Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Η διαβούλευση για το κόστος υπηρεσιών ύδατος

Με διαδικασία express ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτέμβρη η "δημόσια διαβούλευση" του Υπ. Περιβάλλοντος αναφορικά με την έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος. Στην σχετική υπουργική Απόφαση για την οποία καλείται η δημόσια διαβούλευση υπάρχουν πολλά ανησυχητικά σημεία που αφορούν το μέλλον και την τιμολόγηση των ελληνικών νερών.
Το ενδιαφέρον για την υπουργική απόφαση είναι ιδιαίτερο στη Δωρίδα, αφού μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται «η ρύθμιση του περιβαλλοντικού κόστους και του κόστους πόρου ως εγγύηση της βιώσιμης χρήσης των υδατικών πόρων»
Γραπτές προτάσεις, για ανταποδοτικά τέλη κλπ στην διαβούλευση υποβλήθηκαν μόνον από την πρώην βουλευτή Φωκίδας κα Αφροδίτη Παπαθανάση. Ο Δήμος Δωρίδας, σύμφωνα με τον ίδιο τον Δήμαρχο κ. Γ. Καπεντζώνη «δεν άνοιξε και αυτήν την πόρτα, καθώς το θέμα του αιτήματος των αντισταθμιστικών του Μόρνου, βρίσκεται σε προχωρημένο σημείο συνομιλιών με το υπ. Εσωτερικών, στην υπουργική απόφαση που αναμένεται για τα οικονομικά των Δήμων». Σύμφωνα με συνεργάτες του βουλευτή κ Η. Κωστοπαναγιώτου, ο βουλευτής είχε γνώση της διαδικασίας και παρενέβην σε αυτή μόνον προφορικά.
 Η ΚΥΑ που τέθηκε σε διαβούλευση με θέμα «Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του», θεσπίζει τους γενικούς κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος. Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία ‘Σώστε το Νερό’, υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους των περιοχών, στις οποίες υπάρχουν φυσικές πηγές, όπως η Δωρίδα καθώς στην ΥΑ ενσωματώνεται η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/60/ΕΚ, στην οποία ορίζεται επακριβώς πως "τα κράτη οφείλουν να συνυπολογίζουν το Χρηματοοικονομικό, το Περιβαλλοντικό και το Κόστος Πόρου". Εάν τίθεται εν αφβιβόλο εάν μία περιοχή όπως η Δωρίδα θα μπορεί να διακδικήσει ανατισταθμιστικά οφέλη για την χρήση των νερών της ή οι κάτοικοι θα καλούνται να πληρώσουν και από πάνω για το έργο της υπηρεσίας παροχής ύδατος.

 Περισσότερες πληροφορίες: http://dorisradical.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.