Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Τι είναι το ψιμοτύρι

Το ψιμοτύρι είναι τυροκομικό προιόν το οποίο παρασκευάζεται από τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας στο τέλος της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου (καλοκαίρι) και αφού έχει σταματήσει η παραγωγή φέτας, εξ ου και το όνομά του (όψιμο τυρί), δηλαδή τυρί που έγινε αργά. Κατ' αυτή τη περίοδο, επειδή το γάλα είναι λίγο για παρασκευή φέτας, οι κτηνοτρόφοι το κάνουν γιαούρτι και αφού το στραγγίσουν, προσθέτουν τριμμένη φέτα και αλάτι. Με την θερμοκρασία της εποχής (ζέστη), γίνεται η ζύμωση και έτσι παίρνουμε το τελικό προιόν, το ψιμοτύρι. Ενα γευστικότατο πριόν γάλακτος, που στα σύγχρονα τυροκομεία μπορεί ποιά να παράγεται και σε άλλες εποχές του χρόνου.


Η παραγωγή του σε κιλά στην περιοχή μας δεν μπορεί να προσδιοριστεί, πάντως είναι σχετικά μικρή σε σχέση με την παραγωγή φέτας που είναι το κύριο τυροκομικό προιόν της περιχής μας.

Το ψιμοτύρι είναι λοιπόν ένα τοπικό τυροκομικό προιόν και δεν είναι ευρέως γνωστό έξω από την Φωκίδα. Προσπαθούμε λοιπόν να το κάνουμε γνωστό ευρύτερα  μέσω  αυτής της ιστοσελίδας αλλά και διοργανώνοντας κάθε χρόνο τη γιορτή του Ψιμοτυριού τον μήνα Αύγουστο στο Καραούλι Λευκαδιτίου. Υπάρχουν πολλά προιόντα σε άλλες κτηνοτροφικές περιοχές της Ελλάδος που έχουν γίνει γνωστά στο πανελλήνιο μέσα από την σωστή ενεργοποίηση της επικοινωνίας και του μάρκετινγκ.Αυτά είναι πχ το τσαλαφούτι στην Ηπειρο,το κατίκι στον Δομοκό, η κοπανιστή, το γαλοτύρι κ.α.

Συζητόντας με τον συμπατριώτη μας Αποστόλη Νικ.Κρικέλα ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Γιάννη διατηρούν γαλακτοκομική και τυροκομική μονάδα στο Λιδωρίκι για τίς δυνατότητες εμπορικής αξιοποίησης του ψιμοτυριού πέρα από τα στενά όρια της Φωκίδας, μας επεσήμανε οτι η μικρή παραγόμενη ποσότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (ιδιαίτερα το ζήτημα της συνεχούς ζύμωσης που υφίσταται το προιόν και εξ αυτής η ανάγκη να ανοίγεται πολύ συχνά ο τενεκές που είναι αποθηκευμένο για να ανακατώνεται και έτσι να εκτονώνεται η πίεση) δυσκολεύουν της εμπορικότητά του ευρέως και ιδιαίτερα στις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ - μάρκετ.

Εμείς πάντως , σαν σύλλογος , θα συνεχίσουμε να προωθούμε την αναγνωρισιμότητα του προιόντος της περιοχής μας και ίσως κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον η τεχνολογική πρόοδος επιτρέψει την σωστή συσκευασία και διάθεση του ψιμοτυριού σε τόπους έξω από την Φωκίδα.

Σχετικές αναρτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.