Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Εκδήλωση στο Ψηλό Χωριό για τα 150 χρόνια του Μακρυγιάννη

Η αφορμή για να βρεθούμε στο Ψηλό Χωριό  ήταν η ομιλία του κ. Παρασκευά Μπακαρέζου για την επέτειο των 150 χρόνων (1864-2014)  από το θάνατο του Μακρυγιάννη. Η συγκεκριμένη ομιλία ήταν η τρίτη κατά σειρά που γινόταν, μετά την Άμφισσα και τον Τολοφώνα, όπως ακριβώς είχαμε ανακοινώσει τον Ιούλιο από εδώ. Την ευθύνη για την διοργάνωση της εκδήλωσης την είχε αναλάβει ο Σύλλογος Υψηλοχωριτών.

Απέναντί μας, η γυμνή κορυφογραμμή των Βαρδουσίων

Έτσι μια μικρή ομάδα Κροκυλιωτών ξεκινήσαμε το απόγευμα της Πέμπτης 14 Αυγούστου για το πανέμορφο και πολύ γραφικό χωριό της Δωρίδας. Διανύσαμε μία εκπληκτικού κάλους διαδρομή που σε πολλά της σημεία αποκάλυπτε τις απέντι - γυμνές από βλάστηση - κορυφογραμμές των Βαρδουσίων. Αφού προσπεράσαμε την Πενταγιού, στρίψαμε δεξιά στην διασταύρωση του Ψηλού Χωριού. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι ο δρόμος σύνδεσης του χωριού είναι πλέον διαπλατυμένος και ασφαλτοστρωμένος, πράγμα που κάνει την πρόσβαση εύκολη και ποιο ασφαλή. Προσπεράσαμε την είσοδο του χωριού και φτάσαμε στην κεντρική πλατεία όπου βρήκαμε αρκετό κόσμο.

Η ταμπέλα μας καλοσωρίζει στο Ψηλό Χωριό

Εκεί μας υποδέχθηκε, ο κ. Χρήστος Μητρόπουλος, εκπρόσωπος του χωριού επί πολλά έτη στην Ομοσπονδία και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Υψηλοχωριτών. Μας έδειξε τις όμορφες δημιουργίες των μελών του Συλλόγου με την νεολαία να τις διαθέτει στον κόσμο για ενθύμιο αλλά και για την μικρή οικονομική ενίσχυση των σκοπών του Συλλόγου. Ενημερωθήκαμε επίσης για τις λοιπές καλοκαιρινές εκδηλώσεις όπως το Κυνήγι του χαμένου θησαυρού, η κοπή της Βαρδουσόπιτας κλπ. που οργανώνει ο ιδιαίτερα δραστήριος Σύλλογος.

Πρωτότυπα ενθύμια από το Σύλλογο Υψηλοχωριτών

Αφού στήθηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός, ο κ. Παρασκευάς Μπακαρέζος προλόγισε το περιεχόμενο των δύο ντοκιμαντέρ, των οποίων την παραγωγή επιμελήθηκε ο ίδιος. Το πρώτο, ήταν ένα οδοιπορικό που ακολουθεί τόπο - τόπο τα παιδικά χρόνια του Μακρυγιάννη εξιστορώντας την ζωή του μέσα από αυτά. Το δεύτερο που αποτέλεσε και το αφιέρωμα των 150 χρόνων, ήταν η οπτικοποιημένη απαγγελία επιλεγμένων αποσπασμάτων τον επικήδειο και από τον επιτάφιο που εκφωνήθηκαν στη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας και της ταφής του Μακρυγιάννη.

Η νεολαία του Συλλόγου σε τραπεζάκια στην πλατεία

Παραθέτουμε το δεύτερο αυτό βίντεο - αφιέρωμα με την σημείωση πως ο επικήδειος εκφωνήθηκε από τον Αναστάσιο  Γούδα (1816 - 1882), γιατρό και λόγιο που είχε διωχθεί για δια του τύπου ενέργειες  εναντίον του Όθωνα και  ο επιτάφιος απαγγέλθηκε από τον Οδυσσέα Ιάλεμο, δημοσιογράφο που και αυτός είχε διωχθεί για τις δια μέσω του τύπου αντιοθωνικές ενέργειες. Είναι δύο κείμενα γεμάτα πάθος κατά του Όθωνα, της Αμαλίας και συνεργατών τους όπως ο, κατά τον Ιάλεμο, “ταπεινός φιλόσοφος” Φίλιππος Ιωάννου καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στενός συνεργάτης του Όθωνα και της Αμαλίας.

Ο Παρασκευάς Μπακαρέζας στην ομιλία του



Μετά την προβολή την ολοκλήρωση της εκδήλωσης κάτσαμε και φάγαμε στην πλατεία. Στην συνέχεια αποχαιρετήσαμε τους φιλόξενους Υψηλοχωρίτες και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για Κροκύλειο, κρατώντας τις όμορφες αναμνήσεις της βραδιάς.

Κείμενα - Φωτογραφίες: Γραββάνης Βαγγέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.