Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

"Τζάμπα" Μακρυγιάννεια 2015 για την Π. Ε. Φωκίδας

Όπως είχε γίνει γνωστό, η Περιφεριακή Ενότητα Φωκίδας αποφάσισε να υποστηρίξει τις εκδηλώσεις των Μακρυγιαννείων. Δυστυχώς όμως λόγω ελαφρότητας ή/και αδιαφορίας ένας προμηθευτής των Μακρυγιαννείων έμεινε τελικά απλήρωτος και ο Σύλλογος Κροκυλιωτών "Ο Μακρυγιάννης" βρέθηκε ηθικά εκτεθειμένος χωρίς ουσιαστικά να φέρει την παραμικρή υπαιτιότητα.
Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο Σύλλογος απέστειλε εγκαίρως (από τον Μάιο) πρόσκληση στην Περιφεριακή Ενότητα Φωκίδας για συμμετοχή της στην διοργάνωση των Μακρυγιαννείων 2015. Η ανταπόκριση της Π.Ε. Φωκίδας παρότι ήρθε την τελευταία στιγμή, ήταν θετική με τον Αντιπεριφεριάρχη κ. Κώστα Μίχο να θέλει να «αναλάβει» την κάλυψη εξόδων ποσού 1.000€ (με ΦΠΑ). Οι βασικές προϋποθέσεις που έθεσε ήταν:
•    να εμφανιστεί η Π.Ε. Φωκίδας ως συνδιοργανωτής των εκδηλώσεων σε αφίσες κλπ και
•    τα έξοδα που θα κάλυπτε να αφορούν αποκλειστικά ενοικίαση εξοπλισμού εκδηλώσεων (ήχος – φως).


Ο Σύλλογος δέχθηκε φυσικά τους όρους και αφού φρόντισε για την αφίσα,  ενημέρωσε την Π.Ε. Φωκίδας ότι είχε στα χέρια της μία συμφέρουσα προσφορά ενοικίασης εξοπλισμού από επαγγελματία της Ναυπάκτου, ο οποίος μάλιστα δεχόταν να πληρωθεί απ’ ευθείας από τους ίδιους (θυμίζουμε πως τον Αύγουστο είχαν ξεκινήσει τα capital controls).
Αφού έγινε η συμφωνία ο επαγγελματίας παρείχε εξοπλισμό σε διάφορες εκδηλώσεις των Μακρυγιαννείων και κατόπιν κατέθεσε, όπως προβλεπόταν το τιμολόγιό του στην Περιφέρεια. Αντί όμως για πληρωμή, έλαβε από την Π.Ε. Φωκίδας τον Σεπτέμβριο μία επιστολή που του επέστρεφε το τιμολόγιο αναφέροντας ότι αυτό δεν μπορεί αυτό να πληρωθεί. Ως αιτία αναφερόταν σχετικό έγγραφο της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου Ν. Φωκίδας που δεν ενέκρινε (ενταλματοποιούσε) την δαπάνη λόγω μη επαρκούς τεκμηρίωσής της από την Π.Ε. Φωκίδας. Εκείνη την ώρα ο επαγγελματίας θα μπορούσε να βγάλει μία διαταγή πληρωμής αλλά θα καθυστερούσε και θα επιβαρυνόταν με δικαστικά έξοδα, πράγμα δεν ήθελε.
Από πλευράς του ο Σύλλογος, θέλοντας να συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος επικονώνησε επανειλημμένα με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίας στην Άμφισσα παρέχοντας διευκρινίσεις σχετικά με τις εκδηλώσεις καθώς και με το γραφείο του Αντιπεριφεριάρχη, απ’ όπου έπερνε την διαβεβαίωση ότι το θέμα «εξετάζεται». Μη βλέποντας όμως καμία εξέλιξη για μεγάλο διάστημα, αποφάσισε τελικά να στείλει μία αναλυτικότατη επιστολή που κατέρριπτε ένα προς ένα τα επιχειρήματα της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου και τεκμηρίωνε πλήρως την πληρωμή του τιμολογίου. Πράγματι μετά απ’ αυτό η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου απάντησε στην Π.Ε. Φωκίδας ότι μπορεί εάν θέλει να υποβάλει εκ νέου το τιμολόγιο με πρόσθετη τεκμηρίωση. Αντ’ αυτού όμως η Π.Ε. Φωκίδας προτίμησε να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους ότι η δαπάνη δεν μπορεί να ενταλματοποιηθεί επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον Δημοσιονομικό Έλεγχο.
Η αλήθεια είναι ότι ο Δημοσιονομικός Έλεγχος στην προσπάθειά του να βρει κάποιο τυπικό «πάτημα» για να κόψει το τιμολόγιο έφτασε να επικαλείται μέχρι και στοιχεία που βρήκε στο διαδίκτυο, αλλά μετά την επιστολή του Συλλόγου δεν θα μπορούσε να επιμείνει. Η Π.Ε. Φωκίδας από την άλλη φάνηκε πως ήθελε να το «σκάσει» το κανόνι. Στην τελευταία μάλιστα επικοινωνία του Συλλόγου με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Μίχο, ο τελευταίος δήλωσε πως ανάλογη "τύχη" είχαν και άλλοι Σύλλογοι που πραγματοποίησαν εκδηλώσεις μαζί με την Περιφέρεια και πως αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη. Εμείς από την άλλη εμείς αναρωτιόμαστε εάν αυτή, η χωρίς επιπτώσεις «ανάληψη της ευθύνης», μπορεί να παρηγορήσει τυχόν άλλους Συλλόγους, τον συγκεκριμένο επαγγελματία και λοιπούς άτυχους προμηθευτές. Φαίνεται πως το ενδιαφέρον της  Π.Ε. Φωκίδας για τους επαγγελματίες που μοχθούν τον Δεκαπενταύγουστο είναι ανύπαρκτο ενώ για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας φτάνει μέχρι την λεζάντα μιας αφίσας.
Σημειώνουμε εδώ πως και με τον Δήμο Δωρίδας αντιμετωπίζουμε ανάλογο πρόβλημα, και συγκεκριμένα έως τώρα έχει εκδοθεί και πληρωθεί μόνο το ένα από τα δύο τιμολόγια που είχε αναλάβει ο Δήμος να καλύψει.  Οψόμεθα κι εδώ…

Γραββάνης Βαγγέλης 
Πρόεδρος Συλλόγου Κροκυλιωτών "Ο Μακρυγιάννης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.