Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Οι ¨Ντοπιολαλιές στη Δωρίδα" παρουσιάστηκαν στο Κροκύλειο

Στο εντευκτήριο του Συλλόγου Κροκυλιωτών Δωρίδας "Ο Μακρυγιάννης", γνωστό και ως Λιβάδι παρουσιάστηκε το βιβλίο του Παλαιοξαρίτη φιλόλογου Φώτη Αλ. Κατσούδα με τίτλο "Ντοπιολαλιές στη Δωρίδα" (εκδόσεις ΠΛΗΘΩΡΑ) στις 10 Αυγούστου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Συλλόγου, Μακρυγιάννεια 2015. Πρόκειται για την δεύτερη κατά σειρά παρουσίαση του βιβλίου και η πρώτη για την Δωρίδα. Είχε προηγηθεί άλλη μία παρουσίαση στην Αθήνα, την περασμένη άνοιξη στην Αθήνα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί Κροκυλιώτες αλλά και επισκέπτες από άλλα χωριά.

Ο Φώτης Κατσούδας (κέντρο) κατά τη διάρκεια της ομιλίας του


Το βιβλίο παρουσίασαν:
ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας, κ. Κώστας Αντωνόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κροκυλιωτών "Ο Μακρυγιάννης", κ. Γραββάνης Βαγγέλης και η Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Στέλλα Πριοβόλου, που αναφέρθηκαν στην ιδιαίτερη λαογραφική αξία του βιβλίου για την περιοχή μας, στην καλαίσθητη έκδοση αλλά και στην σημαντική υποστήριξη της έκδοσης από τον Δήμο Δωρίδας.

Για το βιβλίο λίγα λόγια είπε και ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ παρουσίασε για πρώτη φορά, ένα νέο λογοτεχνικό απόσπασμα που έγραψε βασισμένος στο λαογραφικό υλικό που συνέλεξε στο βιβλίο του. Το ιδιαίτερα γλαφυρό απόσπασμα, που με την έντεχνη αλλά φυσική χρήση ντόπιων εκφράσεων ταξίδεψε το κοινό σε μία παλαιότερη εποχή, αναγνώστηκε από την κ. Τάνια Αποστολακοπούλου, μέλος του Συλλόγου "Ο Μακρυγιάννης" που είχε και την ευθύνη του συντονισμού της εκδήλωσης. 


Α. Αποστολακοπούλου, Φ. Κατσούδας, Κ. Αντωνόπουλος, Σ. Πριοβόλου και Ε. Γραββάνης
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Φώτης Κατσούδας γεννήθηκε στο Παλαιοξάρι Δωρίδας-Φωκίδας το 1949. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στο χωριό του και το Γυμνάσιο στο Ευπάλιο Δωρίδας. Έδωσε εξετάσεις το 1967 στο Πανεπιστήμιο και εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε το πτυχίο του και μετά την στρατιωτική του θητεία διορίστηκε στη μέση εκπαίδευση ως φιλόλογος καθηγητής και υπηρέτησε στο Λύκειο Αρρένων του Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι), στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κατούνας Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Ναυπάκτου , στο Γυμνάσιο και Λύκειο Δροσιάς Αττικής , στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Χολαργού και τέλος στο 1ο Λύκειο Νέου Ψυχικού ως καθηγητής και Διευθυντής Λυκείου, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε.
Παράλληλα με το διδακτικό του έργο ασχολήθηκε και με τα κοινά του χωριού. Διετέλεσε μέλος και Πρόεδρος της Ένωσης Παλαιοξαριτών και αρθρογραφούσε στην εφημερίδα της Ένωσης «Το Παλαοξάρι». Με τη συνταξιοδότηση του εγκαταστάθηκε σχεδόν μόνιμα στο χωριό του και ασχολείται αποκλειστικά με την συγγραφή. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.



Εκδόσεις: ΠΛΗΘΩΡΑ, Έκδοση: 25/11/2014, ISBN: 9789608203150, Αρ. Σελίδων 190

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.