Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

«Βραχνάς» στη Δωρίδα τα αδέσποτα βοοειδή

του Σωτήρη Καρέλη από το Lepanto RTV
δημοσιεύθηκε 16 Μαρτίου 2015

 


Συνεχίζονται τα πολλά προβλήματα που δημιουργούν τα αδέσποτα βοοειδή στο Δήμο Δωρίδας. Τα μεγαλόσωμα ζώα προκαλούν σημαντικές ζημιές στις ιδιοκτησίες κατοίκων της περιοχής του Καστρακίου και του Ευπαλίου, ενώ έχουν αναφερθεί καταστροφές ακόμη στα κοιμητήρια και σε πολλά ορεινά δημοτικά διαμερίσματα.
Τελευταίο περιστατικό το βράδυ της Κυριακής όπου ένα μοσχάρι αφηνιασμένο εισέβαλλε από το κοιμητήριο του Καστρακίου στον οικισμό και προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές κατοίκων της περιοχής. Μάλιστα το εξαγριωμένο ζώο, επιτέθηκε και σε αυτοκίνητο ενώ στην προσπάθειά του να δραπετεύσει, κατέστρεψε περίφραξη και ακινητοποιήθηκε σε περιβόλι. Προς στιγμήν μάλιστα «απείλησε» και μια οικογένεια που εκείνη την στιγμή βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού τους. Οι κάτοικοι της περιοχής με τον εντεταλμένο σύμβουλο Ευπαλίου Ανδρέα Ευσταθίου, ενημέρωσαν τον κτηνίατρο της Ερατεινής, ο οποίος προσπάθησε με αναισθητικά βέλη να ακινητοποιήσει το ζώο, πράγμα δύσκολο και επικίνδυνο καθώς αυτό προσπάθησε να τους χτυπήσει. Στη συνέχεια επιστρατεύθηκε έμπειρος κτηνοτρόφος ο οποίος με λάσο προσπάθησε να τιθασεύσει το ζώο. Και αυτή η προσπάθεια όμως έπεσε στο κενό. Ο κτηνίατρος τελικά αποφάσισε να θανατωθεί το μοσχάρι και έτσι τελικά το εκτέλεσαν.
Ο ιδιοκτήτης των ζώων που είναι γνωστός στις διωκτικές αρχές, τους βγάζει τις ειδικές μάρκες που υπάρχουν στα αυτιά τους και τα αφήνει ελεύθερα να βόσκουν. Η πράξη του αυτή έχει επιφέρει προβλήματα ακόμη και στην διέλευση των οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους πολλών δημοτικών διαμερισμάτων αφού τα μοσχάρια πολλές φορές ξεκουράζονται πάνω στο οδόστρωμα ενώ οι διερχόμενοι οδηγοί δεν τα αντιλαμβάνονται. Το θέμα αυτό αποτελεί μάστιγα για τις περιοχές του Δήμου Δωρίδας, όπου τα βοοειδή κυκλοφορούν μέσα στους οικισμούς, στους δρόμους, τις πλατείες, τις παιδικές χαρές κλπ, προξενώντας μεγάλες καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων, δημιουργώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς και για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών.
Πολλοί επαγγελματίες όπως ο κ. Σανιδάς βλέπουν καθημερινά τα αδέσποτα να τους προκαλούν ζημιές στις κυψέλες των μελισσών του. Όπως λέει: « καθημερινά τα μεγαλόσωμα ζώα περνούν μέσα από την ιδιοκτησία του, αναποδογυρίζουν τις κυψέλες και καταστρέφουν τα δέντρα από το περιβόλι μου. Η κατάσταση είναι ανυπόφορη και δεν είμαι μόνο εγώ που διαμαρτύρομαι. Υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες και κάτοικοι που ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο αυτό».

Τι λέει ο δήμαρχος Δωρίδας
Ο Δήμος Δωρίδας εδώ και καιρό έχει στείλει όλον το φάκελο της υπόθεσης στην εισαγγελία της Άμφισσας ενώ ο ιδιοκτήτης αυτών των ζώων έχει καταδικαστεί ουκ ολίγες φορές για την δράση του. Δυστυχώς όμως το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. Σε παλαιότερη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει την πρόσληψη ενός ατόμου, κατοίκου της περιοχής, ο οποίος θα είχε την αρμοδιότητα του εντοπισμού και της συλλογής των αδέσποτων βοοειδών τα οποία στη συνέχεια θα τα παραλάμβανε ο ιδιοκτήτης τους πληρώνοντας το πρόστιμο. Όμως, και σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου Δωρίδας Γιώργου Καπεντζώνη, ο νόμος είχε δέσει τα χέρια του συγκεκριμένου άνδρα καθώς δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει αναισθητικά βέλη για την ακινητοποίηση των ζώων. «Ο νόμος άλλαξε και το πλαίσιο πλέον μας δίνει ξεκάθαρα την δυνατότητα για άμεσες παρεμβάσεις και δράσεις που θα καταστείλουν το φαινόμενο. Ένα μεγάλο ζώο δεν είναι δυνατόν να πιαστεί όπως ένα αρνί ή ένα κοτόπουλο. Χρειάζεται μια μέθοδο και μια τεχνική που σε πολλές των περιπτώσεων δεν είναι εύκολη. Πάντως έχουμε περιορίσει κατά πολύ την μάστιγα και σε πολύ λίγα χωριά εντοπίζονται ζώα που δημιουργούν προβλήματα. Ευελπιστούμε πως σύντομα θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», λέει ο κ. Καπεντζώνης. « Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα τέλος στην υπόθεση αυτή ενώ θα πρέπει να πούμε πως δεν είναι όλοι οι κτηνοτρόφοι ασυνείδητοι και πως οι περισσότεροι έχουν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Δήμου» είπε κλείνοντας ο δήμαρχος Δωρίδας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.