Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Γιορτή των Μελισσοκόμων στην Αρτοτίνα

Αναδημοσιεύουμε από το dorida.blogspot.gr, ανάρτηση (24/6/14) για την γιορτή των Μελισσοκόμων στην Αρτοτίνα :

Οι μελισσοκόμοι των Βαρδουσίων πραγματοποίησαν και φέτος την καθιερωμένη ετήσια γιορτή τους το Σάββατο 21 Ιουνίου στην Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στην Αρτοτίνα .

Η γιορτή ξεκίνησε με εκκλησιασμό στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, που χτίστηκε πριν από 200 περίπου χρόνια, σε ένα υπέροχο χώρο που πραγματικά σε καθηλώνει με τη γαλήνη και την ευλαβικότητά του, κάτω από το «βλέμμα» του ήρωα της επανάστασης του 1821 και άξιου τέκνου της Αρτοτίνας Αθανασίου Διάκου.

Οι μελισσοκόμοι και οι επισκέπτες αποτίσανε φόρο τιμής στο κελί του Διάκου που αποτελεί πλέον κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο, που όμως χρειάζεται τη φροντίδα της πολιτείας για τη συντήρηση και την ανάδειξή του.

Στη συνέχεια όλοι μαζί ανέβηκαν στο πλάτωμα της πέτρινης βρύσης και έστρωσαν τα τραπέζια απολαμβάνοντας τις υπέροχες πίττες και το καθιερωμένο ψητό. Αμέσως μετά σηκώθηκαν για χορό, ως γνήσιοι ρουμελιώτες.

Τα βαζάκια με το αρωματικό Βαρδουσιώτικο μέλι γέμισαν τα τραπέζια και οι μελισσοκόμοι ήταν δίκαια περήφανοι για το προϊόν τους.

Αξίζει τον κόπο να ανηφορήσουν οι παρέες στα Βαρδούσια και να απολαύσουν τα τοπικά προϊόντα όπως το μέλι. Το σίγουρο είναι ότι θα αποζημιωθούν με το παραπάνω, τόσο από το μαγευτικό περιβάλλον και τη υπέροχη διαδρομή, όσο και από τη φιλοξενία των κατοίκων.

Στη γιορτή παραβρέθηκαν η Βουλευτής Φωκίδας Ασπασία Μανδρέκα, ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθανάσιος Κοκμοτός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χρήστος Τσιλίκης, Γιώργος Γκόλφης και Κώστας Φλετούρης που είναι και μελισσοκόμος. Ο αεικίνητος Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Παλασκώνης φρόντισε να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι και όντως τα κατάφερε.

 


Πηγή: http://dorida.blogspot.gr/2014/06/blog-post_1127.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.