Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Οι …άγριοι άνθρωποι των Βουνών, στην Βουλή

Για ένα τμήμα του ελληνικού πληθυσμού που …. «είναι αλλού» μίλησε στις 9-03-2016 στην υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου αναφερόμενους στους κατοίκους των δασικών και ορεινών όγκων της Ελλάδας.




Αναφέρθηκε με ιδιαίτερα μελανά χρώματα στις προοπτικές αυτών των περιοχών τονίζοντας ότι είναι θέμα χρόνου η ερήμωσή τους εάν δεν ληφθούν μέτρα ανάπτυξης. Μάλιστα τόνισε πως – παρότι βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας- η επιτροπή μπορεί να έχει σημαντική συνεισφορά σε αυτή την κατεύθυνση.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ό Ευάγγελος Αποστόλου «οι άγριες γαίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 67% της έκτασης της χώρας. Στη χώρα μας έχουμε τρεις βασικές κατηγορίες γαιών. Έχουμε τις άγριες γαίες, έχουμε τις καλλιεργήσιμες και τις πολεοδομήσιμες. Εγώ, λοιπόν θα σταθώ στο πρώτο κομμάτι. Μην  έχετε όμως στο νου σας, την εικόνα, που κυρίως έχουν οι κάτοικοι των αστικών περιοχών, ότι στους ορεινούς όγκους υπάρχουν ξενώνες, υπάρχουν πολυτελείς διαμονές. Ο κόσμος που ζει σ’ αυτές τις περιοχές είναι αυτό που λέμε «αλλού». Αυτές οι άγριες γαίες, είναι αυτό που λέμε εμείς τα δασικού χαρακτήρα εδάφη. Δηλαδή, δάση, δασικές εκτάσεις, χορτολίβαδα, βραχώδεις εκτάσεις, ερημοποιημένες εκτάσεις». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ο κόσμος που ζει σε αυτή την περιοχή έχει, κυρίως, ως βασική του αναφορά και δραστηριότητα τον πρωτογενή τομέα. Δηλαδή, αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς, είναι πώς θα του εξασφαλίσουμε την επιβίωση για να παραμείνει τις αυτές περιοχές, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Εδώ, λοιπόν, εμείς λέμε ότι πρέπει ναι ή όχι η διαχείριση αυτών των εκτάσεων, να συνδεθεί με την παραμονή αυτών των κατοίκων στην περιοχή». Ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης σημείωσε ότι «υπάρχει μια εμφανής υστέρηση τόσο στα εισοδήματα όσο και στην παραγωγικότητα εργασίας, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα φτώχειας και κοινωνικοοικονομικής περιθωριοποίησης, κατοικείται από ένα γερασμένο πληθυσμό που επιβιώνει μέσα από τις πενιχρές αγροτικές συντάξεις και τις επιδοτήσεις, που θα πούμε αργότερα, που αφορούν συγκεκριμένο χώρο. Όπως αντιλαμβάνεστε τα χαρακτηριστικά αυτά υπό συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, αποτελούν παράγοντα που οδηγεί στην εγκατάλειψη οποιασδήποτε στοιχειώδους αγροτικής δραστηριότητας που ασκείται στην περιοχή».

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης κατατέθηκαν θέσεις και προτάσεις από τους κ. Γεώργιο Τζιάλλα, Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, την κα Φρόσω Καββαδία, Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, τον κ.Γιώργο Αμανατίδη, Γενικό Διευθυντή της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. (ΑΝΚΟ), τον κ. Διονύση Βαλασσά, Διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου και τον κ. Θεόδωρο Χονδρό, Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Βάκης, «η συζήτηση για τον κυβερνητικό σχεδιασμό στον πρωτογενή τομέα και την τουριστική πολιτική για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και η πολύ χρήσιμη εμπειρία και γνώση πάνω στα θέματα αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο σε ορεινές περιοχές, είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλει στο διάλογο και στην αλληλεπίδραση των τοπικών αυτοδιοικητικών δομών των ορεινών περιοχών, με το κοινοβούλιο και το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να υπάρξει συλλογική και εποικοδομητική αντίληψη για τις νέες επιλογές, τις δυνατότητες, αλλά και τις απαραίτητες για βιώσιμη ανάπτυξη στις ορεινές περιοχές πολιτική».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.