2001 - Διχώρι (8ο)

Διχώρι, 4 & 5 Αυγούστου 2001

Η Εισήγηση Χαιρετισμός του Παρέδρου του Διχωρίου Δ. Κουτσόπουλου

...Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας
και κατ΄επέκταση το μικρό μας χωριό.

1)     Οδικό Δίκτυο

Το πρώτο και το πιο σημαντικό μας πρόβλημα είναι το σχεδόν ανύπαρκτο οδικό δίκτυο. Μια μικρή γεύση, αρκετά έντονη όπως πιστεύω, θα πήρατε όσοι τολμήσατε να προσπελάσετε τη διαδρομή από την ένωση Διχωρίου με τον οδικό άξονα Πενταγιούς –Αρτοτίνας, μέχρι το Χωριό ή όσοι είχατε την ατυχή έμπνευση να αναρριχηθείτε στον οδικό άξονα : παραλίμνιος – Δάφνος – Διχώρι.

Οι δρόμοι μας είναι κακής θερινής βατότητας και αδιάβατοι κατά τη χειμερινή περίοδο.

Ας  σημειωθεί ακόμη πως ο άξονας Λιδορικι –Δάφνος–Διχώρι-Αρτοτίνα είναι χαρακτηρισμένος Νομαρχιακός από το 1992! (Προεδρικό Διάταγμα .....).

Ο Νομός Φωκίδας έχει 92 χωριά –πρώην Κοινότητες - και από αυτά τα εννέα, μεταξύ αυτών και το Διχώρι, έχουν οριστικά ως φαίνεται εγκαταλειφθεί.

Μήπως όμως το οδικό δίκτυο του Νομού βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση ;

Αν εξαιρέσει κανείς τον παραλιακό δρόμο και δυο τρεις ακόμη Εθνικούς, οι υπόλοιποι, ακόμη και αυτοί που πρόσφατα κατασκευάστηκαν, έχουν εγκαταλειφθεί χωρίς διαγραμμίσεις, χωρίς σήμανση, με πλήθος από λακκούβες και νεροφαγώματα, και είναι άκρως επικίνδυνοι για την ασφάλεια των οχημάτων και την ακεραιότητα των επιβαινόντων. Όταν θα αποχωρήσετε μετρήστε τις πινακίδες σήμανσης, τις διαγραμμίσεις και τα κατεστραμμένα τμήματα του οδοστρώματος στον άξονα Αρτοτίνας – φράγματος, μετρήστε επίσης τις καθιζήσεις του οδοστρώματος και τους σωρούς των λίθων στο οδόστρωμα, στον άξονα Λιδορικίου-Φράγματος- Ναυπάκτου, μετρήστε τις διαγραμμίσεις και τις πινακίδες σήμανσης στον άξονα – Λιδορικίου – Πεντάπολης – Πεντεορίων- Γαλαξιδίου κλπ.

Με τέτοιας ποιότητας οδικό δίκτυο η ανάπτυξη στη ΒΔ Δωρίδα  είναι άπιαστο όνειρο.

2) Γεωργική Παραγωγή- Κτηνοτροφίαν *

Γεωργική Παραγωγή στον τόπο μας δεν υπάρχει, αξιόλογη μάλιστα δεν υπήρξε ούτε στο παρελθόν και η πραγματική Κτηνοτροφία είναι ελάχιστη. Γιατί υπάρχουν και οι καιροσκόποι, αυτοί που εμφανί-ζονται στα λιβάδια τους θερινούς μήνες και εγκαταλείπουν τα κοπάδια χωρίς φύλαξη. Αυτή η κτηνοτροφία αφού εκμεταλλευτεί άγρια τους φυσικούς πόρους  όχι μόνο δεν προσφέρει στην οικονομία της περιοχής αλλά καταστρέφει και το περιβάλλον αντί ελαχίστου τιμήματος.  

Σε ότι αφορά τη Γεωργική Παραγωγή θέτω προς συζήτηση, αν το κρίνετε σκόπιμο, μια νέα τάση εκμετάλλευσης της γης κατάλληλη όπως πιστεύω για την περιοχή μας.

Συνοπτικά αναφέρω τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας μεθόδου :
         Α) όχι Όργωμα
         Β) όχι Λίπασμα
         Γ) όχι Βοτάνισμα
         Δ) όχι Πότισμα
         Ε) όχι Ράντισμα

    Ο Γεωργός σπέρνει κατάλληλα προετοιμασμένους σπόρους τη σωστή εποχή και συλλέγει τον καρπό μόνο!

Η μέθοδος στηρίζεται στην Ανατολική φιλοσοφία της αγάπης του φυσικού περιβάλλοντος,  και ανήκει στον Ιάπωνα Γεωπόνο Foukouoka. Εφαρμόζεται με επιτυχία στην Κίνα όπου καλλιεργούνται χιλιάδες στρέμματα, στην Ινδονησία, στην Νότιο Αμερική, στην Ισπανία, στην Τυνησία, στην Ιταλία και αλλού.

Στην Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια η μέθοδος εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στην Έδεσσα την Κρήτη την Εύβοια και τη Θράκη. Το πείραμα ξεκίνησε στην Έδεσσα. Ένα μεγάλο κτήμα (100 στρέμματα) παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στο Δήμο της Έδεσσας. Ο Δήμος με τη σειρά του το παραχώρησε στους Έλληνες ΄ιεραπόστολους΄ της ιδέας. Αποτέλεσμα: Η μέση στρεμματική απόδοση του κτήματος για κάθε καλλιεργήσιμο είδος, είναι μεγαλύτερη αυτής της συμβατικής καλλιέργειας. Αγρότες της Έδεσσας που εφαρμόζουν τη μέθοδο αυτή έχουν ετήσιο εισόδημα 10,000,000 δρχ από μικρά κτήματα ολίγων στρεμμάτων. Μήπως με τη μέθοδο αυτή θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε την εγκαταλειμμένη γη της Περιοχής μας ;

Η μέθοδος δέχεται λυσσαλέα επίθεση από τους καρεκλοκένταυρους του Υπουργείου Γεωργίας, την Αγροτική Τράπεζα, και τις εταιρείες λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων. Ίσως αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να προσεχθεί.
Συμπληρωματικά σας αναφέρω ότι η ΕΤ3 έχει αφιερώσει 2 ωριαίες εκπομπές για την προβολή της μεθόδου.

3) Φυσικό περιβάλλον – Άγρια Ζωή

Το φυσικό περιβάλλον σε παγκόσμια κλίμακα καταστρέφεται,αυτό είναι γνωστό όπως και η επερχόμενη ερήμωση της Γης εξ αιτίας της αδιαφορίας των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και της λαίλαπας της παγκοσμιοποίησης. Μήπως μπορούμε σε τοπική τουλάχιστο κλίμακα να περισώσουμε ότι απομένει μιας και η πατρίδα μας είναι από τις πρώτες χώρες, που τα προσεχή είκοσι με τριάντα χρόνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα αντιμετωπίσει την απειλή της ερήμωσης ;

Μήπως θα πρέπει να απαιτήσουμε από την πολιτεία την απαγόρευση της χρήσης τοξικών φυτοφαρμάκων στην περιοχή μας. Μήπως πρέπει να απαιτήσουμε από την πολιτεία την απαγόρευση του κυνηγίου στην περιοχή μας ;. Είναι πανδήμως γνωστό ότι οι ορδές των κυνηγών που επελαύνουν κάθε χρόνο αφανίζουν χωρίς οίκτο κάθε μορφή άγριας ζωής. Ευσυνείδητοι κυνηγοί δεν υπάρχουν. Στο στόχαστρο τους βρίσκεται χωρίς εξαίρεση κάθε τι που κινείται. Έτσι εξαφανίστηκαν από τα δάση και τα βουνά μας, αετοί, γεράκια, γύπες, ελάφια, ζαρκάδια, αλεπούδες και πετροπέρδικες. Οι πάντες γνωρίζουν πως το κυνήγι τη νύχτα με τους φανούς των αυτοκινήτων, απαγορεύεται, στην περιοχή μας όμως είναι κοινή πρακτική!.

Μήπως πρέπει να απαιτήσουμε να θεωρηθεί η περιοχή μας Καταφύγιο της Άγριας Ζωής ;

4) Πολιτισμός

Κατά τον Εμφύλιο και τα χρόνια που ακολούθησαν η περιοχή μας ερημώθηκε από την εσωτερική κυρίως μετανάστευση. Οι άνθρωποι έφυγαν και τα σχολεία έκλεισαν. Σήμερα μέσα στα πλαίσια της κακώς εννοούμενης οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, τα σχολεία μετατρέπονται σε Ξενώνες για τον Τουρισμό ! Όχι πως δεν είναι αναγκαία η Τουριστική Ανάπτυξη. Ξενώνες και μεγαλύτερες Ξενοδοχειακές μονάδες ίσως να χρειαστούν στο μέλλον. Κακό είναι όμως να χαιρόμαστε  που με κάποια δάνεια που είναι αναγκαία, μετατρέπουμε τα λίκνα του πολιτισμού μας σε κοιτώνες τουριστικής εκμετάλλευσης. Η Κωστάρτσα το μικρό μας χωριό στο σημείο αυτό διαφοροποιήθηκε. Ίσως επειδή το Σχολείο μας καταστράφηκε, ίσως επειδή επεκράτησε μια άλλη φιλοσοφία. Με την αγάπη και την συνδρομή των συγχωριανών μας και της πολιτείας, χτίστηκε για τα παιδιά μας, τους συμπατριώτες μας που δεν έχουν σπίτι στο χωριό, αλλά και τους φίλους μας που αγαπούν τον τόπο μας, ένα Πολιτιστικό Κέντρο. Μήπως το παράδειγμα αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Μήπως τα σχολεία, όσα τουλάχιστον έχουν μείνει όρθια, πρέπει να μετατρέπονται σε μικρές εστίες πολιτισμού και όχι σε Ξενώνες για τουριστική εκμετάλλευση;

Τελειώνoτας επιτρέψτε μου να ζητήσω από τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας της οποίας σήμερα κηρύσσουμε την έναρξη του 8ου Συνεδρίου της, να κάμει τον απολογισμό του μέχρι σήμερα έργου της, γιατί κοινή είναι η εντύπωση και σας τη μεταφέρω, πως έργο δεν έγινε, και καμία από τις τόσες αποφάσεις που κατά καιρούς έχουν ληφθεί ουδέποτε υλοποιήθηκε. !

Να ζητήσω ακόμη από τους Βουλευτές μας και τους Εκπροσώπους των Κομμάτων της περιοχής μας που σήμερα  μας τιμούν με την παρουσία τους, αυτά που πρόχειρα θα σημειώσουν στο πίσω μέρος του πακέτου των τσιγάρων τους, να τα κρατήσουν και στο μυαλό τους και να μη πετάξουν το πακέτο στο δρόμο φεύγοντας γιατί μπορεί να το βρούμε!.
Με   τη Ρουμελιώτικη συνείδηση που τους διακρίνει να μεταφέρουν τα δίκαια αιτήματά μας εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις και να επιμένουν για την επίλυσή τους !.   


Από την Εφημερίδα ΤΟ ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ ΑΦ84 Ιουλ-Αυγ-Σεπ 2001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.