότησης 120 εκατομμυρίων ευρώ και δίδει δυνατότητες ένταξης και πρότασης έργων που θα έχουν την κρατική αυτή χρηματοδότηση αλλά θα μπορούν και με τη συμβολή ιδιωτών, με το θεσμό των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, να υλοποιηθούν και από ιδιώτες.
Είναι λοιπόν ευθύνη δική μας να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους που δίδονται και τις προοπτικές που διανοίγονται για τη Φωκίδα που τόσο αγαπάμε και που θέλουμε να βλέπουμε συνεχώς να αναπτύσσεται.
Μεγάλη πρόκληση, κυρίες και κύριοι, είναι όμως και το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, όχι μόνο για την περιφέρειά μας, τη Στερεά Ελλάδα και το Νομό, αλλά και για τη χώρα, αποτελεί πιθανότατα την έσχατη ευκαιρία απορρόφησης και αξιοποίησης τόσο μεγάλων ευρωπαϊκών πόρων. Οι πόροι αυτοί δεν πρέπει να σπαταληθούν, αλλά πρέπει μέχρι και το τελευταίο ευρώ να επενδυθούν.
Και επιμένω σε αυτή τη λέξη. Διότι μπορεί σπάταλες, γραφειοκρατικές διαδικασίες, να δημιουργήσουν εμπόδια στην επένδυση των 24,5 δις ευρώ ευρωπαϊκών πόρων, οι οποίοι μπορούν να δαπανηθούν για την ανάπτυξη, έτσι ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να καταλάβει τη θέση στους πρωταγωνιστές της Ευρώπης. Δηλαδή, αναφέρομαι στις επτά πιο προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Νομός μας κατ' επέκταση, αντιμετώπιζε το εξής πρόβλημα. Είχε εκφύγει του στόχου 1, που έδινε τη δυνατότητα κατασκευής από κοινοτική χρηματοδότηση έργων υποδομής και είχε υποπέσει στο στόχο 2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σήμαινε, όχι μόνο αδυναμία εκτέλεσης έργων υποδομής, αλλά και μικρότερη χρηματοδότηση για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Και οι δύο δυσμενείς αυτές επιπτώσεις, οι οποίες είχαν να κάνουν με τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση της πιθανότητας για μετάπτωση της περιφέρειας στο στόχο 2, αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν λίαν επιτυχώς.
Τέλος του 2005, πήραμε απόφαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχα την τιμή να μετέχω μαζί με τον κύριο Καλλιώρα, το Βουλευτή Φθιώτιδος, που μας έδιδε τη δυνατότητα από τους πόρους τους οποίους θα αντλήσουμε από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ως περιφέρεια Στερεάς, να συνεχίσουμε τη δημιουργία έργων υποδομής. Αυτό λοιπόν και θα γίνει.
Υπενθυμίζω ότι για την αποτροπή του ενδεχόμενου προβλήματος στους μεγάλους οδικούς άξονες που αναφέρθηκα προηγουμένως, Καστριώτισσας-Αθανάσιου Διάκου και Μαλανδρίνο-Αγία Ευθυμία, τα έχουμε εντάξει ως έργα γέφυρες για χρηματοδότηση στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, έτσι ώστε αυτά τα έργα σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν ω μη γένοιτο συμβεί κάτι απρόοπτο, να μπορέσει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότησή τους.
Επίσης, αντιμετωπίσθηκε και το πρόβλημα της υποδεέστερης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης της περιφέρειας. Και αντιμετωπίστηκε πώς; Με την ενίσχυση από άλλα ευρωπαϊκά ταμεία, καθώς επίσης και με την ενίσχυση από εθνικούς πόρους, έτσι ώστε η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατά την επόμενη, τη μέλλουσα προγραμματική περίοδο, να πάρει αυξημένους σε σχέση με το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης πόρους.
Δημιουργούνται λοιπόν ιδιαίτερα ευνοϊκές προϋποθέσεις και εδώ πρέπει να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι το Συνέδριό σας γίνεται σε μία περίοδο που, επαναλαμβάνω, είναι ικανοποιητικές οι προϋποθέσεις για το Νομό μας και πολύ μεγάλες οι προοπτικές οι οποίες ανοίγονται. Μέλει εμείς να τις αξιοποιήσουμε και να τις αξιοποιήσουμε επαρκώς. Και αυτό θα γίνει όταν υπάρξει ενότητα προσπαθειών, όταν δεν υπάρχουν οι ανούσιες αντιπαραθέσεις οι οποίες διχάζουν και καθιστούν ελάσσονα την προσπάθεια, η οποία οφείλει να είναι συλλογική και εάν δε χάσουμε το χρόνο μας με διαιρέσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν προβλήματα, τα οποία θα βρουν μπροστά τους οι επόμενες γενιές.
Η ανταμοιβή όσων διαθέτουν και χρόνο και προσωπική προσπάθεια για να ασχοληθούν και να προσφέρουν στα κοινά, δεν είναι και δεν πρέπει να είναι παρά μόνο μία. Ο δημόσιος έπαινος και η δημόσια αναγνώριση των προσπαθειών. Όλοι μας, αυτό προσδοκούμε και σε αυτό προσβλέπουμε και μόνο και για αυτό θέλω να σας διαβεβαιώσω. Και είμαστε ικανοποιημένοι όταν βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών μας, τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών μας, να αποδίδουν καρπούς. Οι καρποί γίνονται όλο και περισσότεροι, όταν συντονίζεται και όταν μεγιστοποιείται η συλλογική προσπάθεια.
Και με αυτή την έκκληση προς όλους εσάς, θέλω να τελειώσω τη σύντομη αυτή παρέμβασή μου. Σας ζητώ όλοι σας, προς όλους μας, να είστε συνεργάτες, αρωγοί, κριτές, αλλά και εκείνοι που θα μας δώσουν ιδέες, που θα μας δώσουν έμπνευση να συνεχίσουμε. Και προσωπικά και όλοι όσοι σήμερα ασχολούμεθα με τα κοινά, έχουμε και τη διάθεση και τη θέληση, νομίζω και την εμπειρία και την ικανότητα, να συνεχίσουμε έτσι ώστε να μπορούμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να είμαστε υπερήφανοι για το Νομό μας και να μπορούμε να διαφημίζουμε τη Φωκίδα ως τόπο για να ζει κανείς και όχι μόνο ως τόπο διακοπών.
Διότι, ο Νομός μας, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, προσφέρει όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα για να μπορέσει μια νέα οικογένεια, ένας νέος άνθρωπος, να οργανώσει εδώ τη ζωή του. Μικρή απόσταση από αστικά κέντρα, ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον το οποίο αποτελεί και συγκριτικό μας πλεονέκτημα, πλουτοπαραγωγικές πηγές και πάνω απ' όλα, μία διάθεση όλων των κατοίκων να εργαστούν για την ανάπτυξή του.
Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας και εύχομαι ο απολογισμός στο επόμενο Συνέδριο, να είναι ακόμα θετικότερος. Και δε λέει κανείς ότι θα επιτύχουμε το ιδεατό της προόδου και της ανάπτυξης, διότι είναι δύο έννοιες τις οποίες συνεχώς επιδιώκουμε, συνεχώς κυνηγάμε, όμως θα γίνουμε δυστυχείς όταν πούμε ότι τις επιτύχαμε. Σας ευχαριστώ θερμά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ευχαριστούμε το Βουλευτή του Νομού μας, τον κύριο Μπούγα. Τώρα, θα συνεχίσουμε τις εργασίες του Συνεδρίου μας με ένα άλλο Προεδρείο, να ξεκουραστούμε εμείς. Αλλά όμως, παρακαλώ τους κυρίους κυρίους Δημάρχους, τον κύριο Βουλευτή και τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, τον κύριο Μανδρέκα, να μας ακούσουν όλοι με προσοχή.
Γιατί τώρα, το μικρόφωνο το έχουν τα Τοπικά Συμβούλια, το έχουν οι σύνεδροι, αυτοί που πραγματικά ζούνε καθημερινά τα προβλήματα και θέλουν να τα αναφέρουν και ζητάνε και απαντήσεις. Είναι η ώρα η δική μας πλέον. Εγώ σας ευχαριστώ, εύχομαι καλό καλοκαίρι σε όλους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ο κύριος Κοντοθανάσης. Δε θα μας αποχαιρετήσετε Δήμαρχε, θα μείνετε εδώ να φάμε.
Κυρίες και κύριοι, μπαίνουμε στο τελευταίο μέρος και όπως είπε ο προηγούμενος Πρόεδρος της Συνεδρίασης, ο λόγος τώρα ανήκει σε όλους εμάς. Πριν από όλα όμως, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους Δημάρχους, τον κύριο Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, την εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, την κυρία Παπαθανάση και βέβαια το Βουλευτή μας, τον κύριο Μπούγα.
Κύριε Βουλευτά, εμείς εδώ δεν ήρθαμε για να ξεχωρίσουμε τον κόσμο, καταπώς έλεγε και ο Ρίτσος, αλλά να σμίξουμε με τον κόσμο. Και ακόμα-ακόμα, δε μας ενδιαφέρει και ο δημόσιος έπαινος. Κύρια μας ενδιαφέρει τι αφήνουμε στις επόμενες γενεές και αυτές θα μας κρίνουν και θα είναι σημαντικό να αφήσουμε έργο, έστω και αν μας βρίζουν τώρα. Δε χάθηκε ο κόσμος. Όποιος δε θέλει να ακούει τα βαρδάρια δεν πάει στο μύλο, εμείς λοιπόν που πάμε εκεί θα τα ακούσουμε.
Κυρίες και κύριοι, ακούσαμε τους εισηγητές όλους και μπαίνουμε πλέον στις ερωτήσεις-τοποθετήσεις των συνέδρων και τοποθετήσεις των τοπικών διαμερισμάτων. Θα ήθελα να βάλω τη διαδικαστική ερώτηση. Να αρχίσουμε πρώτα με τα δημοτικά διαμερίσματα, καλώντας ένα προς ένα, ή με τους εκπροσώπους των συλλόγων και κατά αλφαβητική σειρά, έτσι που να μπουν τα ζητήματα και να μπορέσουν συλλογικά, εφόσον υπάρχει λόγος, να απαντήσουν οι εισηγητές μας.
Αυτό δε σημαίνει ότι αν μπορούμε να το κάνουμε πιο κοντινό δε θα το κάνουμε, διότι έχουμε και ένα ψήφισμα το οποίο θα πρέπει να θέσουμε υπόψη του Συνεδρίου για να το ψηφίσουμε. Να ξεκινήσουμε λοιπόν με τα χωριά, σύλλογοι και δημοτικό διαμέρισμα, να τοποθετηθούν εφόσον θέλουν και στη συνέχεια, οι υπόλοιποι σύνεδροι να τοποθετηθούν σύντομα και μεστά, έτσι που να δώσουμε το χρόνο να απαντηθούν από τους εισηγητές οι όποιες ερωτήσεις ή απορίες.
Αρχίζουμε λοιπόν από τα χωριά, το πρώτο χωριό είναι το Αλποχώρι. Σύλλογος και Τοπικό Συμβούλιο. Παρακαλώ, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, κύριος Μπρούμας. Εάν θέλετε να τοποθετηθείτε καλώς, εάν δε θέλετε προχωρούμε στην Αρτοτίνα.
Αρτοτίνα. Είναι κανείς από την Αρτοτίνα; Πρόεδρος του Συλλόγου; Όχι. Πάμε στο Δάφνο. Είναι ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, ο κύριος Κοντοθανάσης που είναι και μέλος της Ομοσπονδίας.
Κος ΚΟΝΤΟΘΑΝΑΣΗΣ:
Εγώ εκείνο το οποίο θέλω να πω για το Δάφνο, είναι ότι οι δύο Δήμαρχοι θα έπρεπε να συνεννοηθούν να μπουν καμιά έρημη ταμπέλα από το Δήμο Βαρδουσίων, που να δείχνει πώς πάμε στα χωριά του Δήμου Λιδωρικίου. Δεν υπάρχει από τη δική σας τη μεριά καμία. Αυτό είναι το ένα.
Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τις εισηγήσεις, κυρίως του Δημάρχου Λιδωρικίου. Το όνομα Δάφνος δεν το πολυάκουσα, Δήμαρχε. Το όνομα Δάφνος, ούτε στον απολογισμό ούτε στον προϋπολογισμό. Θα σας παρακαλέσω να μη μας ξεχνάτε.
Και το τρίτο και το σημαντικότερο, που δεν το άκουσα από κανέναν εισηγητή, είναι πού βρισκόμαστε με τη γέφυρα του Στενού; Το θέμα που μας καίει όλους. Αυτά, ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Παράλειψη, να καλέσουμε τον κύριο Παπαλεξίου. Παρακαλούμε να μας συγχωρέσετε τις όποιες παραλήψεις, δεν είμαστε επαγγελματίες.
Κος ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ:
Αγαπητοί πατριώτες και πατριώτισσες, γεια σας. Το τι είδους ανάπτυξη θα ήθελα εγώ για τον τόπο, το έχω καταγράψει σε αυτές εδώ τις σελίδες, έχω φέρει μερικά αντίτυπα. Δε θα σας κουράσω να τις αναπτύξω, θα πω μόνο δύο λόγια.
Είναι πολύ σημαντικό να αποφασίσουμε όλοι μαζί, ακριβώς αυτό. Τι ανάπτυξη θέλουμε. Έχω καταγράψει και μετά έρχονται οι υποδομές. Το τελευταίο στάδιο είναι πώς και από πού θα βρούμε τα χρήματα, αφού έχουμε ιεραρχήσει τα έργα, έχουμε δώσει προτεραιότητες. Δε θα σας κουράσω με αυτά, ήδη έχουν ακουστεί πολλά. Το καταθέτω εδώ, όποιος από εσάς θέλει μπορεί να το κοιτάξει.
Θα αναφερθώ όμως σε ένα κατ' εμέ πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Τι γίνεται με τους γέρους και τις γερόντισσες που μένουν εδώ. Κουβέντιασα στο χωριό μου με γέροντες και τους λέω "Βρε μπάρμπα, εσύ έχεις σπίτι εδώ. Γιατί δεν κάθεσαι;". Και μου λέει "Μωρέ Γιώργη, να κάτσω. Αλλά αν μου συμβεί τίποτα τι θα απογίνω; Ποιός εμένα θα με μεταφέρει στο Κέντρο Υγείας; Και τι έχει να μου προσφέρει το Κέντρο Υγείας;".
Και ξεκίνησα και πήγα στο Κέντρο Υγείας του Λιδωρικίου. Δε θα αναφερθώ, τα ξέρετε και αυτά έχουν καταγραφεί σε ένα χαρτί εδώ, για το προσωπικό που είναι ελλιπέστατο Έχουμε μόνο δύο οδηγούς, δε μπορούν να καλύψουν εικοσιτετράωρη βάρδια, έχουμε δύο νοσοκομειακά 25ετίας, το ένα είναι σε αχρηστία, το άλλο το επισκευάσανε λίγο, ένα κουβούκλιο είναι, αν βάλουν έναν άνθρωπο μέσα με τον καύσωνα, μάλλον θα μείνει στον τόπο.
Αυτό με οδήγησε να κάνω κάποιες προτάσεις, πήγα και στο Δημοτικό Συμβούλιο με τον κύριο Κουλούλα και του πρότεινα και ο Δήμος Λιδωρικίου να βγάλει ψήφισμα, να το στείλει στο Νοσοκομείο, στο ΕΚΑΒ, στη Νομαρχία, να πάρουμε απόφαση και εμείς από τη Νομαρχία και βέβαια, στο Υπουργείο Υγείας που είναι υπεύθυνο για αυτά.
Πιστεύω ότι το πρόβλημα μεταφοράς των ασθενών, των αρρώστων, είναι πάρα πολύ σοβαρό. Δημιουργεί ανασφάλεια και αυτό σημαίνει ότι για τους γέροντες που θα θέλανε να μένουν στην περιοχή μας, δε μπορούν να μείνουν όλο το χρόνο. Και ερχόμαστε στα χωριά μας ένα μήνα και βάζουμε κι όλες τις γιορτές εκεί πέρα, άντε και γνωριζόμαστε και λέμε τα ίδια και τα ίδια.
Κλείνω αυτό το θέμα με μια παρένθεση. Ειλικρινά λυπάμαι, ένα σοβαρό αναπτυξιακό έργο για τη Φωκίδα τα τελευταία χρόνια δεν έχω δει. Και θέλω να πω ένα δεύτερο για τους γέροντες, μία πρότασή μου που είχα καταθέσει πριν χρόνια στον κύριο Κουλούλα, για το σπίτι του γέροντα και της γερόντισσας. Μένουν εδώ πολλοί γέροντες, μόνοι. Κάποιοι από αυτούς έχουν χάσει το σύζυγο ή τη σύζυγο. Αποκλείονται στα χωριά μας. Ποιός νοιάζεται για αυτούς; Πού θα βρει παρέα;
Εγώ πιστεύω ότι κάθε Δήμος πρέπει να διεκδικήσει, δεν το ονομάζω 'γηροκομείο', το ονομάζω ένα σπίτι για το γέροντα και τη γερόντισσα, να πηγαίνουν όσο χρόνο θέλουν, με τη σύνταξή τους. Να την καταθέτουν εκεί, να βρίσκονται, να κουβεντιάζουν, να παίζουν, απλά πράγματα. Τους το χρωστάμε.
Αυτά ήθελα να σας πω και θέλω να σας ευχαριστήσω που με ακούσατε. Να είστε καλά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Αντιδήμαρχος, Δημοτικός Σύμβουλος, Νομαρχιακός Σύμβουλος, που θα ήθελε; Προχωρώ στο Διακόπι. Είναι ο Πρόεδρος του Συλλόγου και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου. Πρόεδρε. Είναι του Τοπικού Συμβουλίου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Αξιότιμε κύριε Βουλευτά, κύριε Πρόεδρε του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κύριοι Δήμαρχοι, κύριοι πολιτευτές, κύριε Αντιπρόεδρε του ΕΛΓΑ, κύριε Πρόεδρε της Ομοσπονδίας, κύριε Πρόεδρε και Σύμβουλε των τοπικών διαμερισμάτων της βορειοδυτικής Δωρίδας, αγαπητοί Αλποχωρίτισσες και Αλποχωρίτες, αγαπητοί συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, αφού σας καλημερίσω θέλω να ευχηθώ και εγώ με τη σειρά μου για την καλύτερη δυνατή επιτυχία των διεργασιών και του σκοπού του φετινού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας των Συλλόγων της Βορειοδυτικής Δωρίδας.
Εγώ δεν επιθυμώ και δεν πρόκειται να αναλυθώ σε παράθεση και ανάλυση θεμάτων και προβλημάτων που απασχολούν το τοπικό διαμέρισμα που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, για το λόγο ότι αυτά έχουν αναφερθεί λεπτομερώς, τόσο στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λιδωρικίου, όσο και στο Νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο του Νομού μας.
Ωστόσο όμως, αφού λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τη γεωφυσική θέση των χωριών μας και εξ αυτού του γεγονότος, την κύρια απασχόληση των συμπατριωτών μας, που είναι σχεδόν μόνο η κτηνοτροφία, θα αναφερθώ επιγραμματικά σε ορισμένα και καίρια προβλήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους μας, αλλά και την περιφέρειά μας.
Πρώτον, δημιουργία πρόχειρων σφαγείων μέχρι να κατασκευασθούν τα δρομολογημένα σφαγεία, η έλλειψη των οποίων προκαλεί οικονομική ζημιά στους κτηνοτρόφους από την περικοπή των επιδοτήσεων.
Δεύτερον, δημιουργία αγροτικών δρόμων στα κτηνοτροφικά λιβάδια, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα γιατί είναι δύσκολη η προσέγγισή τους. Τώρα δε, με την περίεργη εξάπλωση των πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα, επιβάλλεται η δημιουργία τους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως ζώνες πυρόσβεσης, αλλά και ως τρόπος προσέγγισης στις ανεπιθύμητες αλλά πιθανές φλεγόμενες περιοχές.
Αν δε δημιουργηθούν οι αγροτικοί αυτοί δρόμοι και συμβεί το ανεπιθύμητο, να προκληθεί δηλαδή κατά οιαδήποτε τρόπο μία φωτιά, στα όποια ανυπεράσπιστα βουνά μας, τότε φωτιά στα μπατζάκια μας, όπως λέει και ο λαός μας.
Τρίτον, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ακόμη χωματόδρομοι, τόσο στην προσέγγιση των χωριών όσο και μέσα στα χωριά.
Τέταρτον, αυτή η ανομία που υπήρξε από την πολιτεία πριν από 35 περίπου χρόνια, με τη δημιουργία της λίμνης του Μόρνου, χωρίς να αποκαταστήσει την υπάρχουσα τότε γέφυρα του Στενού με καινούρια γέφυρα πάνω από τη λίμνη, πόσο θα συνεχιστεί ακόμη; Ο εμπαιγμός θα συνεχιστεί ακόμη; Ας μη ξεχνούμε ότι ο προηγούμενος Βουλευτής μας, κύριος Στάμος, σε δύο συνεχόμενες προεκλογικές περιόδους παρουσίαζε τη μακέτα της γέφυρας του Μόρνου.
Πέμπτον, συμφωνώ απολύτως με τον τίτλο κάποιας τοπικής εφημερίδας, που στηλιτεύει και λοιδορεί την ανισότητα που υπάρχει στα χωριά μας, στη χώρα μας, ως προς την απόδοση αντισταθμιστικών οφειλών. Περιμένω από το σημερινό Πρωθυπουργό να ανταποκριθεί στην υπόσχεση που έδωσε κατά την επίσκεψή του στο Λιδωρίκι για το θέμα αυτό.
Έκτον, επιβάλλεται η εμπορική και τουριστική αξιοποίηση της περιφέρειάς μας με οδικούς άξονες, όπως αναφέρθηκε άλλωστε, με χιονοδρομικό κέντρο, αθλητικά κέντρα, αλλά και άλλες δραστηριότητες που θα δώσουν πνοή και αισιοδοξία στην αποξενωμένη και μίζερη περιοχή μας.
Τέλος, έβδομον, δε νοείται στο έτος 2007 η περιοχή μας να μην έχει τη δυνατότητα να σερφάρει στο Ίντερνετ. Ο ΟΤΕ πότε θα προβεί στην αναβάθμιση των οδικών κέντρων, προκειμένου να έχουμε δυνατότητα στην ενημέρωση και τη ψυχαγωγία;
Αγαπητοί συμπατριώτες, είναι σε όλους μας γνωστό ότι τα προβλήματα αυτά που αναφέρω παραπάνω, αλλά και που συζητάμε όλοι μας στην καθημερινότητά μας, είναι προβλήματα χρόνια. Προβλήματα συσσωρευμένα εδώ και δεκαετίες. Προβλήματα που κανονικά έπρεπε να έχουν επιλυθεί προ πολλού και σήμερα να κοιτάμε το μετά και όχι το πίσω.
Αυτά που αναφέρθησαν εδώ, έπρεπε να είχαν λυθεί πριν από 20 χρόνια και 30, θα έλεγα. Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι για την Πολιτεία και τις κυβερνήσεις που πέρασαν, εδώ σε αυτόν τον τόπο υπάρχει άλλος θεός. Αλλιώς δεν εξηγείται αυτή η εγκατάλειψη, αυτή η ανισότητα και αυτή η ανομία.
Για να αντιληφθείτε καλύτερα, σας γνωρίζω ότι το χωριό μου είναι το τελευταίο χωριό της χώρας που δέχτηκε την τιμή από τη ΔΕΗ, να μπει το ρεύμα το 1979-1980. Και από τότε πολύ μικρά πράγματα έγιναν στον τόπο μας, στο χωριό μου.
Τα τελευταία βέβαια επτά χρόνια, με πρωτοβουλία του Δημάρχου μας, κυρίου Κουλούλα, αλλάχτηκε το μισό δίκτυο νερού από αμίαντο, αλλά κύριε Δήμαρχε, έχουμε άλλο μισό να αλλάξουμε, για να μη ξεχνιόμαστε.
Η πλατεία μας πλακοστρώθηκε και όντως έγινε ένα κόσμημα. Καθώς και διάφορες τσιμεντοστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις. Επίσης, με τη σθεναρή φροντίδα, υποστήριξη και άοκνη προσπάθεια του αείμνηστου Νομάρχη μας, Δημητρίου Ανδρίτσου, ανακατασκευάστηκε εξ αρχής η γέφυρα Κόκκινου την οποία είχε παρασύρει το ποτάμι και κατασκεύασε επίσης 27 περίπου τεχνικά έργα στον περιφερειακό δρόμο της λίμνης του Μόρνου.
Πώς λοιπόν να πάμε μπροστά έτσι, όταν ανά δέκα χρόνια υπάρχει μια αναλαμπή και γίνεται κάτι και μετά τίποτα; Εδώ χρειάζεται συνεχής και επίμονη προσπάθεια, για να φτάσουμε σε κάποιο επίπεδο άλλων περιοχών. Αυτή η κατάντια δεν πάει άλλο. Κάτι πρέπει να γίνει και να γίνει γρήγορα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος διαθέσιμος για να χαθεί. Πρέπει όλοι μας να βιαστούμε.
Και εσείς που έχετε τα γένια και τα χτένια, αλλά και εμείς οι άλλοι να σταματήσουμε να παριστάνουμε την ωραία κοιμωμένη, γιατί και αυτής ακόμα την κλίνη, ο καλλιτέχνης την έκανε λειψή.
Αγαπητοί συμπατριώτες, φίλες και φίλοι, τελειώνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την υπομονή που κάνατε να με ακούσετε, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και όλη την Ομοσπονδία για την πραγματοποίηση αυτών των χρήσιμων συνεδρίων, να ευχαριστήσω όλες και όλους τους Αλποχωρίτες για τη φιλοξενία τους και τέλος, να ευχηθώ σε όλους εσάς ό,τι καλύτερο για σας και τις οικογένειές σας. Σας ευχαριστώ και γρηγορείτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο και θα παρακαλούσα οι υπόλοιποι να είναι λιγάκι πιο σύντομοι, για να μπορέσουν και οι εισηγητές να απαντήσουν.
Από το Διακόπι, ο Πρόεδρος του Συλλόγου, ο κύριος Τρίγκας.
Κος ΤΡΙΓΚΑΣ:
Αγαπητοί συμπατριώτες, κύριε Βουλευτά, κύριε Μανδρέκα, κύριε Πρόεδρε, κύριοι Δήμαρχοι. Μία κινέζικη παροιμία – αυτοί έχουν τις παροιμίες τις περισσότερες και τις πιο σωστές – λέει "Για να δεις πού πας πρέπει να δεις από που έρχεσαι".
Δεν αμφισβητείται ότι στο Νομό μας υπήρξαν προβλήματα, πάντα υπήρχαν προβλήματα. Πρέπει όμως κάποτε να δούμε τι είναι αυτός ο Νομός και δε συζητάμε. Ο Νομός Φωκίδος είναι ένας Νομός που έγινε πολύ αργότερα από κάποιους άλλους Νομούς. Ο τελευταίος είναι των Γρεβενών. Εμείς ήμασταν Φθιωτιδοφωκίδα κάποτε. Για όλους θα πρέπει να είναι γνωστά, ειδικότερα για τους παλαιότερους.
Θέλω να πω με αυτό, ότι ο Νομός ο δικός μας είναι ένας Νομός ορεινός, από τους πιο ορεινούς Νομούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Από τους 52 Νομούς, ο πιο ορεινός. Αλλά όμως, μικρογραφία του ορεινού αυτού Νομού είναι η Δωρίδα. Το 70% του εδάφους της είναι ορεινό, δεν υπάρχει πεδινό.
Τι ανάπτυξη λοιπόν θα κάνεις μέσα σε έναν ορεινό Δήμο ή επαρχία, όπως είναι; Πρέπει να το δούμε, τι ανάπτυξη θα κάνουμε. Δεν είναι βέβαια αυτός λόγος για να καθίσω να πω, πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας κάποια πράγματα.
Εμείς, μόνο πρωτογενείς επενδύσεις μπορούμε να κάνουμε, δευτερογενείς όχι, δεν υπάρχει κάμπος. Πρωτογενείς τι είναι; Μπορούμε όμως και τριτογενή, αλλά δε μπορούμε δευτερογενή. Ποιός είναι ο πρωτογενής; Γίδια, πρόβατα. Αυτά που έχουμε, αυτά που ζούμε. Βλέπετε τίποτα άλλο στο Νομό μας; Όχι. Αυτά είναι.
Φοβάμαι όμως, ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι περνώντας τα χρόνια αντιμετωπίζουν προβλήματα και αυτοί οι άνθρωποι. Και σε λίγο καιρό, δεν το εύχομαι, αλλά όλοι διαπιστώνουν ότι θα εξαφανιστούν, διότι και οι κτηνοτρόφοι δεν είναι μικροί, είναι της τάξης των 80 ετών. Των 75, των 65 κλπ.
Βλέπουμε λοιπόν ότι το πρόβλημα που υπάρχει σε αυτόν το Νομό που λέγεται Δωρίδα είναι τεράστιο και δεν είναι μικρό. Πρέπει να τα λαμβάνουμε πρώτιστα στο μυαλό μας και όχι στο πίσω μέρος του μυαλού μας, μπροστά. Αυτή είναι η πραγματικότητα που υπάρχει στο Νομό.
Το κράτος όμως έχει συνέχεια, κύριε Βουλευτά. Δε σταματάει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Αν ήταν να σταμάταγε, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Τι θέλω να πω με αυτό; Εδώ δημιουργήθηκε μία λίμνη, η οποία λίμνη αυτή πρέπει να αναρωτηθούμε τι προσέφερε σε αυτόν τον τόπο. Μέχρι τώρα τίποτα.
Και θέλω μία απάντηση από τον κύριο Κουλούλα σε κάτι που θα πω. Διαβάζω και στην εφημερίδα που βγάζει και το άκουσα και σήμερα. Ενδιαφερόμαστε εμείς, αν τα λύματα πάνε στη λίμνη. Και το νερό, αν πούμε ότι πίνουν και δύο-τρία χωριά. Δηλαδή αυτοί που ζούνε στην Αθήνα, που είναι 2,5 εκατομμύρια, δε ξέρουν ότι τα λύματα πάνε στη λίμνη; Και πρέπει εμείς, σαν Δήμος, σαν Νομαρχία, σα Βουλευτής, να τρέχει να πείσει την ΕΥΔΑΠ, τον Άλφα και τον Βήτα, ότι τα λύματα πάνε μέσα και το νερό που πίνεις είναι κακό; Η ΕΥΔΑΠ δε ξέρει; Εσείς φαντάζεστε ότι δε ξέρει η ΕΥΔΑΠ;
Εγώ σας πληροφορώ, επειδή ασχολούμαι με τα κοινά, ξέρει και παραξέρει. Αλλά κάνει το κορόιδο, σου λέει "Θα έρθει ένας από εκεί και θα λύσει το πρόβλημα". Όχι. Να έρθει η ΕΥΔΑΠ εδώ και να το λύσει το πρόβλημα, να μη χρεώνεται ο κάθε Δήμος, επενδύσεις, λεφτά και το ένα και το άλλο. Αυτό θέλω να πω. Όχι ότι δεν είναι χρήσιμο να γίνει, να μην ενδιαφερόμαστε. Δε βλέπω την ΕΥΔΑΠ πουθενά. Είναι ένα ερώτημα που είχα.
Το κύριο θέμα όμως που είναι για μένα, που είπα προηγουμένως ότι το κράτος έχει συνέχεια, είναι ότι αφού δεν έχει προσφέρει η λίμνη τίποτα και δεν έχει προσφέρει, έχει 60 χιλιόμετρα περίπου περίμετρο, δεν περπατείται με τίποτα. Είναι τα αναπτυξιακά έργα, να δουν τον τομέα που είναι η τουριστική ανάπτυξη. Όλοι έχουμε πάει σε κάποιες λίμνες. Όπου υπάρχει γέφυρα και κόβεται στη μέση και μπορείς να απολαμβάνεις αυτό το τοπίο, το φυσικό περιβάλλον που δημιουργείται από τη λίμνη, γίνεται στη μέση της λίμνης. Δε γίνεται από την κορυφή του Λιδωρικίου, από την κορυφή των Βαρδουσίων και από την κορυφή της Γκιώνας.
Ένας λόγος είναι αυτός. Ότι είναι χρήσιμη λοιπόν η γέφυρα του Στενού, όσον αφορά τη φυσική της ανάπτυξη. Αλλά ένα δεύτερο θέμα, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να αντικαταστήσει αυτό που πάλεψαν κάποιοι άνθρωποι και το έκαναν πετραδάκι-πετραδάκι γέφυρα. Θα έχετε δει τις φωτογραφίες της γέφυρας.
Είναι ένα αίτημα. Όχι μικρό, είναι μεγάλο πράγματι. Αυτό εδώ διαχρονικά, κύριε Βουλευτά, ξέρετε από πότε έχει να κάνει; Από το 1983, εδώ υπογράφει ο Νομάρχης της εποχής εκείνης. Ήταν τα χωριά, επειδή είχα ασχοληθεί προσωπικά, Κάλιο, Κόκκινο, Λευκαδίτι, Περιβόλι, Διχώρι, Τρίστενα, Κερασιά, Δάφνος, Αρτοτίνα, όλα αυτά τα χωριά είχαν μαζευτεί το 1983, αναφέραμε το γεγονός αυτό στην Πολιτεία της εποχής, μέσω της Νομαρχίας και η απάντηση ήταν, όχι ότι δεν ήταν σωστό να γίνει ή δεν έπρεπε να γίνει, η απάντηση ήταν ότι ήταν το κόστος. Και εγώ δέχτηκα και το δέχομαι και σήμερα ακόμα, ότι το κόστος της εποχής εκείνης ήταν υψηλό.
Σήμερα, κύριε Βουλευτά, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Υπάρχουν τα κοινοτικά πλαίσια, εσείς το είπατε προηγουμένως. Ο κύριος Δήμαρχος το είπε, ο κύριος Δήμαρχος το είπε, ο κύριος Πρόεδρος το είπε, τα κοινοτικά πλαίσια τα οποία βοηθάνε αυτές τις περιοχές. Το ερώτημά μου είναι αυτό. Το έχετε εντάξει αυτό σε κάποιο πλαίσιο;
Δεν το έχετε εντάξει, δεν του έχετε δώσει την απαιτούμενη προσοχή εγώ θα έλεγα. Να είμαι ήπιος. Δεν έχετε δώσει την απαιτούμενη προσοχή που χρειάζεται. Δεν έχετε αξιολογήσει σωστά την αξία αυτής της πράξης. Από εκεί και κάτω όμως και επειδή το κράτος έχει συνέχεια, έχουν γίνει κάποια πράγματα.
Το 1998-99, με στοιχεία και αποφάσεις – σας τα έχω δώσει κύριε Βουλευτά πριν από δύο χρόνια, δεν έχετε δώσει καμία απάντηση – η γέφυρα του Στενού έχει χρηματοδοτηθεί, έχω όλα τα στοιχεία στα χέρια, έχουν δοθεί από την ΕΥΔΑΠ 150 εκατομμύρια, μαζί με το ΦΠΑ, για να γίνει η μελέτη αυτή. Η μελέτη έχει τελειώσει και δεν έχει τελειώσει γιατί το λέει ο Τρίγκας, έχει τελειώσει γιατί το λέει ο Σουφλιάς, που είναι ο σημερινός Υπουργός.
Υπάρχει όμως μία διαφορά. Ότι η ΕΥΔΑΠ, καταμεσής της διαδρομής αυτής που έγινε η μελέτη, το 1998 με 2004, έγινε ιδιωτική και βάση του Νόμου. Έχει την απάντηση λοιπόν από τον κύριο Σουφλιά, ότι είναι η μελέτη έτοιμη. Μένει μία χρηματική διαφορά μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του κράτους, για να επαναληφθεί.
Και θέτω το απλό ερώτημα, κύριε Μανδρέκα. Αφού η μελέτη είναι έτοιμη, γιατί προηγουμένως είπατε ότι χρειάζονται μελέτες, είναι μία διαφορά που υπάρχει μεταξύ κράτους και ΕΥΔΑΠ. Δώστε τα χρήματα, τα οποία είναι πολύ λίγα, πάρτε τη μελέτη στα χέρια σας που είναι έτοιμη, να συνεχίσετε το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο. Εγώ δεν άκουσα τον κύριο Βουλευτή, ή τον κύριο Κουλούλα, να λένε ότι εντάξανε τη γέφυρα.
Άρα λοιπόν, εδώ είναι η απάντηση που ζητάω εγώ. Θέλετε να γίνει ή να μη γίνει; Αν γίνει, τα χαρτιά σας τα έχω δώσει και στον κύριο Κουλούλα, απάντηση. Φτιάξτε τη. Ευχαριστώ και συγνώμη για το έντονο της φωνής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Θα παρακαλέσουμε τον εκπρόσωπο του Διχωρίου. Μόνο το Διακόπι μένει. Για τα πρακτικά, ο κύριος Αλούπης Δημήτρης, Πρόεδρος του Συλλόγου.
Κος ΑΛΟΥΠΗΣ:
Αγαπητέ κύριε Βουλευτή, αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε του ΕΛΓΑ, χαιρετίζω κι εγώ το σημερινό Συνέδριο και θέλω να πω δυο πραγματάκια.
Κατ' αρχήν εγώ, συγκριτικά με τον κύριο Κοντοθανάση, το άκουσα το χωριό. Το θέμα είναι το αν αυτά που είπαμε σχετικά με το δρόμο, επειδή μείναμε τελευταίοι, κατά πόσο θα υλοποιηθούν. Και επίσης, ο Πρόεδρος του Τοπικού του Διακοπίου, είπε ότι ήταν τελευταίο στο ρεύμα. Δεν ήταν. Αυτό το πρωτείο το έχουμε εμείς και το Δάφνο και εμείς έχουμε μείνει ακόμα και χωρίς το δρόμο. Ελπίζουμε και αυτό να υλοποιηθεί.
Επίσης, όπως έχω ξαναπεί κατά καιρούς, πάνω από τη λίμνη είναι για όλους μας το χωριό μας. Δεν είμαστε μόνο για το χωριό, αλλά για όλα τα χωριά και θέλω να πω σχετικά με αυτά που είπε ο κύριος Τρίγκας, ότι κάποτε οι πρόγονοί μας πηγαίνανε με κάποια γέφυρα. Αυτή η γέφυρα πρέπει να γίνει, γιατί φανταστείτε ότι η Αρτοτίνα θα είναι Πενταγιού για κάποιον που έρχεται από την Αθήνα. Δεν είναι θέμα ούτε μόνο Διακοπίου, ούτε μόνο για το Δάφνο. Είναι για όλα τα χωριά.
Αυτό το έργο είναι ζωτικής σημασίας και θα βοηθήσει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Γιατί θέλω επίσης να ρωτήσω την κυρία Παπαθανάση, η οποία είπε κάτι και ενδεχομένως θα μας απαντήσει και ο κύριος Βουλευτής, σχετικά με το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο, ότι εάν δε δίδονται χρήματα για τους δρόμους, ότι δε γίνεται χρηματοδότηση και ότι πρέπει να γίνεται περισσότερο από εθνικούς πόρους.
Θέλω και αυτό να το ξέρω γιατί είναι σημαντικό για τους δρόμους, γιατί ανάπτυξη χωρίς δρόμους δε γίνεται. Αυτά ήθελα να πω και ήθελα ένα τελευταίο να ρωτήσω, αν γίνεται να απαντηθεί, δε ξέρω κατά πόσο. Βλέπω για εθνικούς δρυμούς. Τι γίνεται με τα Βαρδούσια; Μπορούν να γίνουν εθνικός δρυμός; Γιατί περνώντας από άλλα μέρη, όπως την Οίτη παραδείγματος χάριν, βλέπω να υπάρχει μια υλοτομία, βλέπω τα δέντρα καινούρια, τα έλατα. Εδώ όλα είναι σάπια, πέφτουν κάτω και το δάσος μας ναι μεν είναι παρθένο, αλλά παραείναι παρθένο. Είναι σε μία άναρχο κατάσταση.
Αυτά ήθελα να πω, σας ευχαριστώ που με ακούσατε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Από το Ζοριάνο δεν προτίθεται κανείς, από το Κάλιο όχι, από την Κερασιά όχι. Από το Κλήμα δεν είναι εδώ, από τον Κόκκινο; Από τον Κόκκινο, ο κύριος.
ΟΜΙΛΗΤΗΣ:
Εμείς δεν έχουμε νερό, το χωριό μας είναι το μόνο που δεν έχει νερό, κύριε Δήμαρχε. Και έχουμε μεγάλο πρόβλημα, δεν έχουμε να πιούμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Εγώ το ξέρω γιατί είμαι δάσκαλος εκεί.
ΟΜΙΛΗΤΗΣ:
Πρέπει κάτι να γίνει, να φροντίσουμε όλοι μας, για να φέρουμε να έχει ο κόσμος μια στάλα. Μόνο αυτό. Αυτό είναι το πρώτο βασικό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Η κυρία Κουφασίνη από το Κουπάκι.
Κα ΚΟΥΦΑΣΙΝΗ:
Δε θα σας κουράσω, μία ερώτηση στο Δήμαρχό μας ήθελα να κάνω. Να επιβραβεύσουμε το έργο του, το μέχρι σήμερα έργο του και να πούμε ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου στο δικό μας δρόμο Μπότζανι-Κουπάκι, που είναι ένας δρόμος ζωτικής σημασίας για εμάς. Κάνουμε το διπλάσιο χρόνο πηγαίνοντας γύρω από το Κροκύλειο, περνώντας όλες τις στροφές, διότι δε μπορούμε να ανέβουμε από το δικό μας.
Δεν ακούσαμε τίποτα, ενώ έχει υποσχεθεί ότι θα το κοιτάξει. Ούτε καν στις επόμενες μελέτες. Θέλω μία απάντηση για αυτό. Δεν είναι μόνο το δικό μας το χωριό, εξυπηρετεί και άλλα χωριά. Και θέλω μία απάντηση από το Δήμαρχο σήμερα, γιατί πίστευα ότι τουλάχιστον θα ήμασταν στα μελλοντικά σχέδια. Βλέπω ότι δεν είμαστε καν στις μελέτες. Θα ήθελα να μου απαντήσει, θετικά ή αρνητικά. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Κι εμείς. Από το Κριάτσι, ο κύριος Κανέλλος.
Κος ΚΑΝΕΛΛΟΣ:
Χαιρετίζω τους εκπροσώπους της Πολιτείας μας, τους κυρίους Δημάρχους, το Σώμα ολόκληρο και εύχομαι καλές διακοπές.
Το δικό μας το χωριό είναι ένα μικρό, παραδοσιακό χωριό, φιλόξενο, με τα προβλήματά του. Η τοπική μας αυτοδιοίκηση έχει καταθέσει ένα πρόγραμμα. Προσπαθούμε και περιμένουμε, πιέζοντας, να γίνουν κάποια έργα.
Άκουσα για δεύτερη φορά φέτος από τον εκπρόσωπο της Νομαρχίας, ότι ο ξενώνας μας έχει βγει ποσόν το οποίο θα διατεθεί για να ολοκληρωθεί, που περιμένουμε. Εύχομαι να γίνει σύντομα και θα ήθελα να τονίσω δύο πράγματα.
Πρώτον, ο δικός μας άξονας, αυτό το χάλι που έχει για τις ημέρες που είναι και για το απαράδεκτό του. Εάν συμβεί ένα οποιοδήποτε ατύχημα, θα πληρώσει πολύ περισσότερα σε αυτόν που θα πάθει το ατύχημα, από το να στείλει ένα φορτηγό είτε με άσφαλτο είτε με χαλίκι, να πατήσει τις λακκούβες. Γιατί όταν βρέχει και δε φαίνονται οι λακκούβες, είναι άκρως επικίνδυνο, ειδικά για κάποιον που ταξιδεύει βράδυ. Και φανταστείτε να έχει παιδιά, να έχει οικογένεια και να υποστεί μια τέτοια ταλαιπωρία.
Το δεύτερον. Στο χωριό μου γίνανε κάποια έργα, μεγάλα, αξιόλογα και θαυμάσια. Αλλά γίνανε και κάποια έργα τελείως απαράδεκτα. Ο πρώτος που έπεσα, σε μια σκάλα απαράδεκτη που δε ξέρω ποιος μηχανικός την παρέλαβε, ήμουν εγώ. Λοιπόν, άνθρωποι της τρίτης ηλικίας που κατεβαίνουν αυτή τη σκάλα, φανταστείτε να συμβεί ένα ατύχημα και να μην έχουν και κανέναν να τους βοηθήσει. Γιατί είναι και μέρες που δεν υπάρχουν αυτοκίνητα στο χωριό μου, να του προσφέρει βοήθεια.
Θα ήθελα, αυτά τα έργα, αυτοί που τα παραλαμβάνουν να τα ελέγχουν, γιατί εγώ σαν ελεύθερος επαγγελματίας 42 χρόνια, δεν πληρώθηκα ποτέ ένα κακό έργο. Και απορώ για αυτά τα έργα, ποιοι είναι αυτοί που υπογράφουν. Οι προσπάθειες όλων μας, είναι και οφείλουν να είναι για το συμφέρον όλων μας. Να αφήσουμε, όπως ειπώθηκε, στους απογόνους μας κάτι θετικό. Η προσπάθεια όλων μας θα πρέπει να είναι φιλότιμη, αλλά να είναι και λίγο πειθαρχικότερη. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ευχαριστούμε και εμείς τον κύριο Κανέλλο από το Κροκύλειο. Ο Βαγγέλης ο Γραβάνης.
Κος ΓΡΑΒΑΝΗΣ:
Γεια σας. Μισό λεπτάκι μόνο. Μία πρόταση δικιά μας, αφού μιλάμε για ανάπτυξη και θέλουμε κάτι άλλο πέρα από υποδομές και αφού μιλάμε για τουρισμό και αγροτουρισμό ειδικά, που είναι η μόνη διέξοδος για ανάπτυξη στην περιοχή, θα ήθελα να προτείνω να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι τρία χωριά μας είναι παραδοσιακοί οικισμοί. Η Ζοργιάνο, το Κουπάκι και το Κροκύλειο και να φτιάξουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, ένα πακέτο μελετών πάνω σε αυτά τα χωριά, να δούμε πως θα πάει.
Πιστεύω πως θα μπορέσουν να αναπτύξουν τον τουρισμό τους και σιγά-σιγά και άλλα χωριά να εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο και να πάμε σε αυτό που λέμε χωριά του Πάπιγκου, του Ζαγορίου κλπ. Αλλά αυτό θέλει κάποια αρχή, από κάπου να ξεκινήσουμε. Εάν δεν εκμεταλλευτούμε αυτό το γεγονός, τότε γιατί το κάναμε στο κάτω-κάτω; Κάπου πρέπει να στραφούμε και να στοχεύσουμε στο μέλλον.
Ένα πακέτο τέτοιων προτάσεων μπορεί να γίνει, είτε με πρωτοβουλία της Νομαρχίας, είτε του Δήμου και να γίνει κάποια επένδυση πάνω σε αυτά τα χωριά και από τους φορείς, όπως είναι από τις ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, υπογειοποίηση δικτύων, αναπλάσεις, μελέτες αναπλάσεων οικισμών, προβολή τουριστική και να δούμε σιγά-σιγά πώς θα πάει. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Εμείς ευχαριστούμε τον Βαγγέλη και τον ευχαριστούμε διπλά γιατί είναι νέος άνθρωπος, ίσως από τους νεότερους, εκτός από εμένα, που είναι εδώ και αυτό είναι ελπιδοφόρο.
Από την Πενταγιού, ο κύριος Αρχιεπίσκοπος.
Κος ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ:
Εκλεκτοί μου σύνεδροι, κύριε Βουλευτά. Σεβαστοί μου πατέρες, εκλεκτοί μας σύνεδροι, θα ήθελα από την καρδιά μου να συγχαρώ την οργανωτική επιτροπή, που ύστερα από τόσους κόπους και μόχθους που κάνανε γι' αυτό το Συνέδριο, για να έχει αυτή την επιτυχία, που ώρες ολόκληρες τόσο η Γιώτα όσο και ο κύριος Ζήσιμος και άλλα μέλη, το κατορθώσανε. Τους αξίζει ο κάθε έπαινος.
Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως το Δήμαρχό μας, ο οποίος με τις δραστηριότητές του στο χωριό μας, έγινε το περιφερειακό ιατρείο, έγινε κάποιο γήπεδο και ακόμα φρόντισε και για το νερό. Θα παρακαλούσα λοιπόν και κάτι άλλο. Μιλάμε για μελλοντικά σχέδια. Βλέπω όμως ότι ο κύριος Δήμαρχος εδώ, της επαρχίας μας, πάρα πολλά, πρέπει καθώς μας τα περιγράψατε κύριε Δήμαρχε, πρέπει το Λιδωρίκι και όλοι εκεί πέρα να είναι ένας παράδεισος, έτσι όπως μας τα είπατε. Πολλά έργα.
Θέλω να παρακαλέσω και κάτι άλλο. Κύριε Μπούγα, αγαπητοί μου φίλοι, να κάνετε ένα ταξίδι από τον Κόκκινο, Πενταγιού, Αρτοτίνα. Να δείτε το χάλι του δρόμου. Πολλοί ανεβαίνουν και μετανιώνουν. Είναι απαράδεκτος. Ο νυν δρόμος είναι απαράδεκτος. Σπάνε τα αυτοκίνητά τους.
Αυτά ήθελα να πω, να σας συγχαρώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Από την Πενταγιού, εκπροσωπώντας το Δημοτικό Διαμέρισμα, θέλει να μιλήσει κανείς; Όχι. Από το Περιβόλι; Δύο χωριά μας έμειναν.
Κος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ:
Λέγομαι Κωνσταντινίδης, είμαι Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβολίου, μιλάω εκ μέρους του Τοπικού Συμβουλίου.
Δύο θέματα. Το πρώτο αφορά καθαρά το Δήμο μας και θα έρθω μετά στο δεύτερο. Και αφορά το θέμα, επειδή προέδρευα δεν ήθελα να χαλάσω την καλή διάθεση και εικόνα των συνέδρων. Αναφέρομαι στο θέμα Δήμων και Συλλόγων. Έχουμε ένα πρόβλημα, που θεωρώ, δε ξέρω αν και οι υπόλοιποι σύλλογοι έχουν το ίδιο πρόβλημα.
Δεν είχαμε σχολείο κάποτε. Ο Σύλλογος με τα λίγα του χρήματα, αγόρασε ένα οικόπεδο. Ανεγέρθη δημοτικό σχολείο και από το '74 έπαψε να λειτουργεί. Βλέπετε ο Μόρνος δεν είχε μόνο περιβαλλοντικά θέματα καταστροφής, χάσαμε και τους χωριανούς μας. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Σύλλογος δημιούργησε μέσα στο σχολείο, με την άδεια της τότε κοινότητος, Κοινοτικό Γραφείο, Αγροτικό Ιατρείο και κάποια δωμάτια που να μπορούν οι χωριανοί μας να εξυπηρετούνται.
Ήρθε πρόσφατα η Δημοτική Αρχή, μάθαμε πριν δύο χρόνια και οφείλαμε να ρωτήσουμε τι γίνεται με αυτό το έρμο σχολείο, με τον έρμο ξενώνα; Εμείς θέλαμε να το λέμε ξενώνα. Η απάντηση δε μας ήρθε ποτέ. Μέσω άλλων χωριών, μάθαμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να το κάνει πολιτιστικό κέντρο. 12 κάτοικοι και 300 μοσχάρια στο χωριό μου.
Από τότε και παρά την απόφαση που πήρε, θεωρώντας ότι είναι δημοτικό το κτίριο, μας στέλνει και πληρώνουμε και το ρεύμα και τα δημοτικά τέλη. Δεν έχει επιχορηγηθεί ο Σύλλογος οχτώ χρόνια, έστω με τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε;
Και περνώντας στο δεύτερο θέμα και παίρνοντας αφορμή από το Δήμαρχο Λιδωρικίου για τα έργα που έχει κάνει στο Δήμο του και πολλές φορές έχουμε βρεθεί και του έχω δώσει συγχαρητήρια και το ευτυχές γεγονός ότι στο 12ο σήμερα Συνέδριο στο Αλποχώρι, βρισκόμαστε ταυτόχρονα και η παρουσία της κεντρικής διοίκησης δια του Βουλευτού μας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δια του Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου και οι δύο εμπλεκόμενοι Δήμοι, Λιδωρικίου και Βαρδουσίων.
Θα ήθελα να ρωτήσω, ποιός μπορεί να μου πει γιατί εγώ σαν δημότης Βαρδουσίων να πληρώνω σκουπίδια και να τα πετάω στη Ναύπακτο; Ενώ στο Δήμο μου λειτουργεί ανεξέλεγκτη χωματερή στην κοίτη του Μόρνου και πετά τα σκουπίδια μόνο ο Δήμος Λιδωρικίου. Μπορεί να μου απαντήσει κανείς;
Και η δεύτερη ερώτηση είναι, μήπως υπάρχει καμία οικονομική συναλλαγή που δεν επιτρέπει στο Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο Βαρδουσίων να περιφρουρήσει το Δήμο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Βαρύς ο χαρακτηρισμός, θα παρακαλούσα να ανακληθεί.
Κος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ:
Πρόεδρε, δεν έχετε τα σκουπίδια στην περιοχή. Τα έχω στο χωριό μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Το περί συναλλαγής, όχι για τα σκουπίδια. Για τα σκουπίδια καλά βάλατε το θέμα.
Κος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ:
Ανακαλώ το περί οικονομικής συναλλαγής. Ποιοί λόγοι σας ωθούν να απαγορεύονται τα σκουπίδια στο Δήμο σας; Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Κι εμείς ευχαριστούμε. Από το Τρίστενο είπαμε δεν έρχεται κανείς. Από το Ψηλό Χωριό, ο κύριος Κοκονέρης.
Κος ΚΟΚΟΝΕΡΗΣ:
Θα είμαι λιτός και δωρικός, χωρίς χαιρετισμούς γιατί το έχουμε ακούσει πολλές φορές από το πρωί.
Προς τον κύριο Δήμαρχο. Μας αναφέρατε τον προγραμματισμό της τετραετίας και μας είπατε ότι για τα περισσότερα έργα υπάρχουν ή συντάσσονται μελέτες. Για τον ξενώνα του Ψηλού Χωριού, πότε θα συνταχθεί μελέτη; Πρώτον.
Δεύτερον, προς τους κυρίους Δημάρχους και Νομαρχία. Στα έργα που γίνονται στα χωριά μας, μικρά ή μεγάλα, όπως πλατείες και γενικά κοινόχρηστοι χώροι, δε θα έπρεπε να προβλέπονται και ράμπες για άτομα με ειδικές ανάγκες, που είναι δείγμα πολιτισμού και μακάρι να μη χρειαστούν ποτέ;
Τρίτον, για τη γέφυρα του Στενού. Εγώ έχω καταντήσει τη διαδρομή Αθήνα-Ψηλό Χωριό, Κολιάτσου-Παγκράτι και το ζω αυτό. Πιστεύω πως θα βοηθήσει πάρα πολύ, όχι εμένα, αλλά την ανάπτυξη των χωριών, που πρέπει να γυρίσουμε το βλέμμα μας προς τα πάνω, προς τα ορεινά. Παρακαλώ πολύ, ας το δούμε πιο ρεαλιστικά το θέμα αυτό. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ευχαριστούμε για το 'λιτό'. Κύριε Βουλευτά, τρεις ομιλητές μας έχουν μείνει από ό,τι βλέπω εδώ. Κατά τύχη, είναι όλοι από ένα από τα κεφαλοχώρια μας, από την Πενταγιού και θα πρέπει να μας κάνουν και έναν απολογισμό τι κάνανε, με τη Μαρία.
Παρακαλώ τον Αντώνη Βήτα, να μην αργήσουμε, για να μπορέσει και ο κύριος Βουλευτής να φύγει που επείγεται. Ο Αντώνης Βήττας, μέλος της Ομοσπονδίας μας, από το Ζοργιάνο.
Κος ΒΗΤΤΑΣ:
Χαιρετίζω τους εκπροσώπους της Πολιτείας και τους συνέδρους. Εύχομαι καλό καλοκαίρι σε όλους.
Θα αναφερθώ στον οδικό άξονα Κουμεντάρι-Κροκύλειο-Πενταγιού-Αρτοτίνα. Λόγω του αναγλύφου και της επικινδυνότητας που έχει αυτός ο δρόμος, θεωρώ ότι πρέπει να τοποθετηθούν προστατευτικά κιγκλιδώματα. Σε όποια σημεία κρίνουν οι ανάλογοι που θα μελετήσουν την τοποθέτηση αυτών των κιγκλιδωμάτων. Θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να προνοούμε για κάτι, παρά να θεραπεύουμε αργότερα. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Κι εμείς ευχαριστούμε. Ο Τάκης Τσώρης, ο Σούκος Γιάννης και ο Τσόλης Θανάσης και τελειώνουμε.
Κος ΤΣΩΡΗΣ:
Κύριοι εκπρόσωποι της Πολιτείας, κύριοι και κυρίες σύνεδροι,. κατ' αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για την άρτια διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου. Πράγματι, η ευπρέπεια και το ήθος επεκράτησαν καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών.
Ελέχθησαν διάφορες απόψεις, πλην όμως θα μου επιτρέψετε μέσα στο λίγο χρόνο τον οποίο έχω στη διάθεσή μου, να πω ότι δεν άκουσα έργα που να αφορούν την περιφέρεια του Δήμου Βαρδουσίων. Διότι πιστεύω ότι όλοι ξέρουμε και μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους πάντες, ότι ο μεγάλος ασθενής σήμερα είναι ο Δήμος Βαρδουσίων. Τα διάφορα αναπτυξιακά κέντρα, τα οποία γίνονται στο χώρο της Φωκίδας, βεβαίως μας ενδιαφέρουν έμμεσα, δε μας ενδιαφέρουν άμεσα.
Ο Δήμος Βαρδουσίων είναι η περιοχή η οποία πρέπει να προσεχθεί από την Πολιτεία. Και αρχίζω, να αναφέρω μόνο τον κεντρικό άξονα, φράγμα Μόρνου-Πενταγιού-Αρτοτίνα. Αυτός ο άξονας, όπως είπαν άλλοι ομιλητές, τουλάχιστον ως προς το σημείο προ των Πενταγιών, είναι αδιάβατος. Είμαι από τους παθόντες, κύριε Πρόεδρε, που το αυτοκίνητό μου εξαιτίας αυτών των λακκουβών, έπαθε τέτοια ζημιά που όταν το πήγα στο συνεργείο, μου είπαν "Όλες οι ζάντες έχουν στραβώσει, πού πηγαίνετε;". Καινούριες ζάντες, δύο μηνών. Πήγα μόνο στην Πενταγιού. Είναι άμεσο το πρόβλημα της επισκευής του δρόμου αυτού.
Πέραν του γεγονότος, δε θέλω να αναφέρω στο Συνέδριο τα διάφορα λεγόμενα, ότι η πίστωση του δρόμου αυτού παρά τη δημοπράτηση, παρά την ανάθεση των εργολάβων, παρά την έναρξη ορισμένων εργασιών, μετεκινήθησαν και πήγαν σε άλλη περιοχή. Είναι γεγονός αυτό, κύριε Πρόεδρε;
Επίσης, δεν άκουσα τίποτα για την τουριστική και αναπτυξιακή πολιτική, σε σχέση με το Δήμο μας. Όπως θα γνωρίζετε, από ίδια μέσα έφτιαξα ένα ξενώνα στην Πενταγιού, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 20 άτομα. Χωρίς καμία επιδότηση. Αυτό λοιπόν τώρα, πρέπει να ενισχυθεί για να ζήσει. Διότι δεν έχω ούτε τα οικονομικά μέσα συνεχώς να το χρηματοδοτώ. Θα πρέπει λοιπόν και η Ομοσπονδία σε αυτό το θέμα, να κάνει ένα πρόγραμμα ώστε να βοηθηθούν όλοι οι ξενώνες. Στο Κροκύλειο υπάρχουν δύο αξιόλογοι ξενώνες, στο Αλποχώρι εδώ, στην Πενταγιού δύο, στο Διχώρι και σε άλλα χωριά.
Θα πρέπει η Ομοσπονδία να λάβει μία απόφαση ώστε να ενισχύσει και να προγραμματίσει. Κατ' αρχήν ευχαριστώ τον κύριο Πρόεδρο, ο οποίος στο προηγούμενο Συνέδριο πρότεινε σαν μοναδικό σχεδόν θέμα του προηγούμενου Συνεδρίου, τη Μαρία την Πενταγιώτισσα. Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, εκτός της μεγάλης ομορφιάς της, υπήρξε ο προάγγελος της γυναικείας ισότητας και χειραφέτησης. Γι' αυτό, θα πρέπει να γίνουμε κήρυκες όλοι και να το διαδώσουμε, διότι η Πενταγιώτισσα αποτελεί το ίνδαλμα πολλών γυναικών και πολλών Ελλήνων. Όπου και να βρεθούμε, έχει διαδοθεί τόσο πολύ η φήμη της Μαρίας.
Ευχαριστώ πάντως που με ακούσατε και θα ήθελα τους εκπροσώπους της Πολιτείας, να ενδιαφερθούν για την περιοχή του Δήμου Βαρδουσίων.
Κος ΣΟΥΚΟΣ:
Αγαπητοί φίλοι και φίλες, εδώ και 20 χρόνια έχουμε ξεκινήσει μια ηρωική προσπάθεια σε αυτόν τον τόπο, ξεπερνώντας ανόητες προκαταλήψεις και μικροκομματικές διαφορές, να οδηγήσουμε τον τόπο μπροστά. Τον αγώνα αυτόν τον συνεχίζουμε, διεκδικούμε και πραγματοποιούμε τους στόχους μας.
Όμως, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο κατώφλι μίας νέας εποχής, που το μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλοι μας μέσα από μία διαφορετική διόπτρα και όχι μόνο, σίγουρα, από τον απαραίτητο στόχο, που είναι κατασκευή δρόμων.
Είμαστε μία νέα εποχή, που όπως είπαν και κάποιοι άλλοι προλαλήσαντες και ιδιαίτερα η κυρία Παπαθανάση, το 4ο ΚΠΣ συνδέεται ιδιαίτερα με την ήπια μορφή ανάπτυξης. Την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Και αυτό, είμαστε υποχρεωμένοι και έχουμε τη δυνατότητα να το εναρμονίσουμε μέσα από την ανάδειξη του φυσικού πλούτου και της πλούσιας ιστορίας μας, ενθαρρύνοντας και την επιχειρηματικότητα των νέων ανθρώπων που εξακολουθούν να ζουν στα μέρη μας, ηρωικά, ώστε να παραμείνουν εδώ.
Υπάρχει ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τέτοιας ανάπτυξης, από το Αμπρούτσι της Ιταλίας. Είναι μία περιοχή που εμφανίζει ιδιαίτερες αναλογίες και ομοιότητες με τη δική μας περιοχή, δε διαθέτει βέβαια ούτε τη δική μας ομορφιά, ούτε τη δική μας ιστορία, έχουν πετύχει όμως εδώ και πέντε-έξι χρόνια, κάνοντας αυτό το συνδυασμό ανάπτυξης, να είναι το πρότυπο κέντρο οικολογικής τουριστικής ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη.
Νομίζω πως η Ομοσπονδίας μας για μια ακόμα φορά, θα σταθεί αντάξια στη νέα πρόκληση, θα υπερβούμε την εποχή μας και θα καταφέρουμε να πετύχουμε αυτό το στόχο. Είναι στόχος ζωής, είναι εκ των ων ουκ άνευ όρος.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω επειδή στο προοίμιο του Συνεδρίου μας ειπώθηκαν πολλά καλά λόγια και για αυτούς που έχουν φύγει από τη ζωή και για αυτούς που παραμένουν, ότι θα ήθελα εγώ να υπογραμμίσω από τη δικιά μου την πλευρά, ότι σε κάποιους ανθρώπους που οφείλουμε να δώσουμε χειροκρότημα είναι ο Πρόεδρός μας, ο Ζήσιμος Κωνσταντόπουλος, που ήταν ένας εκ των συνιδρυτών, μαζί με το Λάκη, τον αξέχαστο φίλο μας, τον πατέρα μου και τους άλλους ηρωικούς, το Δήμο Αλούπη, το Θανάση Κάνο. Ο Ζήσιμος ήταν μέσα σε αυτή την ομάδα που παλέψαμε για την ίδρυση. Τον ακούραστο εργάτη και εντιμότατο άνθρωπο, το Γιώργο Κάππα, τη Γιώτα την Τσακατούρα και το Στέλιο Κοντοθανάση. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Να ευχαριστήσω και σαν πρόσωπο, όμως θα ήθελα να πω για ένα λεπτό πριν πάρει το λόγο ο Θανάσης Τσώρης, να ευχαριστήσω θερμά τους δύο νέους ανθρώπους, το Βαγγέλη Γραβάνη και το Γιάννη Σούκο, για ένα σπουδαίο ερωτηματολόγιο που μας έχουν φέρει. Δυστυχώς, η δομή του Συνεδρίου μας και ο χρόνος που μας δόθηκε δε μας επιτρέπει να το βάλουμε σήμερα, να το αναπαράγουμε για να το θέσουμε. Θα το θέσουμε όμως στους Συλλόγους, Βαγγέλη και Γιάννη. Ευχαριστούμε θερμά. Ο κύριος Τσώρης, για ένα λεπτό.
Κος ΤΣΩΡΗΣ:
Κατ' αρχήν θέλω να συγχαρώ την κυρία Τσακατούρα, για τη φιλοξενία που κάνει εδώ στο Συνέδριο. Και ευχαριστώ και τον κύριο Πρόεδρο, τον κύριο Κωνσταντόπουλο, διότι επί σειρά ετών επάξια εκπροσωπεί την Ομοσπονδία και προσφέρει γενικότερα, στο σύνολο της επαρχίας και του Νομού μας. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ και τον συγχαίρω ιδιαίτερα.
Και έχω να κάνω μία πρόταση. Πρώτον, έχουμε ένα θέμα στο χωριό μας. Έχουμε μία εκκλησία, των Αγίων Ταξιαρχών, που το δάπεδό της έχει παρουσιάσει ρωγμές και χρήζει μίας επισκευής, να πέσει ένα δάπεδο μπετό στο δάπεδο, που να είναι τουλάχιστον 30 πόντους πάχος, οπλισμένο με σίδερα χοντρά. Έτσι θα απομονώσουμε μία ρωγμή που περνάει από δυτικά προς ανατολικά διαμέσου της εκκλησίας μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς που έχουμε συμβουλευθεί, έτσι μόνο θα απομονώσουμε τη ρωγμή.
Και δεύτερον, ένα άλλο. Επειδή αυτή τη στιγμή διαθέτουμε εδώ στην κυβέρνηση δύο Υπουργούς από το Νομό μας, προτείνω η Ομοσπονδία να ζητήσει να επιβληθεί μία εισφορά στο νερό, πέντε λεπτά ανά κυβικό μέτρο. Πέντε λεπτό. Περίπου σημαίνει, στα 100 κυβικά θα είναι 1 ευρώ. Στα 20 κυβικά ένα νερό. Αυτό θα προσφέρει πολλά χρήματα στο Νομό μας, για να μπορέσουμε να φτιάξουμε τα έργα που δε μπορούμε να φτιάξουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ευχαριστούμε πολύ, όμως υπάρχει μία παράληψη και ζητώ συγνώμη, πραγματικά. Δε φωνάξαμε στο μικρόφωνο τον Πρόεδρο του Λιδωρικίου, το φίλο και συμμαθητή, το Θύμιο Ξυλάγκουρα. Κύριε Βουλευτά, θα μας συγχωρέσετε.
Κος ΞΥΛΑΓΚΟΥΡΑΣ:
Θα ήθελα να πω το εξής. Έχουμε γοητευτεί από ένα πανέμορφο, αλπικό τοπίο. Αυτή είναι η θετική πλευρά. Είμαστε όλοι μεταφερόμενοι νοσταλγοί, οι περισσότεροι, μεταφερόμενοι νοσταλγοί εδώ, στην πατρίδα μας τη Δωρίδα. Αλλά πανέμορφη.
Τα χωριά μας είναι έρημα. Ο Πρωθυπουργός ο σημερινός της Ελλάδας λέει ότι η προτεραιότητα δίδεται στην ανάπτυξη της περιφέρειας και στον πολιτισμό. Είδα ότι δεν ανεπτύχθησαν θέματα πολιτισμού από τους πολιτιστικούς φορείς, που να δίνουν τον τόνο και τη σημασία στο Συνέδριο. Περισσότερο ασχολούμαστε με τα τοπικά, με το ΥΠΕΧΩΔΕ, με τους Δημάρχους, τα παράπονά μας στο Δήμαρχο για τις γέφυρες, για τις πλατείες κλπ. Και αυτά είναι απαραίτητα.
Εμείς οι οποίοι υπηρετούμε ρομαντικά τον πολιτισμό, θα πρέπει πολιτιστικά θέματα να προβάλλουμε. Και το Λιδωρίκι, σας πληροφορώ έχει τομείς να αναδείξει για τον πολιτισμό που ενώνει τους λαούς και φέρνει τον κόσμο πιο κοντά.
Συγχαρητήρια για το Συνέδριο και εύχομαι το επόμενο να είναι πιο γόνιμο και οι ιδέες και οι προτάσεις μας να γίνουν χρήσιμες και εκτελεστέες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ευχαριστούμε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ και είστε προσκεκλημένος βεβαίως στο Αντάμωμα, δε χρειάζεται να το πούμε.
Τώρα, στην απάντηση οι εισηγητές μας. Θα ξεκινήσω από το Βουλευτή, τον οποίο θα πρέπει και να ελευθερώσουμε, ήδη τον κρατήσαμε πάρα πολύ, ξέρουμε τις ασχολίες του. Κύριε Βουλευτά, έχετε το λόγο.
Κος ΜΠΟΥΓΑΣ:
Εγώ δύο κουβέντες θα πω γιατί πιστεύω ότι έχει επέλθει η κόπωση. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένος, διότι το βήμα του Συνεδρίου είναι βήμα προς κοινωνική λογοδοσία. Έτσι εξελίχθηκε, διότι καθένας, κατά τρόπο ελεύθερο μεν αλλά ευπρεπή, μπόρεσε να αναδείξει και να θέσει σε προβληματισμό, τόσο ειδικότερα όσο και γενικότερα σε θέματα που αφορούν την περιοχή μας, το Νομό μας και την περιφέρειά μας.
Δύο μόνο σημεία, τα οποία νομίζω ότι χρήζουν διευκρίνησης. Το ένα αφορά στη λίμνη του Μόρνου. Ξέρετε ότι σε όλα τα σύγχρονα κράτη του κόσμου και στη χώρα μας, το νερό αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο, πρέπει να προστατεύεται. Δεν αποτελεί ιδιοκτησία κανενός. Εκείνο το οποίο δημιουργεί τα προβλήματα δεν είναι η υδροδότηση από τα νερά του Μόρνου και του Δήμου της Αθήνας, αλλά οι περιορισμοί οι οποίοι διαχρονικά έχουν επιβληθεί για την προστασία της ποιότητας του νερού, χωρίς να δοθεί εξαιτίας αυτών των περιορισμών κάποιο αντισταθμιστικό ωφέλημα.
Αυτό το καθεστώς είναι εκείνο το οποίο προσπαθούμε να άρουμε. Έχουμε ένα εθνικό και ένα ευρωπαϊκό προηγούμενο, πάνω στο οποίο θα πατήσουμε για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Έχω αναφερθεί πολλές φορές στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διεκδίκηση, είναι ώριμες οι συνθήκες, θα μου επιτρέψετε όμως λόγω μη ύπαρξης χρόνου, να μην κάνω τώρα την ανάλυση η οποία χρειάζεται να γίνει.
Το ζήτημα της γέφυρας του στενού του Μόρνου νομίζω ότι έχουν όλοι πειστεί για την αναγκαιότητά του. Όμως θα πρέπει να πω, επειδή υπήρξα και Νομαρχιακός Σύμβουλος, το ζήτημα της κατασκευής της λίμνης δεν το έχω δει να υπάρχει σε κανένα νομαρχιακό σχεδιασμό και ότι έχει τονισθεί η αναγκαιότητα κατασκευής της γέφυρας από το 1982, με πολύ μεγάλη επίταση.
Από το 1982 μέχρι σήμερα έχουν περάσει και το 2ο και το 3ο Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, στα οποία θα μπορούσε να γίνει η ένταξη και χρηματοδότηση του έργου. Δυστυχώς δεν έγινε, ούτε – επαναλαμβάνω – αποτέλεσε σε νομαρχιακό επίπεδο διεκδίκηση.
Τώρα, η μελέτη στην οποία αναφέρθηκε ένας εκ των ομιλητών, πρέπει να σας πω ότι δόθηκε από την εταιρία η οποία την είχε αναλάβει, για να καταβληθεί το ποσό της μελέτης από την ελληνική πολιτεία, από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Όμως, η μελέτη που έγινε για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ, δε μπορούσε να πληρωθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ διότι είχε υπογραφεί το συμφωνητικό μετά το 1999, που άλλαξε όπως γνωρίζετε όλοι το νομικό καθεστώς της ΕΥΔΑΠ και μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρία.
Επομένως, ή δεν υπήρχε γνώση αν αναπτύχθηκε μελέτη μετά το 1999, ότι δεν ήταν δυνατή η πληρωμή της από το ελληνικό δημόσιο όπως ζητήθηκε, ή δόθηκε μεν με τη σκέψη ότι στην πορεία ίσως βρούμε από κάπου τα χρήματα. Το πρόβλημα όμως με τη μελέτη είναι το γεγονός ότι δε μπορεί να πληρωθεί λόγω της μεταβολής του νομοθετικού καθεστώτος της ΕΥΔΑΠ.
Το 1999, όταν ακυρώθηκε ο Νόμος του δημοσίου με την ΕΥΔΑΠ, ήταν η μεγάλη ευκαιρία να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε από την εταιρία ό,τι ως Νομός δικαιούμεθα. Τότε, δυστυχώς, δεν έγινε. Μέλει σήμερα, μέσα σε ένα δυσμενέστερο από τότε τοπίο, νομικό και πολιτικό περιβάλλον, να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τόσο κατά του δημοσίου, όσο και κατά της ανώνυμης εταιρίας, αυτά τα οποία ως Νομός δικαιούμεθα και να είστε βέβαιοι ότι θα το πράξουμε.
Την περισυλλογή των λυμάτων δεν την επιδιώκουμε για να προστατεύσουμε ή να ωφελήσουμε την ΕΥΔΑΠ. Την επιδιώκουμε για να προστατεύσουμε το δικό μας, φυσικό περιβάλλον. Αφορά όλους μας η ανεξέλεγκτη ροή.
Όλα αυτά λοιπόν, μπορεί να φαίνονται μη σημαντικά, όμως να ξέρετε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όταν όλοι θέλουμε να επενδύσουμε σε ένα φυσικό περιβάλλον αξιώσεων και να χρησιμοποιήσουμε ως συγκριτικό μας πλεονέκτημα αυτό το περιβάλλον.
Και είμαστε αντιφατικοί, από τη μία μεριά να υποβαθμίζουμε τέτοιου είδους ζητήματα και από την άλλη να θεωρούμε το φυσικό μας περιβάλλον ως το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα.
Και μία οφειλόμενη απάντηση, που αφορά στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ίσως δεν ήταν απολύτως σαφές αυτό το οποίο είπα. Υπήρξε διαπραγμάτευση, βάσει της οποίας είναι δυνατόν να εκτελεστούν και έργα υποδομής από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα χρηματοδότησης δράσεων, όπως είναι δράσεις πολιτισμού, τουρισμού, που μπορούν να αξιοποιήσουν φορείς πιστοποιημένοι από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, που μπορεί να είναι και ιδιωτικοί.
Προσέξτε όμως την εξής, όχι λεπτομέρεια, αλλά την εξής σημαντική παρατήρηση. Επειδή οι προϋποθέσεις είναι αυστηρές για την υπαγωγή και ένταξη έργων στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, οι φορείς που θα μπορούν να εκτελέσουν έργα με χρηματοδότηση από πόρους του 4ου, περιορίζονται κατά 90%. Πλέον, περίπου 500 με 600 φορείς θα έχουν τη δυνατότητα εκτέλεσης έργων από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Εδώ θα δημιουργηθεί ένα πρόβλημα, ιδίως σε σχέση με τους πρωτοβάθμιους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πώς ξεπερνάει η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική Πολιτεία γενικότερα το θέμα αυτό; Δημιουργεί κατά αναλογία της ανώνυμης εταιρίας Εγνατία Α.Ε., τη Δήμος Α.Ε., η οποία για λογαριασμό των Δήμων, δηλαδή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, θα έχει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει και να εκτελεί μελέτες προδιαγραφών 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα και οι Δήμοι να γνωρίζουν ότι οι μελέτες τις οποίες εκπονούν, χρηματοδοτούν, έχουν τις αξιώσεις και ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που θέτει το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για τη χρηματοδότηση.
Και, λέγοντας με έμφαση ότι αυτό αποτελεί ίσως την τελευταία χρηματοδοτική ευκαιρία της χώρας μας, πρέπει να πω ότι το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, πρόσφατα από τα τρία πρώτα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αρχίζει άμεσα να υλοποιείται.
Ευχαριστώ θερμά, κύριε Πρόεδρε για τη φιλοξενία. Ευχαριστώ που μου δώσατε τη δυνατότητα να αναπτύξω μερικές σκέψεις και να σας ευχηθώ καλή διαμονή στα χωριά μας, καλό Αύγουστο και του χρόνου να είμαστε όλοι πάλι εδώ. Καλό αντάμωμα στο Αντάμωμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Να έχετε καλό ταξίδι, κύριε Βουλευτά και σας ευχαριστούμε για το χρόνο που διαθέσατε. Θα παρακαλέσω την εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, εφόσον θέλει να πει κάτι και θεωρεί αναγκαίο, να έλθει στο βήμα.
Κα ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ:
Πάρα πολύ σύντομα, γιατί ο χρόνος έχει περάσει, ήθελα να πω ότι από αυτά που άκουσα από τους συνέδρους εδώ, σημαντικό σημείο έχει να κάνει με τη βελτίωση των υποδομών. Κάνατε και μία ερώτηση σχετικά με το αν θα μπορέσουν να βελτιώνονται ή να γίνουν νέοι δρόμοι.
Σε συνέχεια και αυτών που είπε ο κύριος Μπούγας, οι πόροι που έχουμε σαν 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για υποδομές, είναι σαφώς πολύ περιορισμένοι σε σχέση με ό,τι είχαμε στο 2ο και 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, οπότε ο προσανατολισμός του Κοινοτικού Πλαισίου είναι διαφορετικός για το Νομό. Έχει να κάνει με επένδυση στην επιχειρηματικότητα, με επένδυση στον πολιτισμό, με επένδυση στο περιβάλλον.
Δε μπορούμε να περιμένουμε όλους τους δρόμους που ζητάμε να μπορούν να καλυφθούν με κοινοτικούς πόρους. Θα πρέπει να συνδράμει η Πολιτεία και η Νομαρχία με τους εθνικούς πόρους για το θέμα αυτό.
Το δεύτερο σημαντικό σημείο έχει να κάνει με τη γέφυρα του Στερνού. Είναι μία εκκρεμότητα η οποία πρέπει να λυθεί. Αν είναι να λυθεί πρέπει να λυθεί πάρα πολύ σύντομα, μέχρι το 2010, γιατί μέχρι τότε μπορούμε να παίρνουμε χρηματοδότηση από το Γραφείο Συνοχής και ο τρόπος είναι αυτός. Δηλαδή, μπορούμε να πούμε ότι θέλουμε να άρουμε την απομόνωση μιας συγκεκριμένης περιοχής, υπάρχει μία μελέτη η οποία είναι θέμα διαδικαστικό το πως θα πληρωθεί, είναι τραγικό εν έτη 2007 να συζητάμε πώς θα πληρωθεί μία μελέτη, η Νομαρχία σαφώς θα μπορούσε να πληρώσει μία μελέτη, παρά να σπαταλάει λεφτά αριστερά και δεξιά.
Αλλά η προθεσμία που έχουμε είναι να υποβάλουμε πρόταση μέχρι το 2010, που λήγει το Γραφείο Συνοχής για την Ελλάδα. Μέχρι τότε θα μπορούσαμε να στηρίξουμε το έργο στη λογική της άρσης της απομόνωσης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Παπαθανάση. Θα παρακαλούσα τον κύριο Μανδρέκα, εφόσον θεωρεί αναγκαίο να δευτερολογήσει και να απαντήσει σε κάποια ζητήματα.
Κος ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ:
Δε θεωρώ αναγκαίο, ούτε να απαντήσω, ούτε να δικαιολογηθώ. Είμαι άνθρωπος ο οποίος προέρχεται από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ήμουν Δήμαρχος στην Ιτέα επί πολλές τετραετίες, έχω 4 τετραετίες Νομαρχιακός Σύμβουλος και γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι οι θέσεις των απλών ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοικήσεως σήμερα, μας δεσμεύουν. Πραγματικά μας δεσμεύουν.
Και για εμένα, υπάρχουν δύο συστατικά στοιχεία που κάνουν την τοπική αυτοδιοίκηση ένα ξεχωριστό κομμάτι της δημοκρατίας μας. Είναι το διεκδικητικό δικαίωμα, που το άκουσα να μπαίνει εδώ και το δεύτερο είναι η συνεργασία όλων μας, πέρα από πρόσωπα και κόμματα και αυτό το είδα πάλι σήμερα σε αυτή την αίθουσα και φεύγω πολύ ευχαριστημένος
Να είστε σίγουρος, κύριε Πρόεδρε ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και προσωπικά και από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, να βοηθήσω τον τόπο και την περιοχή και εσάς. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Εμείς ευχαριστούμε. Φρονώ ότι καλό είναι ο Δήμαρχος που μας φιλοξενεί να μείνει τελευταίος. Έχετε αντίρρηση; Ο Δήμαρχος Λιδωρικίου, κύριος Γιώργος Κουλούλας. Και μετά τους Δημάρχους, επειδή τελειώνει το Συνέδριό μας, θα διαβάσουμε και το ψήφισμα, το οποίο διαλαμβάνει στην κυριολεξία όλα αυτά που ακούστηκαν εδώ μέσα, αλλά θα πρέπει να τα ακούσουμε για να τα ψηφίσουμε.
Κος ΚΟΥΛΟΥΛΑΣ:
Όσον αφορά τον κύριο Πρόεδρο, το Τοπικό Συμβούλιο Δάφνου, πέρα από το δρόμο Παραλίμνιο-Δάφνου, που ο Δήμος με δική του χρηματοδότηση, με 200 εκατομμύρια στην πρώτη φάση και τα υπόλοιπα ξέρετε από που ήρθαν, ίσως δεν καταλάβατε και μία άλλη πρόταση που ετοιμάζουμε.
Το Δάφνο και το Δάφνο-Διχώρι. Την ιστορία με την ύδρευση νομίζω την ξέρετε, κύριε Πρόεδρε και δε νομίζω πως έπρεπε να την επαναλάβετε. Άλλωστε είπα πως μελέτες ύδρευσης, ήδη έχει πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο και εκπονείται, να ολοκληρώσουμε και το υπόλοιπο κομμάτι. Για το οποίο φταίμε και οι δύο. Και το Τοπικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος. Έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί.
Δε θα πω περισσότερα, γνωρίζετε. Μιλάω σε επίπεδο χωριών, τα οποία ξέρουν το πρόβλημά τους και γνωρίζουν και γιατί δεν έγινε.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Κος ΚΟΥΛΟΥΛΑΣ:
Όσον αφορά την αγροτική οδοποιία, βρίσκεστε στη δυσάρεστη θέση να είστε μέσα στο Natura και να είναι πάρα πολύ δύσκολο να πάρουμε τα περιβαλλοντικά. Το ξέρετε, κύριε Πρόεδρε, εκεί είναι δύσκολο. Καταβάλουμε προσπάθειες, γίνονται μελέτες. Αλλά είναι δύσκολο να μπει μπουλντόζα μέσα στο Natura.
Για τα λύματα λεκάνης απορροής του Μόρνου, που είπε ο κύριος Τρίγκας, θέλω να πω πως πέρα των άλλων, αυτό το έργο εμείς το επιζητάμε τόσο πολύ, όχι μόνο επειδή πίνουν τα χωριά μας και οι φυλακές νερό. Πέραν των άλλων, το πρώτο βήμα για να άρουμε την απαγόρευση των 1.500 μέτρων και να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή. Για να εξηγούμαστε. Δεν κοπτόμαστε τόσο για τους Αθηναίους, όσο για εμάς.
Για το θέμα της γέφυρας απάντησε ο Βουλευτής νομίζω. Είναι θέμα χρηματοδότησης, μερικά εκατομμύρια, έχετε το χαρτί νομίζω, που δε μπορούν να πληρωθούν λόγω της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου. Το '99 που έγινε ανώνυμη εταιρία, δε μπορούσε. Όπως αυτή τη στιγμή, αν μου χαρίσει κάποιος μία μελέτη, αν δεν υπογραφεί δε μπορεί να περάσει.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Κος ΚΟΥΛΟΥΛΑΣ:
Όσο για το θέμα των σκουπιδιών, που ανέφερε ο Πρόεδρος Περιβολίου. Κάποια στιγμή υπήρχε πρόβλημα στο Δήμο το δικό μας και στο Δήμο Βαρδουσίων, που άρχισα εγώ με τους εισαγγελείς και ο Δήμος Βαρδουσίων με το δασαρχείο που είχαν και ψαχνόμασταν για κάποιο χώρο. Τότε, ο Νομάρχης ο κύριος Ανδρίτσος, με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, ψάξανε για κάποιους χώρους. Μας υποχρέωνε οπωσδήποτε το ΥΠΕΧΩΔΕ εκτός λεκάνης απορροής του Μόρνου.
Εκεί που είναι αυτή η θέση, είναι η θέση που έριχνε τα σκουπίδια του το Περιβόλι. Το θέμα μπήκε, σας απαντώ. Από εκεί και πέρα, έπρεπε οπωσδήποτε να βρεθεί. Ο Δήμος Βαρδουσίων βρήκε τον τρόπο και τα πήγε στη Ναύπακτο. Εμάς έπρεπε να φύγουν έξω από τη λίμνη του Μόρνου. Αυτό το σημείο, πέρα από την απόφαση του Νομάρχη, είναι ένα σημείο το οποίο δε φαίνεται από πουθενά. Αναλάβαμε, το περιφράξαμε, κάναμε την υποδομή, τη δεξαμενή ύδρευσης, κάθε εβδομάδα χώνονται τα σκουπίδια. Ήρθε το Περιβάλλον και έκανε αυτοψία και σε πρώτη φάση δε θέλω να το πω αυτό γιατί φαίνεται αλαζονικό, λέει "Ούτε της Φραγκφούρτης δεν είναι έτσι, Δήμαρχε".
Και πραγματικά, εγώ έχω κάποια χαρτιά, είμαστε στα δικαστήρια και καλά κάνει και διεκδικεί, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, Πρόεδρε. Τα σκουπίδια θα πρέπει να με διατάξουν, να βγουν, να τα πάω κάπου αλλού εκτός λεκάνης και να τα πάρω από εκεί. Καθαρά πράγματα. Νομίζω αυτή είναι η απάντησή μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ο κύριος Νικολέτος να κλείσει τη δευτερολογία και τις απαντήσεις και στη συνέχεια θα παρακαλέσω, πριν πάμε στο τραπέζι να αναγνώσουμε μία σελίδα από το ψήφισμα. Γίνεται η Θεμέλη, που μας αφορά όλους και Θεμέλη εστί ανεμογεννήτρια στο Ξεροβούνι. Είναι καλύτερο να προηγηθεί ο κύριος Τσαγκαράκης και να κλείσει ο Δήμαρχος με τις ανεμογεννήτριες.
Κος ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ:
Κατ' αρχήν χαιρετώ όλους, σας συγχαίρω που είσαστε μαζί, για το πνεύμα και τον τρόπο που διεξήχθη το Συνέδριο, που για εμένα τουλάχιστον επειδή δουλεύω 50 χρόνια σαν μηχανικός και έχω σε όλη την Ελλάδα κάνει έργα, κυρίως (...) και μεταλλουργίας, ήμουν στο συγκρότημα Μποδοσάκη επί 25 χρόνια διευθυντής. Μετά στους Βωξίτες Ελικώνα και τελευταία στο Λαύριο. Βλέπω ένα πνεύμα που είμαι σίγουρος και αισιόδοξος για την περιοχή σας. Αυτό είναι το πρώτο.
Βρέθηκα στην περιοχή, πρόκειται να κάνουμε κάποιο έργο, πολλά έργα έχουμε στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φωκίδα και στη Φθιώτιδα, ανανεώσιμων πηγών. Συνολικά, η εταιρία η δική μας κατασκευάζει δημόσια έργα σε όλη την Ελλάδα, μεγάλα δημόσια έργα. Τώρα τελευταία αποφάσισαν να στραφούν και στις ανανεώσιμες πηγές, τα χρήματα που κερδίζουν από το δημόσιο να τα επενδύουν πάλι.
Μέσα σε αυτό το πνεύμα, έχουμε ζητήσει να κάνουμε μία επένδυση περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτές είναι οι επενδύσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των επενδύσεων, έχει επιλεγεί η περιοχή σας για 23 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται να εγκατασταθούν περίπου 20 ανεμογεννήτριες των 850 κιλοβάτ ισχύος, από τα οποία θα υπάρχει μία σημαντική εξοικονόμηση σε χρήματα που φεύγουν για καύσιμα ή για δημιουργία διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και είναι και ένα σημαντικό έσοδο για την οικονομία την τοπική. Το Αλποχώρι και την τοπική γραμμή.
Έχει γίνει κάποιος νόμος πρόσφατα, σε πολύ θετική κατεύθυνση. Δίνει ένα περίπου 3% όχι των κερδών, αλλά των εισπράξεων. Έχουμε ανταλλάξει ένα γράμμα με το Δήμαρχο παλαιότερα, του είχαμε προτείνει κάτι περισσότερο και το εγγυούμαστε μάλιστα αυτό, ανεξάρτητα του το θα λέει ο νόμος. Έκτοτε έχει μείνει εκεί, γιατί έχει φρακάρει εξαιτίας διαφόρων υπηρεσιών, ενώ θα έπρεπε από πέρυσι, από το Νομαρχιακό Συμβούλιο που πραγματικά σύντομα προχώρησε το θέμα της περιβαλλοντικής έγκρισης, έχει φρακάρει από δύο αρχαιολόγους. Την ΕΠΚΑ Δελφών και την 24η ΕΒΑ.
Επιτέλους, μετά από ένα χρόνο, προχθές τους έφερα και είπαν ότι θα το προχωρήσουν. Ελπίζουμε ότι ήδη συνεργασίες, τράπεζες κλπ μελετούνται. Στο επόμενο δίμηνο-τρίμηνο θα γίνει συνεργασία και θα ζητήσουμε και τη δική σας για τη διαμόρφωση δρόμων, δικτύων κλπ, γιατί αυτές παίρνουν πλέον την οριστική, εφόσον αρθούν από την Περιβαλλοντική τους όρους και από εκεί και πέρα, το έργο φυσιολογικά θα πρέπει να πάρει άδεια εγκατάστασης το επόμενο εξάμηνο. Ήδη είναι τέσσερα χρόνια. Την άδεια την υπέγραψα το Δεκέμβριο του 2003. Μέχρι τώρα, από τότε, δεν έχει βγει άδεια εγκατάστασης.
Τι να περιμένει κανείς από αυτή τη γραφειοκρατία; Λυπούμαστε, αλλά τι να κάνουμε; Έχω κάνει 45 χρόνια μηχανικός, έχω ανοίξει μεταλλεία, έχω κάνει έργα και με τον Μποδοσάκη, πολλά πράγματα δεν τα πίστευα όταν τα έβλεπα. Στα Ψαχνά κάποια μέρα μου είπαν να τους φτιάξω στο ποδόσφαιρο ένα λόφο για να βάλουν τα ΚΑΤΕ. Λύσανε το πρόβλημά τους.
Έχουν 2.000 φοιτητές, 2.000 διαμερίσματα και νοικιάζει το χωριό. Λύσανε το πρόβλημά τους. Εγώ τότε δεν το πίστευα, ούτε το είχα καταλάβει, Δήμαρχε. Ακόμα και τις ανανεώσιμες πηγές, ο Δήμαρχος της Νεάπολης με παρακάλεσε να κάνουμε στο χωριό του, γιατί δημιουργεί χειμερινό τουρισμό. Κάνουν τα σχολεία επαφές και οι επαφές με τα σχολεία πάνε να δούνε τις ανανεώσιμες πηγές και το χειμώνα διανυκτερεύουν στο χωριό.
Πρέπει να σας πω ότι στο Δήμο σας, πρέπει να έρθει ένα έσοδο της τάξεως των 50.000 € με 70.000 € το χρόνο. Να έρχεται κατευθείαν σε εσάς.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ο κύριος Δήμαρχος. Ευχαριστούμε κύριε Τσαγκαράκη.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Κος ΝΙΚΟΛΕΤΟΣ:
Κύριε Πρόεδρε, σεβαστό Προεδρείο, κύριοι σύνεδροι. Θα ζητήσω προκαταβολικά συγνώμη, γιατί κάποιος φρόντισε να μου ρίξει λάσπη και δεν είμαι τόσο ψύχραιμος και δε θα απαντήσω όπως θα έπρεπε να απαντήσω και όπως θα ήθελα να απαντήσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Νομίζω κύριε Δήμαρχε, το Προεδρείο σας προστάτευσε.
Κος ΝΙΚΟΛΕΤΟΣ:
Ανεξάρτητα τι έκανε το Προεδρείο, θα τα πούμε στο τέλος. Αρχίζω λοιπόν από τον εκπρόσωπο του Δάφνου, τον κύριο Κοντοθανάση, που αναφέρθηκε σε κάποιες πινακίδες που δεν υπάρχουν, που να δείχνουν το δρόμο προς Δάφνο. Έχει δίκιο γι' αυτό το πράγμα που είπε, αλλά εμείς κύριε Πρόεδρε, προσωπικά ο ομιλών, φροντίζουμε, έχουμε από δεκαετίες συλλάβει το ουσιαστικό νόημα της συγκοινωνίας και όχι τις πινακίδες. Τις πινακίδες δεν τις κοιτάζω καθόλου, κοιτάζω το δρόμο μονάχα.
Έχω ακριβώς πριν από 10 χρόνια πει, έχω γράψει και από τότε που ανέλαβα Δήμαρχος προτείνω σε όλα τα χωροταξικά σχέδια που γίνονται, πριν από 10 χρόνια κατ' αρχήν έκανα μία χωροταξική μελέτη, που ήμουν Νομαρχιακός Σύμβουλος και ούτε είχα ιδέα να έρθω για Δήμαρχος, έκανα όμως λόγω εμπειρίας μία χωροταξική μελέτη για όλο το Νομό Φωκίδος και έλεγα κατά τη γνώμη μου τι πρέπει να γίνει για να πάει μπροστά ο τόπος, να ανακάμψει.
Μέσα σε αυτό, κύριε Κοντοθανάση, είχα προτείνει και το δρόμο Λιδωρίκι-Δάφνο-Διχώρι-Αρτοτίνα. Αυτός ο δρόμος, υπήρχε εθνικό μονοπάτι προτού γίνει αυτοκινητόδρομος. Οι άνθρωποι από εκεί κατεβαίνανε και ακολουθούσαν αυτό το δρομολόγιο και πηγαίνανε στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Λιδωρίκι. Η Αρτοτίνα και όλα τα χωριά περνούσαν από το σιδερένιο γεφύρι. Υπάρχει σιδερένιο γεφύρι, δε μπορούμε να πάμε γιατί θέλει πολύ περπάτημα και τώρα πια δε μπορούμε να πάμε οι περισσότεροι από εμάς. Υπάρχει ένα πολύ ωραίο σιδερένιο γεφύρι, που έγινε πριν από 105 χρόνια και εξυπηρετούσε όλα τα χωριά της ορεινής Δωρίδας και οδηγούσε στο Λιδωρίκι.
Κύριε Κοντοθανάση, σε όλα τα υπομνήματα και τις προτάσεις που κάνουμε σαν Δήμος για την ανάπτυξη της περιοχής μας και στα διαδημοτικά έργα που προτείνουμε, βάζουμε και αυτό το δρόμο, επαναλαμβάνω Λιδωρίκι-Δάφνος-Διχώρι-Αρτοτίνα. Πινακίδα δεν έχουμε, αλλά αυτή την προσπάθεια για να γίνει αυτός ο οδικός άξονας, την κάνουμε.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Κος ΝΙΚΟΛΕΤΟΣ:
Ο Κόκκινος διαμαρτύρεται για το νερό. Κύριε Πρόεδρε, όπως σας έχω πει και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο χωριό σας που ήρθα κατ' επανάληψη, για αυτό είμαστε συνυπεύθυνοι γιατί κι εσείς κάνατε πάνω από 10 χρόνια Πρόεδρος, ό,τι μπορέσατε κάνατε και εμείς σα Δήμαρχος ό,τι μπορούμε κάνουμε. Όπως ξέρετε, προχθές που ήρθα κάτω με τους άλλους Συμβούλους, είπαμε ποια θα είναι η λύση.
Τον επόμενο μήνα θα κάνουμε τις έρευνες που απαιτούνται, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, γιατί πραγματικά το μοναδικό χωριό που έχει πρόβλημα νερού είναι ο Κόκκινος και δεν το αρνούμαστε αυτό.
Το Κουπάκι. Η κυρία Κουφασίνη Παγώνα, πολύ σωστά παρατήρησε ότι δεν ανέφερα τίποτα για το δρόμο Μπότζαλι-Κουπάκι. Έχετε δίκιο απόλυτο, αλλά εγώ εδώ ήρθα να κάνω μία περιληπτική, σύντομη ομιλία. Δεν ήθελα να αναπτύξω όλο το πρόγραμμα του Δήμου, ούτε όλες τις προσπάθειες του Δήμου. Άμα ήταν έτσι θα έπρεπε να είμαστε από το πρωί μέχρι αυτή την ώρα να μίλαγα μόνο εγώ.
Κάνω πάντοτε για να μην κουράζω το ακροατήριο, μία μικρή ομιλία. Δεν αναφέρθηκα σε αυτό το έργο. Πλην όμως και για αυτό θα σας απαντήσω, όπως απάντησα στον κύριο Κοντοθανάση. Από το 1997 έχω κάνει προσπάθειες και εγγράφως και στις προτάσεις που έχω κάνει σαν Δήμαρχος, με το χωροταξικό σχέδιο Στερεάς Ελλάδος, για τον ορεινό όγκο, τα διαδημοτικά έργα, υπάρχουν έγγραφες προτάσεις για αυτό το δρόμο, Μπότζαλι-Κουπάκι.
Τελευταία δε, το έχω προτείνει σε ένα καινοτόμο σχέδιο που σκαρώνουμε με την Αιτωλική Αναπτυξιακή, σε συνεργασία με την περιφέρεια δυτικής Ελλάδος, φτιάχνουμε ένα καινοτόμο σχέδιο οι τρεις-τέσσερις Δήμαρχοι της Αιτωλίας, Ευπαλίου και Βαρδουσίων, για να κάνουμε κάποιες μορφές ήπιας ανάπτυξης.
Μέσα λοιπόν σε αυτό το σχέδιο, μέσα στις πέντε προτάσεις που έχω κάνει, έχουμε βάλει και την ασφαλτόστρωση, την τελειοποίηση του δρόμου Κουπάκι-Μπότζαλι. Δεν το ξεχνάμε επειδή δεν το αναφέραμε εδώ.
Ο κύριος Κανέλλος είπε για τον οδικό άξονα. Ας τα ακούσει ο κύριος Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Ο δρόμος είναι νομαρχιακός. Εγώ έχω σκάσει, δε λέω άλλα.
Η σκάλα που είπε για το Κριάτσι, πράγματι άμα το δει κάποιος αυτό το εργάκι, πράγματι θα γελάσει. Αλλά, πρώτον δεν το παρέλαβε μηχανικός γιατί ήταν πολύ μικρό έργο και γίνεται από εμπειροτέχνες. Ο εμπειροτέχνης δεν το έφτιαξε καλά, αλλά πρέπει να παραδεχτείτε κι εσείς - γιατί ήρθα δυο-τρεις φορές εκεί – και ο γείτονας όχι μονάχα δεν άφησε μισό μέτρο να μπορέσει να γίνει πλήρης στροφή, αλλά ήθελε να πάρει και μισό μέτρο από το μονοπάτι που υπήρχε.
Συν Αθηνά και χείρα κίνει, σας είπα προηγουμένως στην αρχική ομιλία μου ότι μερικοί πάνε κόντρα, δε θέλουν να γίνονται αυτά. Γιατί δεν άφηνε μισό μέτρο, να πάρει στροφή ο δρόμος; Πώς θα το έφτιαχνε κι εκείνος; Μπορεί να ήταν κακοτέχνης ο εμπειροτέχνης, αλλά δεν τον άφησε κι ο άλλος να 'τσιμπήσει' λιγάκι, να πάρει 5-10 πόντους. Όχι, ήθελε να μπει μέσα. Εν πάση περιπτώσει, αυτό το έχουμε ξαναβάλει στο πρόγραμμα, να δούμε τι θα κάνουμε φέτος. Θα το διορθώσουμε.
Τελειώνω με το Ψηλό Χωριό. Ο κύριος Κοκολέρης ανέφερε ότι για το ξενώνα του Ψηλού Χωριού δεν υπάρχει μελέτη. Δεν υπάρχει μελέτη, τον επόμενο μήνα σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες της μελέτης για το Ψηλό Χωριό.
Εμείς έχουμε στην περιοχή μας οχτώ πρώην δημοτικά σχολεία, κτίρια. Όλα αυτά, καλώς ή κακώς, έχουμε πάρει απόφαση να γίνουν πολιτιστικά κέντρα. Λαογραφικά μουσεία, εν πάση περιπτώσει, κάτι που να θυμίζει το παρελθόν. Όπου υπάρχει αντίθεση, ας το φέρει το θέμα όποιος θέλει στο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό είναι το κυρίαρχο όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει, δεν αποφασίζω μόνο εγώ. Από εκεί και πέρα αν θέλει να τα κάνει το άλφα ή βήτα χωριό οτιδήποτε ας τα κάνει. Αν θέλει να τα κάνει και ταβέρνα. Έχουμε και εμείς λόγο, αλλά το συζητάμε.
Το συγκεκριμένο σχολείο είχε κάνει πέρυσι ή πρόπερσι, πριν από αρκετό καιρό, ο Σύλλογος Περιβολιωτών, ένα έγγραφο προς το Δημοτικό Συμβούλιο και κάτι έλεγε, δε θυμάμαι ακριβώς. Εκείνο που θυμάμαι είναι ότι το έστειλα στο Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση, να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και το κοινοποίησα προς το Σύλλογο το έγγραφο αυτό. Και την απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο την κοινοποιήσαμε στο Σύλλογο Περιβολιωτών. Τώρα, αν ο κύριος που μίλησε για αυτό το σχολείο δεν το έλαβε το έγγραφο ή δεν το διάβασε ή δεν το θυμάται ή δεν θέλει να το θυμάται, είναι δικό του πρόβλημα, δεν είναι δικό μας.
Και έρχομαι στα σκουπίδια. Τα σκουπίδια, ο Δήμος Βαρδουσίων βρήκε λύση και τα πήγε εκεί που τα πήγε. Ο Δήμος Λιδωρικίου τα έφερε εδώ τα σκουπίδια. Μόλις μάθαμε ότι τα έφερε εδώ τα σκουπίδια, εμείς πήραμε σαν Νομαρχιακή Επιτροπή απόφαση και καταφύγαμε στο δικαστήριο, δηλαδή βάλαμε δικηγόρο να ασκήσει προσωρινά μέτρα και στη συνέχεια υποβάλαμε και μήνυση κατά του Δημάρχου Λιδωρικίου. Η μήνυση εκκρεμεί στο Εφετείο Λαμίας. Τα προσωρινά μέτρα δε βγήκαν ποτέ. Τώρα γιατί δε βγήκαν; Δε μπορώ να βρω το δικηγόρο του Δήμου να τον ρωτήσω γιατί. Και εδώ έρχομαι να επιβεβαιώσω αυτό που λέει ο λαός 'Θεός να σε φυλάει από γιατρό και δικηγόρο'. Εγώ έχω βάλει και ένα άλλο επάγγελμα, αλλά δεν έχει σημασία τώρα.
Συγνώμη, κύριε δικηγόρε, εγώ όταν σε βάζω δικηγόρο και σε κυνηγάω να μου πεις τι έγινε, να μου πεις το αποτέλεσμα και δε σε βρίσκω πουθενά, τι να σε κάνω; Κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει. Θα έρθω πιο κάτω, να δω ότι κι εγώ δε θα βρω δικηγόρο να με υποστηρίξει τώρα. Θα δεις που το πρόβλημα θα είναι του δικηγόρου.
Εν πάση περιπτώσει, με το Δήμο Λιδωρικίου είμαστε στα δικαστήρια και υπάρχει ολόκληρος φάκελος. Τώρα, εάν δε βγήκαν τα προσωρινά μέτρα, άλλο αυτό.
Ο εκπρόσωπος του Περιβολιού που μίλησε, εξέφρασε μια ύβρη εδώ. Με έβρισε, χυδαιότατα. Είμαι 65 χρονών, δεν έχω απειλήσει ποτέ άνθρωπο. Είμαι 40 χρόνια στο δημόσιο τομέα, υπηρετώ το δημόσιο συμφέρον, δεν έχει ρίξει αιχμή κανένας εναντίον μου. Σεβαστό Προεδρείο, θα επικαλεστώ τα πρακτικά σας, γιατί έχουν γραφτεί οι ύβρεις και τη μαρτυρία σας, διότι στον εκπρόσωπο του Περιβολίου εγώ θα υποβάλω μήνυση. Σας ευχαριστώ πολύ.
Δεν ανακάλεσε καθόλου, γράφτηκε. Ρίχνουμε τη λάσπη και μετά...Γράφτηκε στα πρακτικά και θα ζητήσω τα πρακτικά σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Η Πρόεδρος του Αλποχωρίου και Πρόεδρος του Συνεδρίου να μας μιλήσει.
Κα ΤΣΑΚΑΤΟΥΡΑ:
Λέγομαι Γιώτα Τσακατούρα. Με πολλούς γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια, έχουμε κάνει τα αστεία μας. Το Συνέδριό μας τελειώνει, μέχρι τώρα έχουμε πάει πολύ καλά. Σίγουρα το Περιβόλι μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα και πάνω στη ροή του λόγου να είπε κάτι, το ανακάλεσε. Εγώ, επειδή το Συνέδριο γίνεται στο χωριό, κύριε Δήμαρχε ξέρετε πόσο σας εκτιμώ και πραγματικά θέλω να το πω αυτό. Ότι ο κύριος Νικολέτος, ό,τι μας έχει πει για το τοπικό διαμέρισμα του Παγουρίου και την άσφαλτο, μας τα έχει κάνει. Μπορεί να καθυστερεί λίγο γιατί υπάρχουν διαδικασίες.
Εκτός από Δήμαρχος όμως είναι και συγχωριανός μας. Και ο κύριος Νικολέτος και ο Στάθης Κωνσταντινίδης. Σας θερμοπαρακαλώ και τους δύο και όλοι οι Σύνεδροι, να το αφήσουμε. Ήταν μια άσχημη στιγμή, πέρασε και πάει. Εγώ έχω καθίσει για το Σύλλογο στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Μου ήταν πάρα πολύ άσχημο και αισθάνθηκα ντροπή και στο Λιδωρίκι και στην Άμφισσα που πήγα. Και επειδή οι δικηγόροι, συγνώμη κύριε Τσώρη, έχετε απόλυτο δίκιο για αυτό που είπατε 'γιατροί, δικηγόροι και το άλλο επάγγελμα', θέλουν κάτι τέτοιες στιγμές να εκμεταλλευτούν για να βγάλουν χρήματα, αφήστε το να το πάρει το νερό και να πάμε κάτω όλοι μαζί μετά το ψήφισμα, να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας και να πούμε "Πέρασε".
Δήμαρχε, σας ζητώ συγνώμη σαν Αλποχώρι που έγινε αυτό το πράγμα. Ήταν μια άτυχη στιγμή. Ο Στάθης ανακάλεσε και δεν το έκανε προσωπικά, ήταν για το χωριό του. Και σας παρακαλούμε, εσείς τώρα πρέπει να σεβαστείτε και όλους εμάς. Σας ζητά μια κυρία ένα συγνώμη, που σας παίρνει κάθε Δευτέρα και σας ξυπνάει. Εγώ σας παίρνω κάθε εβδομάδα. Το ψήφισμα και τελειώνουμε. Δήμαρχε, ευχαριστούμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Αφού ευχαριστήσω όλους, αφού ευχαριστήσω ιδιαιτέρως το Δήμαρχο της περιοχής μας, το Δήμαρχό μας, για το λιτό της πρωτολογίας του και το λιτό της δευτερολογίας του, σημαντικά προσόντα. Να ζητήσω κι εγώ από την μεριά μου, κύριε Δήμαρχε, ας ξεφύγουμε από τη θυμική κατάσταση αυτή. Ο Στάθης ήδη ζήτησε συγνώμη και ανακάλεσε. Πάμε στο ψήφισμα.
Εμείς, οι εκπρόσωποι των τοπικών διαμερισμάτων και των συλλόγων 17 χωριών της βορειοδυτικής Δωρίδας, που ανήκουν στους Δήμους Βαρδουσίων και Λιδωρικίου, πραγματοποιήσαμε σήμερα, 4 Αυγούστου 2007, το 12ο Αναπτυξιακό Πολιτιστικό μας Συνέδριο, στο Αλποχώρι.
Αφού λάβαμε υπόψη μας ότι αποτελούμε γεωγραφικό, πολιτιστικό και ιστορικό σύνολο, ομόφωνα αποφασίζουμε πως θα αγωνιστούμε, ζητώντας τη συνδρομή όλων των επιπέδων εξουσίας για τα παρακάτω:
Α. Αναπτυξιακά. Αξιοποίηση μελέτης μονοπατιών. Αναβάθμιση, ανάδειξη θέσης Πράτα Λάκκος. Ανάδειξη της κοιλάδας του Κόκκινου ποταμού, όπου διαπιστωμένα διαβιώνουν νυχτοπεταλούδες, με τη χάραξη μονοπατιών, την αύξηση του πληθυσμού και στόχο την ήπια τουριστική ανάπτυξη. Την προώθηση κατασκευής χιονοδρομικού κέντρου Βαρδουσίου, σύμφωνα με την αρχική μελέτη, κατά ενιαίο τρόπο και με συνδετήριο δρόμο από Αρτοτίνα.
Κατασκευή γέφυρας Στενού. Ύπαρξη αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την περιοχή και τους κατοίκους, από την εταιρία που θα δημιουργήσει το αιολικό πάρκο στο Ξεροβούνι. Αναβάθμιση υπηρεσιών του ΟΤΕ για δυνατότητα γρήγορης πρόσβασης στο διαδίκτυο. Ασφαλτόστρωση συνδετήριων δρόμων των χωριών από ένωση Διχωρίου-Δάφνου και του οικισμού Κλήματος.
Επισκευή κεντρικού οδικού άξονα φράγμα Μόρνου-Κροκυλείου και φράγμα Μόρνου-Κόκκινου-Πενταγιού-Αρτοτίνα. Χαρακτηρισμός οδικού άξονα Μπότζανι - Αγία Παρασκευή – Διάσελο – Θεοτόκο – Πράτα Λάκκος - Αρτοτίνα νομαρχιακού δρόμου. Διεύρυνση δυνατότητας ζεύξης Ιωνίας οδού με την κοιλάδα του Μόρνου. Θέσπιση από την πολιτεία (...) για παράταση παραμονής στα χωριά μας.
Αναβάθμιση υπηρεσιών Κέντρου Υγείας Λιδωρικίου και πλήρη λειτουργία της ιατρικής μονάδας στην Πενταγιού και στελέχωσή της με το απαραίτητο ιατρικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό. Ύπαρξη δημοτικής συγκοινωνίας. Τη γρήγορη εγκατάσταση δημιουργίας σφαγείων. Την προώθηση προγράμματος για τους παραδοσιακούς οικισμούς. Όσα στα προηγούμενα συνέδριά μας έχουμε απαιτήσει και αναδείξει και δεν αναφέρονται στα παραπάνω.
Β. Πολιτιστικά. Να συνεχίσει η Ομοσπονδία και οι Σύλλογοι το πολιτιστικό έργο της με προσπάθειες περαιτέρω ανάπτυξης. Να συνδράμουν οι αρχές τις προσπάθειες αυτές. Να θεσπίσει η Πολιτεία ενιαίο τρόπο χρηματοδότησης των συλλόγων και των ομοσπονδιών, ανάλογα με τη δράση τους. Να αναδειχθούν και να καταγραφούν επίσημα όλα τα μνημεία του τόπου μας, είτε αυτά αφορούν μοναστήρια, εκκλησίες, σχολεία, σπίτια, είτε νερόμυλους, κάστρα κλπ.
Να αναδειχθεί και ηλεκτροφωτιστεί το κάστρο του Καλίου. Να αναδειχθεί η μορφή της Μαρίας της Πενταγιώτισσας. Τέλος, ζητάμε τη βοήθεια των συμπατριωτών, για την όσο το δυνατό συχνότερη και μαζικότερη παρουσία τους στις διάφορες εκδηλώσεις συλλόγων και Ομοσπονδίας. Εγκρίνεται;

ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Κύριοι, ύστερα από δύο χρόνια, στο επόμενο χωριό. 7.30 η ώρα, η κυρία Τσακατούρα μας υπόσχεται ότι θα έχουμε ένα χορευτικό με το συγκρότημα της Άμφισσας. Θα χορέψει η κυρία Τσακατούρα και όλοι εμείς που θα μείνουμε εδώ και παρακαλώ να δηλώσετε στην κυρία Τσακατούρα, όλοι οι σύνεδροι που θα είστε εδώ.


ΛΗΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

******* 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.