Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Οργανωμένες επισκέψεις Συλλόγων σε μουσεία


του Βαγγέλη Γραββάνη
Οι οργανωμένες επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας είναι εύκολες και ευχάριστες εκδηλώσεις που εμπλουτίζουν τις δραστηριότητες των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά ωφελούν και τους συμμετέχοντες.

 Διοργάνωση 

Είναι πολύ απλή, αρκεί μόνο μία ανακοίνωση με τον τόπο και την ώρα συνάντησης. Η Κυριακή πρωί είναι μία πρόσφορη μέρα ενώ ο τόπος επίσκεψης μπορεί να είναι όλα τα Μουσεία των Αθηνών. Ενδεικτικές προτάσεις μπορούν να είναι:

  • Μουσείο Ακρόπολης: Σίγουρα το ποιο σύγχρονο ελληνικό μουσείο, είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιάσει όλους τους συμμετέχοντες, που θα θαυμάσουν εύρηματα από τον ευρύτερο χώρο της Ακρόπολης. Μπορεί να συνδυαστεί με μία επίσκεψη στον ιερό βράχο ή με ένα καφέ μετά στο Θησείο. Η πρόσβαση γίνεται με το μετρό πολύ εύκολα.
  • Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο: Πέρα από τις καταπληκτικές κλασικές αρχαιότητες ο επισκέπτης μπορεί μέχρ τις 29 Ιουνίου 2014 να δει πρόσθετα μία καταπληκτική έκθεση για τον μηχανισμό των ΑντικυθήρωνΜπορεί να συνδυαστεί με καφέ στον μπροστινό κήπο του μουσείου, ή στα καφέ της Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια. Η πρόσβαση γίνεται εύκολα από τον σταθμό της Ομόνοιας, με λίγο περπάτημα.
  • Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: Μία πρωτότυπη επίσκεψη στα βιομηχανικά κτίρια της τεχνόπολης στο Γκάζι μας μεταφέρει στον καιρό που η Αθήνα φωτιζόταν με φωταέριο. Μπορεί να συνδυαστεί τέλεια με καφέ και ουζομεζέδες στον Κεραμικό. Εύκολη πρόσβαση από τον σταθμό μετρό του Κεραμικού.

Οι προορισμοί είναι πάρα πολλοί π.χ. η ρωμαική αγορά, το μουσείο Μπενάκη, το βυζαντινό, το μουσείο αυτοκινήτου, το νομισματικό, το Γουλανδρή η παλιά βουλή και ο κατάλογος συνεχίζεται.



 

Κόστος

Ο διοργανωτής καλό είναι να γνωρίζει τα κόστη εισόδου ώστε να μπορεί να ενημερώσει τον κόσμο που θέλει να συμμετέχει. Τα εισιτήρια κυμαίνονται συνήθως από 1€ (Βιομηχανικό) έως 5€ (Ακρόπολη) οπότε είναι πάντα πολύ προσιτά. Θα συνυπολογίσεται ότι υπάρχουν μειωμένες τιμές για άνω των 65ετών, φοιτητές, στρατιώτες κλπ. ενώ προβλέπεται δωρεάν είσοδος σε νέους κάτω των 18 και ανέργους.
Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού πως όσοι είναι κάτοχοι ενεργής κάρτας ανεργίας, θα μπορούν να επισκέπτονται όλα τα μουσεία δωρεάν, κάτι που θα ισχύσει αργότερα και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους.
Επίσης ελεύθερη είσοδος  ισχύει για όλους:
α. Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου.
β. Τις εθνικές εορτές 28η Οκτωβρίου και 25η Μαρτίου, τις επετειακές ή βάσει διεθνών συμβάσεων ημερομηνίες, 18η Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων), 18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων), 5η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος), το Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών, Πολιτιστικής Κληρονομιάς (τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου εκάστου έτους), καθώς και η 6η Μαρτίου (Μνήμη Μελίνας Μερκούρη)».
Πρέπει να γνωρίσουμε όμως ότι στις ημέρες αυτές η επισκέπτες είναι πάρα πολλοί οπότε προτιμήστε την επίσκεψή σας κάπως νωρίς το πρωί ή ίσως αργά το απόγευμα. Σε ένα φθηνό μουσείο, ο Σύλλογος μπορεί είτε να καλύψει εύκολα το κόστος όλων των συμμετοχόντων είτε να συγκεντρώνει επί τόπου 2-3€ από τον καθένα. 

 

Συνδυασμοί

Η πρόσληψη ενός ξεναγού μπορεί να αναβαθμίσει πάρα πολύ την επίσκεψη σας. Ρωτήστε εάν ο χώρος μπορεί να διαθέσει ξεναγό για σε ποιές τιμές. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μετά την επίσκεψη πολλοί συμμετέχοντες θα επιδιώξουν να συνεχίσουν την παρέα είτε όλοι μαζί είτε σε μικρότερες παρέες. Καλό είναι ο διοργανωτής να το έχει προβλέψει ώστε εκείνη την ώρα να μπορεί να κάνει κάποια πρόταση για ένα κοντινό καφέ.
Εάν τυχόν προγραμματείστε κάποιο λεωφορείο για το χωριό, μπορείτε να σκεφτείτε και την δυνατότητα στάσης και επίσκεψης στους Δελφούς.

Οι διοργάνωση επισκέψεων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους διατηρούν ενεργό το ενδιαφέρον για τον Σύλλογο, και δεν απαιτούν  μαζική συμμετοχή για να θεωρηθούν επιτυχημένες. Έχουν μεγάλη πολύ απήχηση στον κόσμο ενώ συγκεντρώνουν και φίλους μελών του Συλλόγου. Προσελκύουν τέλος τόσο οικογένειες με παιδιά όσο και ηλικιωμένους που επιζητούν την βόλτα και την παρέα.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.