Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Παίρνει ανταποδοτικά και πληρώνει το χρέος στην ΕΥΔΑΠ ο δήμος Δελφών

Η Τρίτη, 27η Μαρτίου του 2018 ήταν μία πολύ καλή ημέρα για το δήμο Δελφών, καθώς προέκυψε για πρώτη φορά σημαντική αχτίδα ώστε η πολιτεία να αναλάβει την υποχρέωση ανταπόδοσης για τα νερά που φεύγουν από την περιοχή, υδρεύοντας ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας. Με αφορμή τη γνωστή πλέον δέσμευση των λογαριασμών τού δήμου από την ΕΥΔΑΠ για το χρέος του προς αυτή, ύψους περίπου 3,5 εκατ. ευρώ, οι εμπλεκόμενοι φορείς κάθισαν στο ίδιο τραπέζι βρίσκοντας μάλιστα κοινή συνισταμένη. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο δήμος θα πληρώσει το χρέος με κάποιο διακανονισμό, όμως από την άλλη θα πάρει την έγγραφη δέσμευση της πολιτείας πως από εδώ και στο εξής θα έχει πρόσβαση σε έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Ικανοποίηση Κωστοπαναγιώτου
Οι πρώτες πληροφορίες για την έκβαση της συνάντησης που έγινε στο υπουργείο (στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιωτόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κατσαγούνος, ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Παγίων κ. Κοροβέσης, με τους συνεργάτες τους και ο κ. Κοτσώνης Γενικός Διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών), ήρθε από τον βουλευτή Φωκίδας, ο οποίος με ανακοίνωσή του σημείωνε:
«Σήμερα, Τρίτη 27 Μαρτίου, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή ν. Φωκίδας Ηλία Κωστοπαναγιώτου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Δέδε, με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με το χρέος του Δήμου Δελφών προς την ΕΥΔΑΠ Παγίων.
Η συζήτηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό και συναινετικό κλίμα, που δείχνει να διαμορφώνει μια οριστική διέξοδο επωφελή συνολικά για την τοπική κοινωνία.
Ορίστηκαν εκπρόσωποι όλων των μερών, οι οποίοι θα επεξεργαστούν τις επιμέρους προτάσεις σε κοινό πλαίσιο συναντίληψης έως και την Μ.Τρίτη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η καταληκτική συνάντηση.
Μετά από δεκαετίες διεκδικήσεων για αναγνώριση του ρόλου του νομού μας στο υδατικό δυναμικό της χώρας, για πρώτη φορά διαφαίνεται, όχι μόνο η βούληση και η μέριμνα για αντιμετώπιση και οριστική επίλυση των χρόνιων εκκρεμών ζητημάτων, αλλά και η αναπτυξιακή προοπτική που αυτά μπορούν να προσδώσουν στη Φωκίδα».

Σε εξέλιξη οι τεχνικές συζητήσεις
Τα παραπάνω δεν άργησε να επιβεβαιωθούν από το σύνολο των εμπλεκομένων, με τις επόμενες ημέρες, και αυτές που ακόμα διανύουμε, να είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών- στοιχείων, για το πώς θα καταλήξει το σύνολο των πλευρών σε μία κοινή νομική πλέον συμφωνία.

Παίρνοντας τα πράγματα με σειρά θα πρέπει να πούμε καταρχάς πως ο δήμος Δελφών αναλαμβάνει την υποχρέωση να πληρώσει το χρέος απέναντι στην ΕΥΔΑΠ Παγίων. Το πώς θα γίνει αυτό δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, όμως είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει, όπως άλλωστε έδειχνε το κλίμα εδώ και πολύ καιρό. Στο δήμο κινούνται προς την κατεύθυνση μίας συμφωνίας που να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο βολική γι’ αυτόν, αφήνοντας όμως πλέον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το σύνθημα «δεν πληρώνω».

Τη Μεγάλη Τρίτη νέα συνάντηση
Το δικό του πίσω βήμα βέβαια ήρθε μετά από την ανάληψη από πλευράς πολιτείας, για πρώτη φορά, της υποχρέωσης ανταπόδοσης για το νερό που η περιοχή προσφέρει. Πρόκειται μάλιστα για πολιτική δέσμευση των ανθρώπων του υπουργείου Υποδομών πως αυτό θα γίνει άμεσα, τόσο μάλιστα που την ερχόμενη Μεγάλη Τρίτη είναι πιθανό να υπογραφεί και ένα πρώτο προσύμφωνο. Το ραντεβού στο υπουργείο είναι προκαθορισμένο και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η συζήτηση ώστε το θέμα να αποκτήσει εκτός από πολιτική και νομική διάσταση. Στην ουσία μιλάμε για τη συμμετοχή τεσσάρων πλευρών στην υπογραφή της συμφωνίας μιας εκτός του δήμου, ρόλο πλέον έχει και η ΔΕΥΑΔ, ενώ από την άλλη πλευρά θα βρίσκονται υπουργείο και ΕΥΔΑΠ.

Υπογραφή και άρση της δέσμευσης
Η υπογραφή μίας πρώτης συμφωνίας την ερχόμενη Τρίτη θα πρέπει να σηματοδοτήσει και την άρση της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών του δήμου, και αυτό η δημοτική αρχή το έχει θέσει αρκετά ψηλά ώστε να επανέλθει στην κανονικότητα. Αν όλα πάνε καλά, πράγμα αρκετά πιθανό, τότε θα μιλάμε για την ύπαρξη πλέον υπογραφών, που θα συνεπάγονται μία διαρκή υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στην περιοχή να εκτελεί έργα που έχουν σχέση με τους τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης. «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική στιγμή για το δήμο μας, αλλά και για άλλους δήμους που εγείρουν αξιώσεις», σημείωσε σε δηλώσεις του στην Εν Δελφοίς ο δήμαρχος Αθ. Παναγιωτόπουλος, αναμένοντας και αυτός το αίσιο τέλος των συζητήσεων που είναι σε εξέλιξη και που θα οδηγήσουν στην επίλυση του προβλήματος που πρόσφατα προέκυψε, αλλά πολύ περισσότερο και στην άρση μίας χρόνιας αδικίας απέναντι στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.