Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Μοναδικές φωτογραφίες από το θρυλικό σπήλαιο του Ξεροβουνίου

Δημοσιεύουμε σήμερα ένα σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο από τον Κάρκαρο του Ξηροβουνίου, το θρυλικό σπήλαιο όπου βρέθηκε η σωρός του αδερφού της Μαρίας Πενταγιώτισσας, Θανάση μετά το πολύκροτο φονικό που έγινε από τον στενό του φίλο και εραστή της Μαρίας, Τουρκάκη.

Τις φωτογραφίες, τις παραχώρησε ο Κώστας Ζέκιος από την Πενταγιού! Ο Κώστας τις φύλαγε πολλά χρόνια, από τότε που ομάδα, με συμμετοχή ξένων ειδικών γιά σπήλαια, έφθασε στην Πενταγιού, καί του ζήτησαν βοήθεια γιά να φθάσουν στο θρυλικό σπήλαιο!!




Τέλος ο Ιωάν.Πετρόχειλος, στον πρώτο τόμο του " Δελτίου Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας " (1951), ανέφερε σχετικά με το συγκεκριμένο σπήλαιο (σελ.88-89):

ΚΑΡΚΑΡΟ ΞΕΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΠΕΝΤΑΓΙΩΝ"
Ονομάζεται και κάρκαρο της Μαρίας της Πενταγιώτισσας, επειδή εις  αυτό ερίφθη ο δολοφονηθείς αδελφός της. Ευρίσκεται εις το μέσον αριστεράς πλαγιάς ρεματιάς εις υψόμετρον 1420μ. Άνωθεν αυτού υπάρχει δάσος ελάτων. Αποτελείται κυρίως από ένα επίμηκες κοίλωμα ολικού βάθους 25μ., του οποίου το βαθύτερον μέρος είναι κλεισμένον με όγκον πετρών. Έχει ελαχίστην σταλακτιτικήν ύλην τοίχων και αργιλώδη ύλην επ' αυτών. Εσχηματίσθη από διάβρωσιν μιας σχισμής του πλακώδους ασβεστολίθου καθέτου προς τας στρώσεις, όταν άλλοτε η κοίτη της προς δυσμάς ρεματιάς διήρχετο πλησίον του και της εχρησίμευε ως καταβόθρα. Τώρα είναι κοίλωμα μετά βροχάς υγρόν και νεκρόν. Η κλίσις των στρώσεων του πετρώματος, εντός του οποίου είναι σχηματισμένον, είναι προς ανατολάς. Εξερευνήθη υπό του γράφοντος με την βοήθειαν του προέδρου της κοινότητος Πενταγιών κ. Παπαγεωργίου.


Το ανωτέρω απόσπασμα περιλαμβάνεται στο άρθρο του Κώστα Καψάλη με τίτλο "Τα Σπήλαια της Δωρίδας"' που αναδημοσιεύσαμε εδώ.

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.