Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Κουρουμπλής: Aντισταθμιστικό όφελος προς Ναυπακτία και Δωρίδα από ΕΥΔΑΠ

"Η ολοκλήρωση της κατασκευής των οδικών αξόνων της Ολυμπίας και της Ιονίας οδού, θα ανοίξουν τον πραγματικό δρόμο της ανάπτυξης για την Δυτική Ελλάδα", ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Πάτρα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Απόστολο Κατσιφάρα. Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών θα μπει ένα τέλος από την ΕΥΔΑΠ, ως αντισταθμιστικό όφελος προς τους δήμους Ναυπακτίας και Δωρίδος, για το νερό που παίρνει η εταιρεία από τους ποταμούς Εύηνο και Μόρνο, με σκοπό την υδροδότηση της Αθήνας.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Κουρουμπλής, "πλουτοπαραγωγικές πηγές που ενισχύουν την εθνική οικονομία, πρέπει να έχουν αντισταθμιστικά οφέλη" και πρόσθεσε: "Η Αιτωλοακαρνανία και η Φωκίδα ξεδιψάνε την Αθήνα και καλώς την ξεδιψάνε. Όμως, όλα αυτά τα χρόνια η ΕΥΔΑΠ δεν έδωσε ούτε ένα απορριμματοφόρο στους δύο αυτούς δήμους. Έτσι στο πολυνομοσχέδιο που προωθούμε, θα υπάρχει διάταξη, όπου θα υπάρχει ένα τέλος, από υποχρέωση της ΕΥΔΑΠ, προς τους δύο δήμους. Ως εκ τούτου, αυτή η εκκρεμότητα μπαίνει σε μία σειρά". Σχετικά με τα έργα της Ολυμπίας Οδού και της Ιονίας Οδού, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε, ότι "η ολοκλήρωσή τους θα δώσει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας, που ενώ διαθέτει μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές, παραμένει μια περιοχή με μεγάλες δυσκολίες, φτώχεια και ανεργία".
Όσον αφορά το έργο της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου, ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι είναι ένα έργο βασανισμένο, τονίζοντας πως δεν υπάρχει ανησυχία για καθυστέρηση. Όπως ανέφερε "οι άλλοι πέντε διαγωνισμοί που υπολείπονται, θα έχουν προχωρήσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες με τον νέο νόμο και έτσι διασφαλίζεται με κάθε τρόπο η υλοποίηση του έργου". Σχετικά με το οδικό έργο της Αμβρακίας στην Αιτωλοακαρνανία, ο υπουργός Εσωτερικών είπε, ότι "θα πάρω πρωτοβουλία, ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών στην Αθήνα".
Επίσης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, τονίζοντας ότι "δεσμευόμαστε να υπάρξει συνεργασία με την περιφέρεια, ώστε να πιέσουμε το αρμόδιο υπουργείο, διότι δεν είναι δυνατόν να μην συνδεθεί το Αγρίνιο, με τον μεγάλο αυτό οδικό άξονα". Μιλώντας για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ότι "θα δει πλέον άλλες μέρες με την επαναθεσμοποίηση που επιχειρούμε".
Όπως εξήγησε, "πρόκειται για μία ριζική και ριζοσπαστική αλλαγή στην έννοια της αποκέντρωσης, ώστε να δοθούν με αποτελεσματικό τρόπο οι δυνατότητες στις περιφέρειες να παίξουν το σημαντικό αναπτυξιακό τους ρόλο". Μάλιστα, όπως ανέφερε, "μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε ψηφίσει το νέο νομοσχέδιο", τονίζοντας, ότι "για πρώτη φορά αυτό το εγχείρημα της επαναθεσμοποίησης γίνεται με τη συμμετοχή της κεντρικής ένωσης δήμων, της ένωσης περιφερειών και των εργαζομένων".
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, έθεσε στον υπουργό Εσωτερικών τα ζητήματα με τα έργα των μεγάλων οδικών αξόνων, της Αμβρακίας, της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια οδό, καθώς και των οδών Πατρών - Τρίπολης και Αρχαίας Ολυμπίας - Τρίπολης. Επίσης, ανέφερε ότι "ζητήσαμε την συμπαράσταση του υπουργού στην μεγάλη πρωτοβουλία για την έλευση φυσικού αερίου". Ακόμη πρόσθεσε, ότι "συζητήσαμε ζητήματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση ως θεσμό, την έλλειψη προσωπικού που είναι ένα μεγάλο θέμα, καθώς και την ολοκλήρωση του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων".
Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης τόνισε, ότι "ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι συμπαραστάτης μας στη δύσκολη πορεία και έχουμε πλήρη επίγνωση, ότι η χώρα είναι σε μια δύσκολη περίοδο". Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι "έχουμε και μια ευθύνη, να κρατήσουμε δηλαδή όρθια την περιφέρεια να ελπίζει, να δημιουργεί, να στηρίζει τους πολίτες, ώστε να φέρει ένα πλαίσιο, όπου θα υπάρχει παραγωγική ανασυγκρότηση, στήριξη της επιχειρηματικότητας και βελτίωση των όρων διαβίωσης των πολιτών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.