Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Γυμνάσιο Λιδωρικίου, η ιστορία του

Σήμερα στεγάζονται σ' αυτό το Γυμνάσιο και το Ενιαίο Λύκειο Λιδορικίου. Διαθέτει 6 σχολικές αίθουσες (μία για κάθε τάξη), βοηθητικές αίθουσες, ευρύχωρη αίθουσα εκδηλώσεων, αίθουσα Πληροφορικής, εργαστήριο Φυσικής και κλειστό Γυμναστήριο. Στο προαύλιο υπάρχουν ανοικτά γήπεδα μπάσκετ και βόλλευ.





Από φωτογραφικές πηγές υπολογίζουμε ότι λειτουργούσε στο συγκεκριμένο χώρο από την έναρξη της σχολικής χρονιάς του ’46, μετά την επιστροφή του από το Μαλανδρίνο όπου είχε εγκατασταθεί λόγω της καταστροφής του Λιδορικίου από τους Γερμανούς κατά την διάρκεια της κατοχής, και μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς 1959-1960.


1955 - το κτήριο στο ξεκίνημά του
1957 - το κτήριο υπό κατασκευή
1959 - οι εργασίες ολοκληρώθηκαν

 Η χρονιά αυτή πρέπει να θεωρείται η αφετηρία λειτουργίας του στο γνώριμο κτίριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως θεσμός της μέσης εκπαίδευσης με την μορφή του «Σχολαρχείου» εμφανίζεται γύρω στα 1913.  

 Το σημερινό κτήριο κτίσθηκε με πρωτοβουλία Λιδορικιωτών και με χρήματα που συγκεντρώθηκαν με έρανο, στον οποίο κυρίως συνεισέφεραν οι μετανάστες Δωριείς της Αμερικής με συντονιστή της προσπάθειας τον Σταύρο Κάντζιο και πολλούς άλλους δωρητές με μεγαλύτερη ή μικρότερη οικονομική επιφάνεια. Η διαδικασία φαίνεται να ξεκινάει το 1953 και μετά από μεγάλες δυσκολίες και σκληρές προσπάθειες το κτίριο κατάφερε να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει υποδεχόμενο τους μαθητές του το φθινόπωρο του 1959 μέχρι και σήμερα και ελπίζουμε για πολύ καιρό ακόμα. Περάσανε πολλά χρόνια μεγάλης ακμής όταν το σχολείο φιλοξενούσε μέχρι και 750 μαθητές. Σήμερα λόγω της αστυφιλίας και του διαφορετικού κοινωνικού ιστού φοιτούν στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο περίπου 80 μαθητές, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών από γειτονικά χωριά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.