Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Ο Υπερκαλλικράτης σβήνει από τον πολιτικό χάρτη τις Δημοτικές Ενότητες Δωρίδας (και όχι μόνον)

 Θυμάστε ότι υπάρχουν Δημοτικές Κοινότητες στο Ευπάλιο, στα Βαρδούσια, σε Τολοφώνα και στο Λιδωρίκιι; ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ! Θυμάστε που στις Δημοτικές Εκλογές εκλέξατε Συμβούλους για τις αντίστοιχες Δημοτικές Ενότητες; Αιρετούς δηλαδή από τον λαό εκπροσώπους που εκτελούν ουσιαστικά χρέη αντιδημάρχου για κάθε γεωγραφική περιοχή; ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ!


 Μετά από μακρά κυοφορία, η Επιτροπή για την αναθεώρηση του Καλλικράτη εξέδωσε, στις αρχές Μαρτίου, την πολυσέλιδη έκθεσή της. Μόνο που αυτή δεν είναι έκθεση για την αναθεώρηση του Καλλικράτη, αλλά για την δημιουργία του ΥΠΕΡΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Επιτροπή προέβη σε πολλές «σοφές» προτάσεις, που ουσιαστικά καταργούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση,  αλλά απέστρεψε μετά μεγίστης απέχθειας το βλέμμα από το αίτημα των περισσότερων επαρχιακών πόλεων και των χωριών της Ελλάδας για την ανάκτηση της αυτοδιοίκησής τους (αυτό που πολλοί ονομάζουν πονηρούτσικα «χωροταξικό θέμα»),  αντιμετωπίζοντάς το ως «τοπικιστικό» και κατά την εξέτασή του, απεφάνθη με δύο λέξεις: «Φτου κακά!
Στην πρεμούρα της η Επιτροπή να γιγαντώσει το καλλικρατικό εξάμβλωμα και να δημιουργήσει «ενιαία δημοτική συνείδηση» στους δημότες των αλλοπρόσαλλων Δήμων – τεράτων, προβαίνει παράλληλα σε εξάλειψη των εξής «άκρως τοπικιστικών και αναχρονιστικών» θεσμών:



α) Προτείνει την πλήρη κατάργηση των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων. Αυτών των Οργανισμών, δηλαδή, που για 150 χρόνια, ως Δήμοι ή Κοινότητες, εξέφραζαν πολιτικά και πολιτισμικά κάθε πόλη, κάθε χωριό της Ελλάδας.
β) Στερεί από τις Δημοτικές Ενότητες την δυνατότητα να αναδεικνύουν δικούς τους δημοτικούς συμβούλους, με την κατάργηση της ξεχωριστής σταυροδοσίας ενώ,
γ) Η μπάλα παίρνει και τον «χωρικό» Αντιπεριφερειάρχη και, ακόμα και αυτόν, τον κατακαημένο τον διοριζόμενο «χωρικό» Αντιδήμαρχο.
Ενιαία δημοτική συνείδηση λοιπόν όλοι στη Δωρίδα, με μια ενιαία και αδιαίρετη πρωτεύουσα, με μια ενιαία και αδιαίρετη Δημοτική Αρχή, που μάλιστα -σύμφωνα με το νέο συριζικής κοπής εξάμβλωμα - θα διορίζει εκτελεστικούς γραμματείς και επιτροπές από την κεντρική κυβέρνηση (δήθεν για να παταχθούν οι πελατειακές σχέσεις!!!!). Ενιαία συνείδηση η ορεινή με την παραθαλάσσια Δωρίδα, λες και έχουν τα ίδια προβλήματα, λες και αντιμετωπίζουν τις ίδιες αγωνίες, που οι μεν δεν έχουν δρόμο να φτάσουν στην πρωτεύουσα και οι δε δεν ξέρουν καν που πέφτει αυτή... 

Και τι γίνονται λοιπόν οι μικρότερες αυτές περιοχές που είχαν μέχρι σήμερα τη σιγουριά ότι έχουν μια ισχνή έστω πολιτική φωνή; Σβήνονται κυριολεκτικά από τον πολιτικό χάρτη και μετατρέπονται αργά και βασανιστικά σε γεωγραφικές ενότητες και μόνο... Και μη ας μη γελιόμαστε συν-δημότες. Δεν είναι το πρόβλημα στην απλή αναλογική που φέρνουν οι προτάσεις της Επιτροπής (και ήταν το βασικό σημείο αντιπαράθεσης με την ΚΕΔΕ, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε συνεδρίαση των ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, όπως ανέφερε ο Γ. Πατούλης)... Το θέμα είναι ότι όσο οι περιοχές μας γίνονται β' κατηγορίας, όσο υπάγονται και υποτάσσονται στην καλλικρατική πολιτική, που θέλει τις τοπικές κοινωνίες έρμαια όλο και μεγαλύτερων και απρόσωπων "Μητροπολιτικών Δήμων", τόσο κανένα έργο πραγματικής προόδου δεν πρόκειται να γίνει. Τα ΕΣΠΑ θα κυνηγάμε χρόνια, οι ημι-αστικές πρωτεύουσες των Δήμων θα τα παίρνουν και οι υπόλοιποι στον Καιάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.